PRESIDENTIN KESAASUNTO KULTARANTA
Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee luonnonkauniissa merimaisemassa Naantalissa. Kultarannan huvilatilan pinta-ala on 56 hehtaaria ja siihen kuuluu lukuisia rakennuksia, kasvihuoneita sekä valtavat hoidetut puistoalueet. Kultarannan keskeinen rakennus on puistojen ympäröimä graniittilinna.

Kultarannan rakennutti aikoinaan maanviljelysneuvos Alfred Kordelin. 19 huonetta käsittävä graniittinen rakennus on maineikkaan arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema. Sen rakennustyöt aloitettiin 1914. Alfred Kordelin ehti viettää vain muutaman kesän Kultarannassa ennen äkillistä kuolemaansa. Kordelinin jälkeen Kultaranta joutui lahjoituksena Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja myöhemmin Suomen valtio hankki sen omistukseensa silloisen eduskunnan päätettyä käyttää Kultarantaa tasavallan presidentin kesäasuntona.

Rakennuksen alakerrassa ovat juhla- ja asuinhuoneet. Yläkerrassa ovat makuu- ja vierashuoneet. Alakerrasta johtavat marmoriportaat linnan torniin, josta avautuu ihana näköala Naantaliin ja lähisaaristoon.

Kultarannan puisto on eräänlainen pienois-Versailles. Sen keskeisin osa on nimeltään Medaljonki, Kultarannan kuuluisa 3500 ruusun tarha, jota ympäröi leikattu kuusiaita. Kultarannan pohjoisenpuoleinen puisto on säilytetty koskemattomassa luonnontilassa, se on vain puhdistettu ja muutamia hiekkateitä on rakennettu.

Kultarannassa on kasvihuoneita noin 1000 neliömetriä. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen niin kukat kuin vihanneksetkin ympäri vuoden.

Juhannus, kesän arvokkain juhla, huomioidaan Kultarannassa erikoisesti: siihen mennessä maan päämies saapuu sinne ja yhteinen juhannuskokko läheisellä karilla juhlistaa koko Naantalin seutua.

Presidentin kesäkotiin ei matkailijoilla ole mahdollisuutta päästä. Se on presidentin kesähuvila, jonka rauha halutaan säilyttää. Sen sijaan matkailijoilla on tilaisuus tutustua Kultarannan puistoon. Varaukset hoitaa Naantalin Matkailu Oy..
Takaisin presidentin virka-asunnot -sivulle