Kaleva 27.3.1999

 

Eeva Ahtisaari vetoaa vanhempiin
Nuorten lisääntyvä päihteiden käyttö ei voi olla hyväksyttävää

Pirjo KUKKO-LIEDES

 

HELSINKI Tasavallan presidentin puoliso, rouva Eeva Ahtisaari haluaa nostaa keskusteluun nuorten päihteiden käytön. Häntä huolettaa, että "kosteina viikonloppuina" kaljakassit kilisevät yhä nuorempien käsissä.

"Suomalaiset lapset ja varhaisnuoret käyttävät alkoholia humalahakuisesti ja selvästi enemmän kuin muut eurooppalaiset nuoret. Meillä on lapsijuoppoja. Uusi piirre on myös alkoholin estottomampi käyttäminen julkisilla paikoilla."

Eeva Ahtisaaren mielestä tilanne ei voi olla hyväksyttävä eikä toivottava.

Osin nuorten kasvaneen päihteiden käytön takia hän ei halua päästää viiniä maitokauppoihin.

Eeva Ahtisaari vetoaa ennen kaikkea vanhempiin: heidän on otettava vastuu lapsistaan ja annettava heille turvaa, tukea ja aikaa. "Perheen rooli ja vanhemmuus on ajateltava uudelleen. Lisäksi yhteiskunta on saatava ajattelemaan perhekeskeisesti", rouva Ahtisaari sanoo.

Hän kertoo suhtautuvansa myönteisesti siihen, että hallituksessa olisi perheministeri.

Vanhemmuuden sovittaminen työelämän yhä koveneviin vaatimuksiin ei Eeva Ahtisaaresta voi sujua vailla oireilua.

Hän ihmettelee vallalla olevaa ylityövimmaa". Se olisi katkaistava. Tasavallan presidentin puoliso toivoo, että työmarkkinajärjestöt ryhtyisivät pohtimaan asiaa. Eeva Ahtisaaren mielestä voitaisiin myös käyttää enemmän osa-aikatyötä.

Päihdenuorista syvä huoli

Tasavallan presidentin puolison Eeva Ahtisaaren mielestä viinin myyntiä ei tule sallia maitokaupoissa. Hän toivoo, että vanhempien vastuuseen kohdistetaan entistä suurempi huomio.

Pirjo Kukko-Liedes
Eljas Sallmén, kuvat


ROUVA Eeva Ahtisaari sanoo olevansa todella huolissaan nuorten lisääntyneestä päihteiden käytöstä.

Hänen mukaansa vallalla on uusi järkyttävä kulttuuri: viikonloppuisin viinakassit kilisivät nuorten käsissä. Lisäksi kielenkäyttö on muuttunut entistä törkeämmäksi.

"Yhä nuoremmat ja nuoremmat kännäävät ja juominen on humalahakuista", rouva Ahtisaarta kauhistuttaa. Hänestä yhteiskunta on päästetty liian kosteaksi nuorten osalta.

Eeva Ahtisaaren mielestä oli virhetikki, että kaupunkien järjestyssääntöjä lievennettiin ja juopottelu julkisilla paikoilla sallittiin.

Viiniä tasavallan presidentin puoliso ei maitokauppaan päästäisi: "Olen ehdottomasti sitä vastaan."

Eeva Ahtisaari kertoo muuttaneensa käsityksensä kielteiseksi siinä, pitäisikö viinin myynti sallia vapaasti maitokaupoissa. Aiemmin hän suhtautui tähän myönteisesti.

"Mutta en enää. Me emme näköjään pysty käyttämään alkoholia kohtuullisesti, jos se on vapaasti saatavilla. Suomalainen juomakulttuuri ei ole siihen valmis. On ihan turha uskoa, että sillä kasvatettaisiin. Meistä ei ole siihen. En tiedä onko koskaan", Eeva Ahtisaari sanoo.

Nyt jälkikäteen katsottuna myös keskioluen vapauttaminen vuonna 1969 oli hänestä väärä päätös.

 

Asiaan on tartuttava

Rouva Eeva Ahtisaari on lähtenyt entistä voimakkaammin ja näkyvämmin puhumaan nuorista, perheistä ja vanhemmuudesta. Hän tekee asian eteen myös paljon työtä, joka ei näy julkisuudessa. Rouva Ahtisaari on esimerkiksi osallistunut koulujen vanhempainiltoihin. Näin myös Kalevan haastattelua edeltäneenä iltana.

Aikaisemmin tasavallan presidentin puoliso tarttui julkisuudessa pienten koululaisten iltäpäiväkerhotoimintaan. Haaste otettiin hyvin vastaan. Eri puolilla Suomea on ideoitu innostuneesti uudenlaisen kumppanuuden hengessä kerhotoimintaa.

Nyt Eeva Ahtisaari haluaa nostaa esiin nuorten päihteiden käytön.

"Se on asia, johon todella haluan puuttua", hän sanoo.

Rouva Ahtisaari selaa tutkimuksia, jotka kertovat karusti suomalaisnuorison olevan eurooppalaisen juomistilaston kärkisijoilla.

"Tilanne ei voi olla hyväksyttävä eikä toivottava. Lisäksi tytöt ovat yhtä suuria alkoholin käyttäjiä kuin pojat. Emme tiedä, mikä terveysriski siitä on tulossa, kun jo 10 -11 -vuotiaista lähtien juodaan."

"Eihän perjantai-iltaisin pääkaupunkiseudun busseissa kuule muuta kuin pullonkilinää, hyvin ikävää kieltä ja kummallista uhoa. On menty ihan väärille jäljille, kun nuorilla on käsitys, että tämä on aikuisuuden mitta" Eeva Ahtisaari toteaa.

 

Tutkijat myös vaikuttamaan

 

Hän patistelee myös alkoholitutkijoita ulos kammioistaan. jonkun olisi hyvä uskaltaa antaa kasvot työlle nuorten päihdeongelman ratkaisemiseksi.

Tutkijat sanovat, että sodan jälkeen oli kuiva kausi ja nyt on kostea kausi. Eihän se minun nuoruuteni 60-luvulla mikään hirveän kuiva kausi ollut. Mutta nyt 80-luvulta lähtien on ollut todella kostea kausi. Se on päästetty liian kosteaksi. lisäksi mukaan ovat tulleet huumeet", Eeva Ahtisaari sanoo.

Päihde-ja huumeongelma on paitsi kasvava myös koko maan kattava ongelma. Alkoholin käytön kautta yhä useampi nuori altistuu myös huumeiden käytölle.

Rouva Ahtisaari lisää, ettei hän halua syyllistää alkoholitutkijoita, mutta he ovat hänestä liiaksi puhtaasti tutkijoita. "Toivoisin, että tutkijat lähtisivät voimakkaammin myös vaikuttamaan yhteiskuntaan."

Esimerkkinä hän mainitsee Akatemian professorin Lea Pulkkisen, jonka tahto vaikuttaa on ollut korvaamatonta pienten koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan käyntiinpolkaisemisessa. Samaa Eeva Ahtisaari toivoo alkoholitutkijoilta.

Myös kouluterveydenhoito on hänen mukaansa todellisten haasteiden edessä. Sen rooli on arvioitava uudelleen.

"En usko, että enää voidaan palata Turmiolan Tommin raittiusanomaan. Silti järkevän valistuksen ja ennen kaikkea kollektiivisen välittämisen tietä ei vielä ole kuljettu loppuun."

"Näin saadaan paremmin asenne- ja rakennemuutos, jonka aikaansaaminen yhteiskunnassa on yleensä hyvin vaikeaa", Eeva Ahtisaari huomauttaa.

 

Vanhemmilla päävastuu

 

Rouva Ahtisaaren mielestä nuorisoa on riittävästi paheksuttu. Nyt on aika siirtää keskustelu toiselle tasolle. "Meillä aikuisilla on oltava käsitys sitä, mikä on toivottava suunta."

Katse kääntyy Eeva Ahtisaaren mukaan vääjäämättä perheeseen ja sen vahvistamiseen sekä vanhemmuuteen ja sen tukemiseen.

"Päähuomio on kiinnitettävä vanhempien vastuuseen. En ymmärrä, mitä muuta kautta nuorten päihdeongelmaan voi perimmiltään tarttua, vaikka tietysti täytyy saada valistus- ja järjestystoimi ja kaikki muukin mukaan."

Rouva Ahtisaaren mukaan ratkaisujen avaimia on loppujen lopuksi haettava vanhempien avulla.

Viimevuosina vanhemmuuden käsite on muuttunut. Kasvatusvastuuta on sysätty mm. kouluille. Moni nuori on pudonnut tavallaan kodin ja koulun kasvatusloukkuun. Irrallisuuden tunne on suomalaistennuorten tätä päivää.

"Eivät opettajat voi kantaa koko kasvatusvastuuta. Heidän varsinainen tehtävänsä on kehittää lasten tiedollista puolta", Eeva Ahtisaari muistuttaa.

Sen sijaan koulun ja vanhempien yhteistyötä hän pitää erittäin tärkeänä ja rohkaisee vanhempia menemään mukaan.

"Itse menin Markon kouluaikana kaiikkiin vanhempainkokouksiin. Koin tärkeäksi, että vanhemmat keskustelevat myös keskenään, vaikka kotiintuloajoista ja lasten harrastuksista."

Vaikka vanhemmuus on ollut Eeva Ahtisaaren mielestä vähän hukassa, hän uskoo, että sillä on uusi tuleminen.

"Vanhemmuuteen kuuluu tavallaan valta ja vallan käyttö. Viime parinkymmenen vuoden aikana vallan käyttö on meillä ollut vähän sellainen paha sana. Vanhemmuuden valta täytyy kuitenkin nähdä ihan myönteisenä asiana. Siihen sisältyy myös vastuu lapsista", Eeva Ahtisaari korostaa.

Hänen mukaansa vanhemmalla pitää olla sekä valta että vastuu tietää, missä heidän lapsensa liikkuvat ja mitä heidän lastensa elämässä tapahtuu.

"Vanhempien pitää olla kiinnostuneita siitä, mitä lasten maailmassa tapahtuu. Sehän tuo myös mielihyvää. Lasten elämässä mukana olo täytyisi kokea mielekkäänä ja mielihyvää tuovana asiana."

Eeva Ahtisaari alleviivaa keskustelemista lasten kanssa.

"Nuorten ajatukset ovat upeita. Rohkaisisin vanhempia seurustelemaan enemmän nuortensa kanssa ja puhumaan kaikista asioista, sillä vuorovaikutuksessa he saavat myös itse."

Nyt liian monessa perheessä lapset on jätetty yksin.

Rouva Ahtisaari kertoo kiinnittäneensä huomionsa siihen, että Väestöliiton perhebarometrit kuitenkin osoittavat, että perhe merkitsee suomalaisille paljon.

"Olemmekin mieheni kanssa tästä keskustellessamme sanoneet, että kaunistelevatko suomalaiset asenteitaan. Menevätkö sanat ja teot ristiin? Eivätkö ne kohtaakaan?"

Eeva Ahtisaari haluaisi antaa jokaiselle perheelle ohjeeksi vaalikauden päättäjäisjumalanpalveluksessa puhuneen Turun piispan Ilkka Kantolan sanat: "Anna lapselle sanoja." Eivät lapset välttämättä halua tavaroita, he kaipaavat sanoja, keskusteluja.

 

"Mitä sydän käskee ja järki sallii"

 

Rouva Ahtisaari kertoo, että heidän omassa perheessään on aina keskusteltu paljon ja kaikista mahdollisista asioista. "Kasvattajana mieheni on ollut parempi. Minä olen ollut tiukempi", hän paljastaa.

 

Ylityökierre poikki

 

Tasavallan presidentin puolison mukaan yksi iso ongelma on perheiden ja työelämän yhteensovittaminen.

"On tärkeä, että vanhemmat voisivat sovittaa työelämänsä niin, että jäisi aikaa lasten kanssa olemiselle. Kyllä me joudumme myös työelämään tässä suhteessa jotenkin panostamaan. Työelämä on tällä hetkellä niin kovaa."

Perään Eeva Ahtisaari ihmettelee vallalla olevaa "ylityövimmaa". Se on hänestä katkaistava.

"Meillä on joku hirveä ylityövimma. Ihmiset ovat jopa ylpeitä siitä, miten pitkään meni töissä. Ei. Ei se näin voi jatkua. Ihmisethän palavat loppuun", Eeva Ahtisaari varoittaa.

Siihen saadaanko käänne pelkällä asennemuutoksella vai tarvitaanko lainsäädäntöä työajan lyhentämiseksi rouva Ahtisaari ei ota suoraa kantaa. Hän vetoaa työmarkkinajärjestöihin:

"Toivon, että työmarkkinaosapuolten edustajat ryhtyisivät pohtimaan asiaa keskenään."

Hänen mielestään työelämä täytyy kuitenkin saada sellaiseksi, ettei jouduta jatkuvaan yli työkierteeseen.

Eeva Ahtisaaresta voitaisiin käyttää enemmän osa-aikatyötä.

"Ulkomailla ollessamme huomasin naisten tekevän enemmän osa-aikatyotä ja sen olevan heistä kivaa. Näin jää energiaa ja enemmän aikaa lasten kanssa olemiseen ja lämmön antamiseen heille. Luulen, että he ovat kivempia vaimojakin. Meillä on esikuvana sellainen raataja- ja pärjääjänainen. Lisäksi eläke-edut on tehty sellaisiksi, että kokopäivätyöstä kertyy se varsinainen eläke, mutta osa-aikatyöstä putoaa pois aika paljon", Eeva Ahtisaari toteaa.

Hänen mielestään vanhemmuuden sovittaminen työelämän yhä koveneviin vaatimuksiin ei voi sujua vailla oireilua. "Työkeskeisyys, jatkuva taloudellinen kasvu, tehokkuusvaatimukset ja tuottavuus eivät enää voi olla kaiken mittareita. Yhteiskunta on saatava ajattelemaan perhekeskeisesti", Eeva Ahtisaari korostaa.

Hän muistuttaa, että vanhempien jaksaminen työelämässä säteilee perheeseen ja arkeen.

 

Perheministeri tarpeen

 

Siihen, että hallitukseen tulisi perheministeri Eeva Ahtisaari kertoo suhtautuvansa myönteisesti.

Itse asiassa hän oli tässä asiassa aiemmin liikkeellä kuin puolueet, jotka vaalikampanjassaan vaativat perheministeriä seuraavaan hallitukseen.

Eeva Ahtisaari kertoo Ukrainan valtiovierailullaan halunneensa nimenomaan tutustua perheministerin toimintaan.

"Otin ennen matkaa hyvin selville, mihin eri ministeriöihin meillä perheiden asiat kuuluvat. Suurin osa on sosiaali-ja terveysministeriössä ja sitten opetusministeriössä. Minulle sanottiin, että kyllä asiat hoituvat näin. Olen sitä mieltä, että jos olisi perheministeri, niin perhe-sana antaisi tiettyä painoarvoa ja asiat voitaisiin koota tähän ministeriöön. Olen kyllä hyvin myönteinen tälle ajatukselle", Eeva Ahtisaari kertoo.

Hän lisää olleensa hyvin vakuuttunut Ukrainan tarmokkaan perheministerin työstä. Myös Saksassa on perheministeri, mutta hänestä ei ole niin paljon kuulunut.

Perään rouva Ahtisaari kuitenkin painottaa, että perheiden aseman kohentamistyöhön tarvitaan myös miehiä.

"Varsinaista naisasiaministeriä en olekaan koskaan kannattanut. Uskon tasa-arvoon yhteistyössä. Ei naisasioita pidä jättää yksin naisministerille. Ei ollenkaan. Minulla kalahtaa heti, jos huomaan että miehiäkin sorretaan. Sitäkin tapahtuu", Eeva Ahtisaari toteaa.

Rouva Tellervo Koivisto patisteli pääministeri Paavo Lipposen (sd.) nykyhallitusta koottaessa pääministeriä laittamaan naisia koville paikoille. Rouva Eeva Ahtisaari ei anna julkisia toiveita tai ohjeita uudelle hallitukselle.

 

Ratkaisuaika lähestyy

 

Sen sijaan hän on viime vuoden aikana pohtinut lukuisten asiantuntijoiden kanssa suomalaisen perheen tilaa sekä vieraillut monissa seminaareissa ja luentotilaisuuksissa, joissa on analysoitu lasten runsasta päihteidenkäyttöä, vanhemmuutta sekä perheen ja työelämän yhteensovittamista.

Muutenkin tasavallan presidentin puoliso näyttää löytäneen oman roolinsa.

Perheen piirissä lähestyvät nyt myös ratkaisun ajat. Tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren odotetaan kuukauden kuluessa kertovan aikeistaan toisen presidenttikauden suhteen.

Eeva Ahtisaan sanoo, ettei hän tiedä vastausta tähän kysymykseen.

"Minä olen sanonut hänelle, että toimi sen mukaan mitä sydän käskee ja järki sallii. Näin minä sanon hänelle joka ilta", rouva Eeva Ahtisaari toteaa.