TASAVALLAN PRESIDENTIN PUHE ANDALUSIAN PÄÄMINISTERIN MANUEL CHAVESIN ILLALLISILLA 3.2.1999

Pyydän saada esittää lämpimät kiitokseni siitä ystävällisestä vastaanotosta, jonka te Herra Pääministeri Manuel Chaves ja rouva Antonia Iborra olette meille järjestäneet. Kiitän myös kauniista sanoistanne, joita osoititte maalleni ja minulle.

Suomessa vierailleena, edellisen hallituksen vaikutusvaltaisena ministerinä Te olette tunnettu ja arvostettu maamme ystävä.

Suomen ja Espanjan suhteet eivät historian aikana ole koskaan olleet niin läheiset kuin ne ovat tänä päivänä. Vuonna 1995 alkanut kumppanuutemme Euroopan unionissa syventää - näin rohkenen ennustaa - maidemme ja kansojemme välistä yhteistyötä. Maantieteellisen etäisyyden merkitys vähenee jatkuvasti, eikä valtioiden kanssakäyminen rajoitu enää perinteiseen diplomatiaan.

Meitä kaikkia yhdistää eurooppalaisuus ja yhteinen tahto rakentaa maanosastamme meidän kaikkien omistama ja hallitsema yhteisö, jossa jokaisen valtion, jokaisen maakunnan oma kansallinen ja perinteinen identiteetti säilyy rikastuttaen yhteistyötämme. Yhdentyminen on jatkuva prosessi eikä sellaista profeettaa ole vielä syntynyt, joka voisi sanoa, mihin me tässä prosessissa päädymme. Jokainen sukupolvi asettaa sille omat tavoitteensa.

Olen erityisen iloinen siitä, että minulla on tämän valtiovierailun yhteydessä tilaisuus käydä täällä Espanjan keskeisellä autonomisella alueella, Andalusiassa ja sen maineikkaassa pääkaupungissa Sevillassa. Juuri Andalusiaan liittyy paljon sitä romantiikkaa, aurinkoista luontoa, vanhaa kulttuuria, makuelämyksiä, ystävällisiä ihmisiä ja iloisuutta, jota me kylmän Pohjolan ihmiset Espanjasta etsimme. Tuhannet suomalaiset ovat löytäneet Andalusian ja erityisesti Costa del Solin toiseksi kotimaakseen ja vielä useammat - minä heidän joukossaan - valitsevat Andalusian lomanviettokohteekseen. Lausunkin kiitokseni siitä ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta, jota suomalaiset maanmieheni ovat aina saaneet täällä osakseen.

Suomen ja Andalusian yhteydet eivät perustu vain 1960-luvulla alkaneeseen turismiin. Yhteistyön juuret ovat syvemmällä historiassa. Ensimmäisenä on mainittava suuren espanjalaisen kirjailijan ja intellektuellin, Andalusian oman pojan Angel Ganivetin elämäntyö. Hänen klassinen kirjansa "Cartas Finlandesas" koostuu hänen konsulikautensa vaikutelmista Helsingissä vuosilta 1896-97. Ensimmäiseksi kirjeet julkaistiin Granadan johtavassa "El Defensor de Granada" -sanomalehdessä. Siten voidaan sanoa, että Espanjan valtion sisällä juuri andalusialaiset saivat ensimmäisenä tietoa kaukaisesta Suomesta.

Kun nyt kokonaan toisissa olosuhteissa olemme oppineet tuntemaan toisemme entistä paremmin, on mielenkiintoista todeta, että Ganivetin vertailevat havainnot suomalaisesta ja andalusialaisesta elämänmuodoista ja tavoista ovat vielä sadan vuoden jälkeenkin osuvia. Kirjallisuudesta haluan mainita toisena esimerkkinä Federico García Lorcan, jonka Andalusian kulttuuri- ja yhteiskuntaperinteitä kuvaava runous on löytänyt pysyvän sijan suomalaisten sydämissä ja innoittanut myös taiteilijoitamme. Viime vuoden marraskuussa julkaistiin espanjalais-suomalaisin voimin Granadassa runoteos "Entre el Sisu y el Embrujo".

Suomea ja Andalusiaa yhdistää rakkaus musiikkiin. Tiedän, että suomalaiset säveltäjät ja muusikot ovat täällä arvostettuja, mistä eräänä osoituksena oli Lahden sinfoniaorkesterin viime kesänä esittämä Sibelius-ohjelma Granadan kuuluisilla musiikkifestivaaleilla. Onpa suomalainen haikea tangomusiikkikin valloittanut kuulijansa Granadan kansainvälisillä tangofestivaaleilla. Flamenco ja sevillanas ovat puolestaan aina olleet meille suomalaisille Andalusian rikkaan musiikki- ja tanssikulttuurin symboli. Vaikka meitä suomalaisia joskus luonnehditaan jäykiksi, flamencon rytmit ovat aina tarttuneet meihin. Ei siis ole ihme, että viime vuosina yhä enemmän Suomen monien tanssifestivaalien ja -koulujen ohjelmistossa on nimekkäitä andalusialaisia taiteilijoita ja huipputason ohjaajia, välittäen innostuneelle yleisölle samalla tunnelmia Sevillan kuuluisasta Feria de Abril -tapahtumasta.

Andalusia ja sen pääkaupunki Sevilla ovat olleet läntisen maailman keskuksia jo vuosisatoja. Löytöretkien aikana ja sen jälkeen täältä hallittiin Latinalaista Amerikkaa ja muita Espanjan siirtomaita. Vuonna 1992 Sevilla nousi jälleen kerran koko maailman huomion kohteeksi EXPO-92 maailmannäyttelyn ansiosta. Tiedämme, että kyseessä oli yksi kaikkien aikojen onnistuneimpia messutapahtumia. Olen iloinen, että myös Suomen osallistuminen EXPO-92:een oli menestyksellinen ja että arkkitehtonisesti omaperäinen paviljonkimme "Helvetinkolu" on edelleen hyvässä käytössä palvellessaan arkkitehtuuria ja näyttelytoimintaa.

Suomen ja Andalusian taloudellisella yhteistyöllä on myös keskeinen merkitys suhteissamme. Maailman tärkeimpänä oliiviöljyn tuottajana teitä varmaan ilahduttaa kun kerron, että terveellisen oliiviöljyn käyttö on jatkuvasti lisääntynyt meidän ruokavaliossamme. Se merkitsee tälle Andalusian tärkeälle vientituotteelle laajenevia markkinoita.

Suomessa arvostetaan andalusialaisten elintarvikkeiden lisäksi myös teollisuutenne tuotteita. Toisaalta jo perinteisesti tunnetut suomalainen paperi ja selluloosa ja viime vuosina erityisesti televiestintälaitteet ovat löytäneet vakiintuneet markkinat Andalusiassa. Lisäksi mainitsen suomalaisen kuparituoteteollisuuden investoinnit.

Tietäen Andalusian autonomisen alueen laajan vaikutusvallan Espanjan valtiojärjestelmässä ja andalusialaisyritysten merkityksen toivonkin, että yhteydenpito ja suorat kontaktit Suomeen ja sen talouselämään jatkuvasti vilkastuisivat.

Samalla kun kiitän tästä illallistilaisuudesta, pyydän saada kohottaa maljan Teidän Herra Pääministeri Manuel Chaves ja rouva Antonia Iborra kunniaksenne, Andalusian hallituksen ja kansan menestykseksi sekä suomalais-andalusialaiselle ystävyydelle.