TASAVALLAN PRESIDENTIN PUHE MEXICON KAUPUNGINTALOLLA JÄRJESTETYSSÄ
JUHLATILAISUUDESSA 22.2.1999

Haluan kiittää Teitä henkilökohtaisesti ja liittopääkaupungin hallitusta tästä suuresta kunnianosoituksesta tulla nimitetyksi pääkaupunkinne kunniavieraaksi. Esitän myös parhaat kiitokseni niistä lämpimistä sanoista, jotka kohdistitte minua ja Suomea kohtaan.

Mexico Cityn historia on tärkeä osa ihmiskunnan historiaa. Tälle paikalle atsteekit olivat perustaneet kukoistavan saarikaupungin Tenochtitlán vuonna 1321 nähtyään jumalansa ilmoittaman ennusmerkin, nopal-kaktuksen päällä istuvan kotkan jolla oli nokassaan käärme. Tänä päivänä nämä symbolit on ikuistettu Meksikon yhdysvaltojen vaakunaan.

Atsteekkien entinen pääkaupunki oli aikakautensa uljaimpia metropoleja. Sen historia on onneksi voitu rekonstruoida arkeologisilla kaivauksilla varsin tarkkaan. Meillä suomalaisilla oli syksyllä 1997 ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Mesoamerikan korkeakulttuureja esittelevään Sulkakäärme ja jaguaarijumala -näyttelyyn, jossa oli esillä arvokkaita esineitä mm. Kansallisesta antropologisesta museosta ja Templo Mayorin museosta. Tämä kymmeniin vuosiin alallaan suurin Euroopassa järjestetty näyttely herätti maanmiesteni keskuudessa erittäin suurta kiinnostusta Meksikon rikasta kulttuuriperintöä kohtaan.

Nykyisin Mexico City on yksi maailman suurimmista ja kiehtovimmista metropoleista, joka ylpeänä historiastaan elää täysillä jokaisen päivän ja rakentaa luottavaisena tulevaisuuttaan. Yli 20 miljoonan asukkaan kaupungissa on väistämättä monia sen koosta johtuvia ongelmia. Teidän johtamanne hallitus on kuitenkin määrätietoisella tavalla ryhtynyt etsimään niihin ratkaisuja, jotka lisäävät pääkaupungin asukkaiden hyvinvointia.

Minulla on ollut tilaisuus vierailla Mexico Cityssä aikaisemminkin. Olen iloinen siitä, että olen nyt voinut palata tähän kauniiseen kaupunkiin ensimmäisenä Suomen valtionpäämiehenä, joka suorittaa valtiovierailun Meksikoon.

Suomen ja Meksikon välillä vallitsee luja ystävyys ja yhteistyö, jota pyrin tällä vierailullani edelleen vahvistamaan ja monipuolistamaan. Kuljetusvälineiden ja tietotekniikan nopea kehitys on suurelta osin poistanut maittemme välisen maantieteellisen etäisyyden. Kasvava matkailu lähentää kansojamme toisiinsa. Myös maittemme välinen kauppavaihto lisää kanssakäymistä ja keskinäistä tuntemusta.

Mielestäni kaikkein tärkein kansojamme yhdistävä tekijä on aktiivinen ja monipuolinen kulttuurivaihto, jossa molemmilla pääkaupungeillamme on keskeinen rooli. Helsingissä oli kaksi vuotta sitten esillä Frida Kahlon voimakkaita ja dramaattisia maalauksia, joista suurin osa oli lainattu Dolores Olmedo-museosta. Olen erittäin iloinen siitä, että me voimme nyt esittää tässä museossa meksikolaiselle yleisölle tunnetun suomalaisen taidemaalarin Sam Vannin teoksia. Kansallisessa grafiikkamuseossa avataan vierailuni aikana myös suomalaisen taiteilijan Outi Heiskasen näyttely. Molemmat näyttelyt on koottu Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmista.

Sallikaa minun vielä kiittää Teitä siitä ystävällisyydestä ja suuresta vieraanvaraisuudesta, jolla meidät on tänään vastaanotettu tässä upeassa ja kauniissa kaupungissa. Otan ylpeänä vastaan kaupungin avaimet vakuuttuneena siitä, että ne on tarkoitettu avaamaan kaikki ovet Suomen ja Meksikon kansojen väliselle ystävyydelle.

Toivotan Teille ja kauttanne Mexico Cityn asukkaille mitä parhainta menestystä ja onnea.