TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN PUHE
OAXACAN OSAVALTION KUVERNÖÖRIN JOSÉ MURATIN
TARJOAMALLA PÄIVÄLLISELLÄ OAXACASSA 25.2.1999

Haluan aluksi kiittää Teitä omasta ja puolisoni sekä kaikkien suomalaisten vieraiden puolesta lämpimästä vastaanotosta ja suurenmoisesta vieraanvaraisuudesta, jota olette meille osoittanut tässä historiallisessa kaupungissa. Oaxaca on kuuluisa herkullisista ruoistaan, joista varmasti saamme kohta nauttia.

Valtiovierailuni Meksikoon ei olisi voinut päättyä hienommin kuin käynnillä tähän historialliseen ja kauniiseen osavaltioon. Meksikon 17. presidentti ja kansallissankari Don Benito Júarez syntyi Oaxacassa ja toimi täällä myös kuvernöörinä. Hänen patsaaseensa tässä kaupungissa on kaiverrettu kuolematon elämänohje, joka on tänä päivänä yhtä ajankohtainen ja tärkeä kuin lähes puolitoista vuosisataa sitten: Rauha on toisten oikeuksien kunnioittamista. Kunpa me yksilöinä ja kansakuntina osaisimme elää tämän periaatteen mukaisesti.

Puolisoni saapui Oaxacaan jo eilen, joten hänellä on ollut tilaisuus nauttia pitempään tämän värikkään kaupungin lukuisista nähtävyyksistä ja värikkäästä kansantaiteesta. Prehispaanisen ja myöhempien aikojen rikas kulttuuriperintö heijastuu nykypäivään säilyneissä traditioissa ja juhlissa.

Maanne historia tulee täällä vastaan joka kadunkulmassa. Kaupunkinne todellakin kuuluu maailman kulttuuriperintöjen joukkoon, kuten UNESCO on julistanut. Santo Domingon entisen luostarin entisöiminen Oaxacan aluemuseoksi oli ainutlaatuinen kulttuuriteko, jonka ansiosta teillä on nyt yksi Meksikon ja koko maailman hienoimmista arkeologisista ja antropologisista museoista.

Aikaisemmassa poliittisessa toiminnassanne olette ollut aktiivisesti mukana kansainvälisissä tehtävissä. Minua ilahdutti erityisesti kuulla pitkäaikaisesta yhteistyöstänne ja ystävyydestänne Jacob Södermanin kanssa, jonka johdosta vierailitte neljä kertaa Suomessa.

Toimintanne sekä Meksikon senaatin että edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana on antanut Teille laajan perspektiivin kehittää Oaxacan kansainvälisiä yhteyksiä. Virkaanastujaispuheessanne 1. joulukuuta 1998 korostitte myönteisellä tavalla kansainvälisen kanssakäymisen tarvetta ja merkitystä osavaltionne kehitykselle. Sanoitte silloin seuraavaa: "Oaxacan tulee avata ovensa niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin tuottaville investoinneille ottaen huomioon asianomaiset juridiset näkökohdat ja valvoen koko ajan suvereniteettiamme. Se mahdollistaa uudet suhteen talouden, politiikan, yhteiskunnallisen kehityksen, teknologian ja ympäristön aloilla".

Suomella on ollut jo pitkään yhteistyötä ja yhteyksiä Oaxacan kanssa. Maittemme välisen metsäyhteistyön puitteissa monia suomalaisia metsäasiantuntijoita työskenteli vuosina 1989-92 San Pedro el Alton kylässä, johon minulla on huomenna tilaisuus tutustua. Osavaltiollanne on rikkaat metsävarat, joiden suojeleminen ja hyötykäyttö eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja. Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten suunnitelmallinen, johdonmukainen ja pitkäjänteinen metsien hoito varmistaa tämän tärkeän luonnonvaran säilymisen tuleville sukupolville samalla kun metsät lisäävät nykyisten paikallisten asukkaiden ja koko kansantalouden hyvinvointia.

Oaxacalla ja Suomella on myös vakiintunutta kulttuuriyhteistyötä. Puolitoista vuotta sitten Tampereen kaupungin taidemuseossa Suomessa järjestettiin loistelias "Jaguaarijumala ja sulkakäärme"-näyttely, joka esitteli Meksikon ja Guatemalan intiaanikulttuurien aarteita. Kyseessä oli suurin Mesoamerikan korkeakulttuureja esitellyt näyttely Euroopassa vuosikymmeniin. Se sai museossa ennätyksellisen yleisömenestyksen, mikä osoittaa suomalaisten arvostavan maanne monipuolista kulttuuriperintöä, Näyttely varmasti lisäsi monien maanmiesteni kiinnostusta tutustua Meksikoon, sen historiaan ja nähtävyyksiin paikan päällä.

Merkittävä osa tämän ainutlaatuisen näyttelyn esineistä oli lainattu Oaxacan kulttuurien museosta. Puolisoni kertoi ihastuneena viettäneensä tänään pari tuntia tutustumassa museon ainutlaatuisiin kokoelmiin. Minulla itselläni oli äsken tilaisuus vierailla lyhyesti Santo Domingon kirkossa ja Fray Francisco de Burgoan upeassa kirjastossa.

Kulttuurivaihtomme ei kuitenkaan rajoitu pelkästään menneisyyteen. San Augustinessa Oaxacan ulkopuolella toimii pienimuotoinen taidepaperia valmistava työhuone, joka on Suomen paperitaiteen keskuksen ja paikallisten taidejärjestöjen yhteishanke. Lisäksi suomalaisilla taiteilijajärjestöillä on täällä vierasateljee, jossa eri alojen taiteilijoitamme asuu muutamia kuukausia kerrallaan hakemassa uutta inspiraatiota Oaxacan historiallisesta ilmapiiristä ja sen uhkeasta luonnosta. Oaxacalaisten taiteilijoiden kanssa on myös jatkuvaa näyttelyvaihtoa.

Olen vakuuttunut siitä, että vierailullani mukanaoleva merkittävä virallinen ja talousvaltuuskunta saavat tällä lyhyellä mutta tärkeällä käynnillä Oaxacassa uusia virikkeitä yhteistyömme ja kanssakäymisemme edelleen laajentamiseen. Haluan kohottaa maljan kuvernööri ja rouva Muratin terveydeksi sekä Oaxacan asukkaiden hyvinvoinnnille.