Tasavallan presidentin puhe




TASAVALLAN PRESIDENTIN PUHE JUHLAPÄIVÄLLISELLÄ ANKARASSA 20.11.1999


Haluan esittää iloni ja tyytyväisyyteni tämän pitkään suunnittelemamme vierailun toteutumisesta. Vierailun merkitystä korostaa erityisesti se, että on kulunut 28 vuotta siitä, kun Suomen tasavallan presidentti viimeksi vieraili Turkissa. Kyse oli Presidentti Urho Kekkosen valtiovierailusta kesäkuussa 1971. Itse allekirjoititte pääministerinä Etykin päätösasiakirjan Helsingissä elokuussa 1975. Presidentti Korutürk teki valtiovierailun Suomeen huhtikuussa 1977.

Haluan samalla kiittää niin Suomen kuin Euroopan unionin puolesta juuri päättyneen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokouksen isäntiä onnistuneesta kokouksesta ja erinomaisesti hoidetuista järjestelyistä.

Maatanne ovat viime kuukausien aikana koetelleet traagiset maanjäristykset. Haluan aluksi esittää niin omasta, Suomen kuin Euroopan unioninkin puolesta syvimmän osanottoni tuhansien ihmishenkien menetyksestä sekä järistysten aiheuttamista vahingoista. Haluamme olla tukenanne korjaamassa luonnonmullistusten aiheuttamia aineellisia ja henkisiä vahinkoja.

Olen iloinen voidessani todeta, että maittemme väliset suhteet ovat hyvät ja yhteistyöhön perustuvat. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa, on kyse sitten politiikasta, taloudesta tai kulttuurista. Olen vakuuttunut siitä, että meillä on toisillemme paljon annettavaa. Tämänpäiväiset keskusteluni ovat edelleen tätä käsitystäni vahvistaneet.

Maidemme ja kansojemme keskinäiseen sympatiaan on poikkeuksellisen paljon vaikuttanut Turkissa vuonna 1925 ilmestynyt kirja Valkoliljojen maa - Suomi (Ak zambaklar ülkesinde - Finlandiya). Kirjaa markkinoitiin alkuperäisessä muodossaan oppikirjana kaikille kansalaisille. Mustafa Kemal Atatürk meni vielä pitemmälle. Hän määräsi sen pakolliseksi sotaoppilaitoksissa.

Kirjan esipuheessa kuvataan kaunokirjallisin keinoin mm. sitä, miten Suomen kaltaisen nuoren kansakunnan opetus- ja kulttuuriolot edistyivät; mikä oli tuolloin koulun, armeijan, valtion ja uskonnon rooli tässä kehityksessä; mitä tarkoittaa demokraattinen valtio; kuinka koko kansa sivistyy; mikä merkitys on johtavassa asemassa olevilla henkilöillä kansalaisten kasvatuksessa; millaista on todellinen isänmaanrakkaus ja miten todella voidaan palvella kansaa.

On merkille pantavaa, että Atatürk kiinnitti niin suurta huomiota näihin aineksiin tilanteessa, jossa hän itse oli luovana voimana uuden tasavallan kehittelyssä. Samalla on myös todettava, että Atatürkin työ Turkin viemiseksi uuteen aikaan herätti Suomessakin kunnioitusta ja ihailua. Suomen ja Turkin suhteissa onkin poikkeuksellisen myönteinen pohjavire, jonka merkitystä ei pidä aliarvioida suhteita kehitettäessä.

Suhteiden hyvä pohja on tullut esiin myös tapaamisissa Turkin liike-elämän edustajien kanssa, viimeksi eilen Istanbulissa järjestetyllä illallisella. Turkki on merkittävä kauppakumppanimme Välimeren alueella. Toivon, että vilkastuneet liike-elämän kontaktit luovat uusia ajatuksia taloudellisen yhteistyön alueella. Perinteistä kauppavaihtoa täydentävät nykyään myös investoinnit. Jo yli 50 suomalaisyritystä on edustettuna Turkissa. Toivon, että myös turkkilainen yritysmaailma löytäisi tiensä Suomeen hyödyntämään maamme tarjoamia investointimahdollisuuksia.

Yhteyksiä on myös yksittäisten kansalaisten tasolla. Turkki on säilyttänyt suosikkiasemansa yhtenä suomalaisten turistien lomamatkamaana. Viime päivien aikana olen itsekin voinut pitkän tauon jälkeen ihailla maanne kauneutta. Matkailun alalla löytyy vielä paljon mahdollisuuksia laajemmalle taloudelliselle yhteistyölle.

Suomi on lännen ja idän välinen silta Euroopan pohjoisosassa, kun taas Turkki on vastaava silta Euroopan etelälaidalla. Maantieteellinen asemamme asettaa molemmille omat erityisvaatimuksensa mutta tarjoaa myös etunsa, joita viisaalla diplomatialla voi hyödyntää. Voimme edistää maittemme parasta ja alueittemme vakautta ylläpitämällä hyviä suhteita kaikkiin ilmansuuntiin. Kylmän sodan päättymisen jälkeinen maailma perustuu yhteistyöhön ja ongelmien rauhanomaiseen ratkaisemiseen. Molemmat tunnustamme eurooppalaisen yhteistyön merkityksen ja haluamme olla mukana sitä kehittämässä.

Suomi toimii parhaillaan Euroopan unionin puheenjohtajana. Liityimme unionin jäseneksi 1995. Tämän vuoden jälkimmäisen puoliskon kestävä ensimmäinen puheenjohtajuuskautemme on ollut mielenkiintoinen ja haastava. Olemme kaudellamme pyrkineet myös edistämään unionin ja Turkin suhteita ja dialogia. Tässä olemme saaneet kaikkien jäsenmaiden tuen.

Turkki on unionille keskeinen kumppani niin taloudellisessa, sosiaalisessa kuin kulttuurisessa mielessä. Turkilla on tärkeä rooli maanosamme rauhan ja vakauden ylläpitämisessä. Tämä on viimeaikaisten Balkanin tapahtumien myötä tullut jälleen todistetuksi. Unioni ja Turkki tarvitsevat toisiaan. Yhteistyön merkitys on entisestään korostunut neljä vuotta sitten voimaan tulleen tulliliiton myötä, mitä osoittaa myös Turkin ja EU-maiden välisen kaupan myönteinen kehitys. Molemmat tiedämme, että Turkin ja unionin yhteistyön syventäminen vaatii paljon työtä molemmilta osapuolilta. Puheenjohtajamaana työskentelemme sen hyväksi, että Helsingin Eurooppa-neuvosto joulukuussa voisi vahvistaa Turkin ja unionin suhteita ja saada maanne tiiviimmin mukaan unionin laajentumisprosessiin.

Euroopan unioni perustuu jäsenvaltioille yhteisiin vapauden, kansanvallan, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamiseen sekä oikeusvaltion periaatteisiin. Luotamme jäsenyyteen pyrkivän Turkin jakavan kanssamme nämä periaatteet. Olemme Suomessa ja EU:n piirissä panneet tyytyväisinä merkille selkeän sitoumuksenne pyrkiä täyttämään ns. Kööpenhaminan kriteerit. Olemme myös havainneet hallituksenne määrätietoisen toiminnan demokraattisten uudistusten edistämiseksi. Vaikka kyse onkin ennen kaikkea kansallisista valinnoistanne, oman yhteiskuntanne kehittämisestä, on selvää, että aloittamienne uudistusten toimeenpano tuo Turkkia lähemmäksi myös Euroopan unionin jäsenyyttä. Tämä on meidän kaikkien päämäärä.

Haluan lopuksi kiittää Teitä, Herra Presidentti, ja rouva Demireliä omasta ja valtuuskuntani puolesta tästä erinomaisen hienosta juhlapäivällisestä.

Ehdotan, että nostamme maljamme terveydellenne, Turkin ja Suomen ystävyydelle sekä yhteistyöllemme niin kahdenvälisesti kuin eurooppalaisella tasolla.