Suoraan sisältöön

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön elämäkerta - Suomen tasavallan presidentti: Henkilötiedot: Elämäkerta

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi

Sauli Niinistö

Suomen tasavallan presidentti

Sauli Väinämö Niinistö on Suomen tasavallan 12. presidentti. Hän astui virkaansa 1. maaliskuuta 2012.

Sauli Niinistö syntyi Salossa 24. elokuuta 1948. Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1974 ja toimi sen jälkeen mm. nimismiehenä ja runsaan kymmenen vuoden ajan tuomioistuinjuristina Turun hovioikeudessa. Juristinuran ajalta hänellä on kokemusta myös asianajotoimesta sekä yritysten hallinnosta. Niinistö valittiin Salon kaupunginvaltuustoon vuonna 1977 ja hän toimi kunnallisissa luottamustehtävissä 1990-luvulle.

Eduskuntaan Niinistö valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Kansanedustajana ollessaan hän toimi mm. perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Ministerin ura alkoi 1995 Lipposen hallituksessa oikeusministerinä ja pääministerin sijaisena. Vuonna 1996 Niinistö siirtyi valtiovarainministeriöön, ja hänestä tuli Suomen pitkäaikaisin valtiovarainministeri. Toimikauden alussa 90-luvun laman vaikutukset julkiseen talouteen olivat pahimmillaan ja työttömyys korkeimmillaan. Nuo vaikeudet voitettiin, ja Suomi tuli uudelle vuosituhannelle vahvana.

Niinistö oli Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja vuosina 1994-2001. Kotimaan politiikan lisäksi hän toimi 1998-2002 puheenjohtajana Euroopan Demokraattisen Unionissa (EDU), johon kuului porvarillisia puolueita liki kaikista Euroopan maista. Niinistö oli avainasemassa yhdistettäessä EDU ja Euroopan Kansanpuolue EPP, jonka toiseksi kunniapuheenjohtajaksi hänet nimettiin.

Vuonna 2003 Niinistö siirtyi Euroopan Investointipankin varapääjohtajaksi Luxemburgiin. Vastuualueena hänellä oli tutkimuksen ja kehityksen rahoitus sekä rahoitustoimet Pohjoismaissa ja Venäjällä, lisäksi hän toimi puheenjohtajana Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusohjelmassa. Niinistö on toiminut myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) hallintoneuvoston jäsenenä ja puheenjohtajana sekä Kansainvälisen valuuttarahaston valuutta- ja rahoituskomitean (IMFC) jäsenenä.

Niinistö palasi eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa saaden kaikkien aikojen suurimman henkilökohtaisen äänimäärän. Hän toimi eduskunnan puhemiehenä 2007-2011.

Presidentti Niinistö on naimisissa Jenni Haukion kanssa, ja hänellä on kaksi aikuista poikaa aikaisemmasta avioliitosta. Perheeseen kuuluu myös bostoninterrieri Lennu.

Presidentti Niinistö harrastaa liikuntaa, ja hän on mm. toiminut Suomen Palloliiton puheenjohtajana vuosina 2009-2012 sekä vuoden 2009 taitoluistelun EM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa.

Tulosta
Tämä dokumentti

Päivitetty 23.3.2012

© Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi