Pohjalainen 15. syyskuuta 1997
KARI MÄNTY
YLISTARO
Arkistoinnin pelisäännöt hyvä selvittää
Presidentti Martti Ahtisaari sanoo seuranneensa vain sivusta edeltäjänsä Mauno Koiviston muistelmateoksen nostattamaa kohua presidenttien arkistojen käytettävyydestä.
- Elämme aivan toisessa maailmassa nyt kuin Kekkosen aikaan. Kaikki arkistoidaan, ja raportoidaan sitä mukaa niille, joiden asemansa perusteella kuuluu olla selvillä siitä, mitä suunnitellaan ja kehitellään.
Ahtisaari sanoo, että hänellä on ollut presidentti Koiviston jäljiltä käytössään kaikki oleellinen tieto.
- En usko, että presidenttien arkistojen kanssa jatkossakaan on ongelmia. Silti saattaa olla paikallaan, ettei vain presidenttien, vaan monien muidenkin, esimerkiksi valtioneuvoston jäsenten suhde omiin arkistoihin selvitettäisiin ja luotaisiin pelisäännöt niin, ettei turhaa kinaa syntyisi.
Presidentti Ahtisaari antoi Pohjalaiselle haastattelun Ylistarossa virsilauluillan päätteeksi. Tasavallan pääveisaaja nautti ohjelmistosta. - Kyllä pohjalaiset osaavat, presidentti myhäili.
Kyllä pohjalaiset osaavat nämä jutut
Presidentti Martti Ahtisaari kehui vuolaasti Pohjalaisen virsilauluillassa Ylistarossa vallinnutta tunnelmaa.
- Upea ohjelma, upeassa ympäristössä, suitsutti tasavallan pääveisaaja jälkikahveilla seurakuntatalossa.
Vieressä veisanneena voin vakuuttaa, että presidentiltä käy laulaminen. - Pikkupoikana Kuopiossa kävin mielelläni kirkossa, koska virrenveisuu miellytti jo silloin, presidentti muisteli.
Presidentti Ahtisaari sai Ylistarosta mukaansa myös konkreettisia muistoja. Mäntyniemen seinälle pääsee Ylistaron seurakunnan lahja, kupariin taottu kirkko.
Presidentti voi vielä jälkikäteenkin ihailla Ylistaron asevelikuoroa ja sitä hellyttävästi avustanutta lapsikuoro Sopusointua videokasetilla.
Presidentti saa myöhemmin ihastella myös komeita Kyrönjoen maisemia Ylistaron kunnan ojentamasta väriteoksesta.
- Kirjan kunniaksi Mäntyniemeen asennetaan vihdoin kirjahyllyjä, ja saan kirjakuormaa puretuksi kellarista, presidentti vitsaili.
- Kirjastohuonetta Mäntyniemeen ei ollut havaittu suunnitella. Jotkut tomppelit ovat levittäneet tarinaa, ettei presidentti lukisi lainkaan. Nyt kun saan kirjahyllyt saunapolulle, täytyy kutsua epäilijät katsomaan, että Ahtisaarelta löytyy jopa omia kirjoja, presidentti hauskuutti seuruetta.
Arkistoongelmaa ei tule
Ahtisaaren yöpöydällä odotti kotiinpaluuta presidentti Mauno Koiviston juuri julkaistu muistelmateos.
- Jo alkututustuminen osoittaa, että Koivisto on taas tehnyt mielenkiintoisen, paljon viitseliäisyyttä vaatineen kirjan. Olen tyytyväinen, että edes jonkin verran pystyimme linnasta presidenttiä työssä avittamaan eli antamaan Koiviston käyttöön sihteeripalveluita.
Presidentti Koivisto valittaa kirjansa esipuheessa suorasukaisesti, ettei presidentti Kekkoselta ollut jäänyt linnan kassakaappeihin 25 vuoden presidenttikaudelta minkäänlaisia papereita. Viimeisiä laatikoita kärrättiin pois, kun Koivisto astui presidenttinä ensimmäisen kerran työhuoneeseensa.
Paniko presidentti Koivisto vahingon kiertämään, mitä kassakaapista löytyi, kun Te aloititte kautenne kolme ja puoli vuotta sitten ?
- Ei ollut valittamista. Kaikki tarpeellinen on löytynyt sekä linnasta, että ulkoministeriöstä, presidentti Ahtisaari naurahtaa.
- Ja aina silloin, kun jotakin yksityiskohtaa on pitänyt tarkistaa, elävä muistitieto on ollut lähellä. Kansliapäällikkö Jaakko Kalela ja neuvonantaja Martti Manninen ovat palvelleet linnassa niin pitkään, että vastaukset löytyvät nopeasti.
Presidentti Koivisto syyttää muistelmissaan edeltäjänsä Urho Kekkosen arkistonhoitajia siitä, ettei sieltä annettu hänelle kaikkea sitä tietoa, jota hän halusi. Kekkosen elämän kerran kirjoittaja dosentti Juhani Suomi on tylysti kiistänyt pimityssyytteet.
Pitäisikö presidenttien arkistojen käyttämisestä tehdä selkeät, yksinkertaiset pelisäännöt, jotta tällaiselta kiistelyltä vältyttäisiin?
- Koskaan ei ole pahitteeksi, että asioita tutkitaan, eikä vain presidenttien kohdalta, vaan ylipäätänsä on hyvä selvittää, mitkä paperit ovat valtion ja mitkä kuuluvat pelkästään henkilökohtaiseen arkistoon.
Kaikki dokumentoidaan
- En tosin usko, että ongelmia näissä asioissa nykyään on. Tavat ja ajat ovat niin muuttuneet. Kaikki tapahtuu julkisuudessa ja niin, että paikalla on aina muitakin kuin presidentti.
- En käytä keskusteluissani nauhuria, koen sen jotenkin vieraaksi, mutta avustajani tekevät koko ajan tarkkoja muistiinpanoja. Ne kirjoitetaan heti puhtaaksi, ja kopiot menevät sekä viralliseen että henkilökohtaiseen arkistoon sekä kaikille niille, joiden on asemansa puolesta hyvä olla asioiden kulusta selvillä.
- Joskus tietysti käy niin, että puhtaasti yksityisluontoisissakin tapaamisissa, joissa Alpo Rusia, eikä muitakaan virkamiehiä ole läsnä, tulee esiin mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita. Silloin raportoin niistä välittömästi avustajille, ja kaikki tulee dokumentoiduksi.
- Kuten on havaittu, noudatetaan hyvin avointa tiedotuspolitiikkaa. Minulta voi ja saa kysyä asioista kaiken aikaa. Tämä ei tarkoita etteikö sellaisiakin juttuja olisi, joista kerrotaan vasta ajallaan.
- Ulko- ja turvallisuuspolitiikka prosessit ovat usein hidasliikeisiä, ja niiden pohjustaminen aherrusta, josta ei voi raportoida. Mitään ei kuitenkaan tehdä salassa. En koskaan käy virallisia neuvotteluja yksin, ja kaikki asianosaiset ovat hyvin selvillä siitä, missä ja mihin mennään. Joskus jakelu on niukka, mutta ne, joiden pitää olla selvillä siitä, mitä tapahtuu ja. suunnitellaan, ovat myös.
Vieraat arkistot
Presidentti Ahtisaari ei ole kovin innostunut tuomioihin, joita ladellaan Moskovan arkistojen salojen perusteella.
- En ole viitsinyt ollenkaan lukea Gordievskin paljastuskirjaa, jossa nimekkäitä suomalaispoliitikkoja teilataan ja nimitellään, jos miksi. Minulle on kerrottu, että kirja on täynnä virheitä, eikä minun ole syytä epäillä tällaisia arvioita. Olisi parempi, jos Moskovan arkistoja tulkitsisivat ja tutkisivat vakavasti otettavat tutkijat, joilla ei ole omia intressejä pelissä. On niin inhimillistä nähdä asiat itsensä kannalta miellyttävässä valossa.
Kekkosta pieteetillä
Presidentti Ahtisaari otti kantaa myös keskusteluun, jota on käyty Urho Kekkosen presidenttikauden viimeisistä hetkistä.
- Toivon, että kommenteissa kohdeltaisiin presidentti Kekkosta pieteetillä. Kaikkien niiden, jotka eivät koskaan ole tutkineet presidentti Kekkosta ja hänen terveydentilaansa, kannattaa harjoittaa pidättäväisyyttä. Dosentti Juhani Suomi on luvannut julkaista Kekkosen henkilääkärin professori Erkki Kivalon lääkärinvalan nojalla antaman terveystodistuksen. Se paperi on oikea todiste siitä, minkälaisessa kunnossa presidentti Kekkonen oli.