Puolisollani ja minulla on suuri ilo toivottaa Teidät tervetulleeksi Suomeen. Suomen hallitus ja kansa yhtyvät tähän toivotukseen.
Olette vieraillut maassamme aikaisemmin vain yksityisesti. Valtiovierailu antaa meille mahdollisuuden ilmaista kunnioituksemme Teitä kohtaan valtion päämiehenä. Arvostamme suuresti maatanne ja kansaanne, joita edustatte ja symboloitte. Tapa, jolla olette omistautunut palvelemaan maatanne, on tehnyt Teistä suositun ja kunnioitetun ei vain Alankomaissa vaan koko Euroopassa ja muualla maailmassa.
Nopeasti muuttuvassa maailmassa tarvitsemme yhteisiä tilaisuuksia vaihtaaksemme ajatuksia. Tänä vuonna ja varsinkin viime viikkojen aikana huomiomme on kiinnittynyt viidenkymmenen vuoden takaisiin traagisiin tapahtumiin. Toisen maailmansodan 50. päättymispäivä ei ollut vain voittajien juhla. Se oli pikemminkin tilaisuus osoittaa kunnioituksemme uhreille ja kaatuneille. Samalla katsoimme tulevaisuuteen ja toivoimme parempaa huomista: rauhaa, turvallisuutta ja hyvinvointia kaikille.
Yhdistyneet kansakunnat perustettiin viisikymmentä vuotta sitten heti toisen maailmansodan päätyttyä. Vaikka Yhdistyneistä kansakunnista ei olekaan tullut maailman hallitusta, olemme samaa mieltä sen ihanteista ja tuemme sen periaatteita ja tarkoitusperiä. Maanne on antanut huomattavan panoksen YK:n toimintaan kansainvälisen lainsäädännön, ihmisoikeuksien, ennaltaehkäisevän diplomatian, rauhanturvaamisen ja kehitysasioiden alalla.
Koko olemassaolonsa ajan Alankomaita on muovannut sen ympäristö ja vastaavasti se on muovannut ympäristöään. Maanne on erinomainen esimerkki siitä, kuinka pienemmät maat voivat vaikuttaa maailmassa, ihmisten hyvinvoinnin ja onnellisuuden lisäämiseksi. Saavutuksenne rohkaisevat meitä kohtaaman uusia haasteita muuttuneessa Euroopassa.
Hollantilaiset ovat pystyneet säilyttämään identiteettinsä ja kehittämään maataan eurooppalaisten ja muiden vaikutusten risteyksessä. Alankomaat on tänään menestyvä hyvinvointivaltio ja vapaa ja suvaitseva yhteiskunta. Asutte Euroopan sydänmailla, suurten valtiomahtien naapurissa.
Heti sodan jälkeen Alankomaat oli yksi suunnannäyttäjistä. Olitte yksi niistä kuudesta maasta, jotka perustivat Euroopan hiili- ja teräsyhteisön, joka puolestaan johti Rooman sopimukseen ja Euroopan yhteisön perustamiseen. Olikin luontevaa, että sopimus Euroopan unionista solmittiin Alankomaissa, Maastrichtin kaupungissa.
Olette menestyksekkäästi yhdistäneet kansalliset etunne laajempiin koko Eurooppaa koskeviin etuihin. Olette saaneet äänenne kuuluville niin eurooppalaisilla kuin muillakin kansainvälisillä foorumeilla.
Maidemme väliset suhteet ovat vuosisatoja vanhat. Hollantilaisten kauppaan perustuva vaikutusvalta oli merkittävää Suomen rannikolla 1500-luvulla ja varsinkin 1600-luvulla. Itse asiassa 1500-luvun lopulla hollantilaista Hans van Sandenia pidettiin vain hiukan aiemmin perustetun Helsingin kaupungin rikkaimpana miehenä.
Virkistävät merituulet ovat usein saattaneet meidät yhteen. Olemme voineet yhdistää voimamme ja tuottaa uusia ideoita. Onkin täysin perusteltua, että yhteistyökumppanimme ja ystävämme sanovat meidän ajattelevan asioista samalla tavalla.
Kunnioitettu edeltäjäni, tohtori Mauno Koivisto, vieraili maassanne viisi vuotta sitten. Sen jälkeinen kausi on ollut maanosassamme suurten muutosten aikaa. Toimimme yhteisesti edistäen demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatetta sekä markkinataloutta koko maanosassa.
Euroopan unionin jäseninä meillä on ainutlaatuinen tilaisuus onnistua näissä pyrkimyksissä. Olen erittäin iloinen voidessani käyttää tätä tilaisuutta esittääkseni kiitokseni maanne hallitukselle sen aktiivisesta tuesta Suomen jäsenyydelle. Kun kumpikin maa on nyt unionin jäsen, meille avautuu uusia näköaloja myös kahdenkeskisissä suhteissa.
Maillemme on yhteistä samat perusarvot ja poliittinen järjestelmä. Kummankin maan talous on suuresti riippuvainen Euroopan ja koko maailman markkinoiden integroitumisesta ja verkostoitumisesta.
Ihailemme maanne kykyä edistää pienen kielen ja kulttuurin säilymistä. Kokemuksenne Euroopan unionista osoittaa, että on mahdollista vaikuttaa tärkeimmillä politiikan aloilla: sosiaalipolitiikassa, ympäristöasioissa, infrastruktuurissa, vapaan kaupan ja unionin avoimuuden edistämisessä sekä eri eurooppalaisten instituutioiden vastuualueiden jakamisessa.
Tulosten saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin kovaa ja käytännönläheistä työtä. Myös tämä on yhteistä maillemme; olemme tottuneet tekemään työtä haluamamme eteen.
Haluan vielä ilmaista iloni Suomeen tekemästänne valtiovierailusta ja pyydän saada kohottaa maljan terveydellenne ja hyvinvoinnillenne, perheellenne ja Hollannin kansan valoisalle ja menestykselliselle tulevaisuudelle.