Jiang Zeminin Suomen-vierailun johdosta Presidentinlinnassa 6.7.1995
Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät, Herra Presidentti, lämpimästi tervetulleeksi pohjoiseen maahamme. Tämä on Kiinan Kansantasavallan valtionpäämiehen ensimmäinen vierailu Suomeen, ja annamme sille arvon merkittävänä historiallisena tapahtumana.
Kiinan ja Suomen suhteet ovat hyvät. Uskon, että siihen on vaikuttanut vilpitön halu toimia kansainvälisen yhteisön rauhanomaisen kehityksen puolesta sekä se, että suhteemme rakentuvat pitkän ajan kokemuksille. Diplomaattiset suhteet solmittiin maittemme välillä 45 vuotta sitten. Presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto tekivät valtiovierailun Kiinaan vuonna 1988. Monet muut suomalaiset vaikuttajat ovat myös vierailleet maassanne, ja useat Kiinan johtohenkilöt ovat viime vuosina vierailleet Suomessa. Toivon, että Teidän vierailunne lujittaa maidemme välisiä suhteita myös henkilökohtaisen ystävyytemme kautta.
Olemme päättämässä sotien, sekä toisaalta valtaisan kehityksen vuosisataa. Viimeiset viisikymmentä vuotta me suomalaiset olemme voineet nauttia rauhan kaudesta. Sinä aikana maamme on kehittynyt hyvinvointiyhteiskunnaksi, jonka olennaisia tunnuspiirteitä ovat kansanvalta, oikeusvaltion periaatteet, markkinatalous ja hyvinvointipalveluiden ylläpitäminen.
Vierailunne tapahtuu aikana, jolloin kansainvälinen järjestelmä on valtaisassa muutoksessa. Yhteistyön ja rauhan mahdollisuudet lisääntyvät.
Kiina on yhä keskeisempi tekijä kansainvälisessä yhteisössä. Erityisesti, Herra Presidentti, maanne muuttunut asema korostuu ratkottaessa globaaleja turvallisuushuolia.
Jäsenyys Euroopan Unionissa tarjoaa Suomelle aiempaa paremman mahdollisuuden edistää laajaa kansainvälistä yhteistyötä. EU-jäsenyytemme myötä olemme entistä paremmassa asemassa kehitettäessä yhteistyösuhteita myös Aasian maiden kanssa.
Suomi osallistuu Euroopan Unionin pyrkimyksiin rakentaa Euroopan ja Aasian välisiä yhteistyörakenteita. Pidämme arvokkaana, että maailman eri alueet pystyvät keskenään rakentavaan vuoropuheluun.
Ihmisoikeuksien ja demokratian kunnioittaminen ovat oman yhteiskuntamme peruselementtejä. Näiden periaatteiden yleismaailmallinen vahvistaminen lisää kansainvälistä turvallisuutta. Kansainvälisessä kanssakäymisessä Suomi painottaa valtioiden tasavertaisuuden periaatetta.
Maanne merkitys meille taloudellisena yhteistyökumppanina kasvaa. Maidemme välinen kauppa on viidessä vuodessa nelinkertaistunut. Suomalaisyritykset ovat voineet viedä maahanne runsaasti erityisesti korkean teknologian tuotteita, ja maanne on myös merkittävä suomalaisyritysten investointikohde. Yhteistyössä on edelleen mahdollisuus kehittää mittaviakin hankkeita muun muassa metsätalouden, puunjalostusteollisuuden, energiatalouden ja ympäristönsuojelun, erityisesti ilman puhtauden ja vesien suojelun, alalla. Maidemme välisten liikenneyhteyksien kehittäminen edelleen koitusi myös kummankin maan hyödyksi.
Tänään on sovittu Suomen pääkonsulinviraston perustamisesta Shanghaihin. Tämä on osoitus Suomen valtion valmiudesta antaa panoksensa maittemme välisten suhteiden kehittämiseen. Itse kaupanteossa luotamme yritysten omaan aktiivisuuteen.
Pidämme myönteisenä kehitystä, jossa suomalaiset tahot ovat saaneet luotua toimivia yhteistyösuhteita suoraan maakunnalliselle ja alueelliselle tasolle. Toivomme, että suoria yhteistyösuhteita voidaan kehittää hyvien valtakunnallisella tasolla hoidettujen yhteyksien rinnalla sitä mukaa, kun resurssit sen sallivat.
Kulttuurivaihtosopimukset ovat merkittävällä tavalla auttaneet maidemme välistä vaihtoa taiteiden ja tieteiden osalta. Yhtäältä viranomaisten välinen ja toisaalta kulttuurielämän toimijoiden omaehtoinen kulttuurivaihto eivät ole toisiaan poissulkevia vaan täydentäviä. Mitä enemmän kulttuurivaihto siirtyy valtiollisesta ohjailusta ja rahoituksesta riippumattomalle pohjalle, sitä aktiivisemmaksi ja monimuotoisemmaksi se muodostuu.
Toivomme myös, että maidemme välinen tutkimusyhteistyö ja opiskelijavaihto kehittyvät entistä intensiivisemmiksi.
Toivomme, että voimme jatkaa ja kehittää hyvin alkanutta oikeusalan yhteistyötä. Suomi toivoo myönteisen kehityksen Kiinassa jatkuvan oikeusvaltion rakentamisen, yksilön oikeuksien ja kansalaisten poliittisen osallistumisen osalta.
Yleismaailmallista merkitystä on myös ympäristöalan yhteistyöllä. Pidämme erittäin myönteisenä sitä, että Kiina osallistuu kansainväliseen ympäristöyhteistyöhön ja sitoutuu maailmanlaajuisten ympäristökonventioiden toteuttamiseen. Olemme iloisia, että Teidän vierailunne yhteydessä voidaan sopia maidemme välisen ympäristöyhteistyön suuntaviivoista.
Meidän tulee luoda yhteistyöhön ja vakaaseen kehitykseen nojaava kansainvälinen yhteisö,jonka instituutioiden vahvistamiseen kaikilla valtioilla on mahdollisuus osallistua.
Maidemme välisten suhteet rakentuvat lujalle pohjalle. Kiinalaista sanontaa käyttääkseni, ystävyytemme puun "juuret ovat syvällä ja hedelmänkannat vankat". Uskon, että yhteistyömme tulee nopeasti entisestäänkin lisääntymään ja vahvistumaan.
Pyydän saada esittää maljan Teidän, Herra Presidentti ja rouva Wang Yepingin terveydeksi, Kiinan kansan menestykseksi sekä maittemme välisten suhteiden edelleen kehittämiselle.