DIPLOMAATTIPÄIVÄLLISILLÄ
HELSINGISSÄ 25.04.1996
Euroopan unionin jäsenyyden seurauksena Suomen kansainvälinen asema on vahvistunut. Ulkopoliittinen asialistamme on laajentunut ja kantaa on otettava uusiin asioihin. Hallinnolle jäsenyys on ollut suuri haaste.
Haluamme kehittää unionia maanosamme vakauden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Tämä edellyttää unionin toimintakyvyn kehittämistä ja edellytysten luomista sen laajentumiselle. Tänä vuonna käynnistynyt EU:n hallitustenvälinen konferenssi on tarkoitettu juuri näiden haasteiden käsittelyyn.
On tärkeää, että unionin jäsenmaat osallistuvat täysivaltaisina keskusteluun kaikilla unionitoiminnan alueilla ja määrittelevät unionin päämäärät yhdessä. Tämä ei vähennä unionin tehokkuutta vaan päinvastoin lisää sitä. Kyse on Euroopan maiden yhteisistä asioista ja yhteisestä tulevaisuudesta.
Hallitustenvälisessä konferenssissa pyritään myös vahvistamaan unionin ulkoista toimintakykyä - erityisesti kykyä estää ja hallita vakavia konflikteja.
Vaikka näemme yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hallitusten välisenä yhteistyönä, olemme myös siinä valmiita tehostamaan päätöksentekoa. Määräenemmistöpäätösten käytön lisääminen saattaa olla tarkoituksenmukaista tietyillä alueilla. Pienen jäsenmaan on helppo ymmärtää toimivan yhteistyön merkitys.
Olennaisinta on joka tapauksessa, että jäsenmailla on poliittista tahtoa toimia yhdessä. Tehokkaimmatkaan instituutiot eivät voi tehostaa yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jos niitä ei haluta käyttää.
Olen eri yhteyksissä korostanut, että kansainvälinen yhteisö on sitä rauhanomaisempi, mitä suurempi on sen eri alueiden keskinäinen riippuvuus. Tätä kehitystä edesauttaa vapaakauppa ja sen edellytysten vahvistaminen maailmanlaajuisesti.
Minulla on kuluvan vuoden aikana ollut mahdollisuus vierailla niin Gulfin alueella, Kuwaitissa ja Arabiemiraattien liitossa kuin Kiinassa. Nämä vierailut saivat minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että Euroopan on varottava sisäänpäinkääntymistä.
Kansainvälisen yhteistyön hedelmiä korjataan tänään Bosniassa, missä IFOR on muodostunut uudenlaisen turvallisuusyhteistyön esimerkiksi. Toivon hartaasti, että syntynyt ratkaisu johtaisi kestävään rauhaan koko Balkanin alueella.
Edessämme on uusia haasteita, kuten viime viikoina käyty keskustelu ydinturvallisuudesta osoittaa. Myöskään maailman elintarvikehuolto ei ole kestävällä pohjalla. Ensi syksynä kokoontuva World Food Summit onkin yksi kuluvan vuoden tärkeimmistä kansainvälisistä kokouksista.
Mennyt talvi on Suomessa ollut pitkä ja runsasluminen, muttei kohtuuttoman kylmä. Vanhemmat sukupolvet ovat palauttaneet mieleensä lapsuusaikojensa parhaita talvimuistoja.
Toivon, että ainakin te, jotka olette talvenne täällä Suomessa viettäneet, muistelette hyvällä tällaista aitoa suomalaistalvea.
Kevät on uuden toivon aikaa. Tätä me tarvitsemme tänään myös kansainvälisessä yhteisössä.
Omasta ja puolisoni puolesta pyydän saada nostaa maljan Helsinkiin akkreditoidun diplomaattikunnan kunniaksi.