Översättning

REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARI

VID INVIGNINGEN AV GENERALKONSULATET

I SHANGHAI DEN 18 APRIL 1996

Det gläder mig mycket att kunna närvara vid invigningen av Finlands generalkonsulat i Shanghai. Beslutet att inrätta konsulatet är en följd av de krav som de allt intensivare relationerna mellan våra länder gett anledning till inte minst när det gäller handel och ekonomi. Öppnandet av ett generalkonsulat accentuerar den ökande betydelse som Shanghai har i Kina.

Vänskapen mellan Republiken Finland och Folkrepubliken Kina daterar sig långt tillbaka i tiden. År 1950 knöts diplomatiska förbindelser länderna emellan. Både de handelsekonomiska och de kulturella relationerna kom snabbt i gång. En kulturdelegation ledd av fru Sylvi Kekkonen besökte Kina 1953. Året därpå tog Finland emot de första officiella besökarna från Kina när en handelsdelegation ledd av viceminister Lei Renmin anlände till vårt land.

I och med Kinas reform- och öppenhetspolitik intensifierades kontakterna mellan våra länder märkbart. Finlands statsminister och utrikesminister besökte Kina i mitten av 1980-talet, och 1988 avlades det första statsbesöket när min värderade företrädare, president Mauno Koivisto, reste till Kina. Folkrepubliken Kinas president, Jiang Zemin, avlade ett statsbesök i Finland i juli 1995. Premiärminister Li Peng och ordföranden för den nationella politiskt rådgivande konferensen, Li Ruihuan, har likaså besökt Finland.

Relationerna mellan våra länder har varit goda och förtroendefulla, oberoende av de många förändringar som präglat våra världsdelar och hela den internationella ordningen under de gångna fyra årtiondena.

Finlands relationer till Kina är också en del av den helhet som relationerna mellan Europeiska unionen och Kina utgör. Finlands medlemskap i Europeiska unionen har ökat vårt lands möjligheter att utvidga och fördjupa relationerna till de asiatiska staterna. I EU-kommissionens tillkännagivande om politiken i fråga om de kinesiska och europeiska relationerna på lång sikt konstateras, att Europas relationer till Kina utgör en orubblig hörnsten i fråga om Europas externa relationer till Asien. Europeiska unionen avser att på ett konstruktivt sätt integrera Kina i samarbetet samt att därmed bidra till att Kinas reformpolitik blir framgångsrik. Finland har självfallet förbundit sig att arbeta för unionens gemensamma mål.

Under åren 1990-95 fyrdubblades handelsutbytet mellan Finland och Kina; enbart i fjol ökade det med 20-30 %. Kinas snabba ekonomiska tillväxt och nya öppenhetspolitik har skapat omfattande industriella projekt och infrastrukturprojekt inom olika sektorer. Den finländska industrin har inom framför allt maskinbyggnads-, energi-, telekommunikations- och miljövårdssektorerna möjlighet att erbjuda sådan avancerad teknologi som lämpar sig väl för Kinas ökande behov. Våra ekonomier kompletterar i många avseenden varandra, vilket skapar goda förutsättningar för en ytterligare utvidgning av samarbetet.

En finländsk industridelegation på hög nivå åtföljer mig under detta statsbesök. Detta visar tydligt den betydelse, som våra företag tillmäter den kinesiska marknaden. Allt fler finländska företag har också etablerat sig i Kina och förklarat sig vara redo att på lång sikt delta i utvecklandet av detta land.

De ökade kontakterna och det accelererande samarbetet förutsätter att så goda trafikförbindelser som möjligt skapas mellan länderna. Detta gäller inte minst den flygtrafik mellan huvudstäderna som redan nu visar många tecken på att öka. I och med att varutrafiken ökar, är det också skäl att utreda möjligheterna att ta i bruk direkta järnvägstransporter mellan Finland och Kina.

Det ankommer på myndigheterna och regeringarna att se till att det skapas så goda förutsättningar som möjligt för handeln och det övriga ekonomiska samarbetet. Jag är övertygad om att besöksutbytet på hög nivå mellan våra länder i detta avseende har en positiv inverkan på handelns utveckling.

Kina har gjort stora framsteg på det sociala och ekonomiska planet. Världen iakttar med stora förväntningar denna historiska förändringsprocess.

De förtroendefulla relationerna mellan Finland och Kina framgår av det faktum att företrädare för våra länder på alla nivåer har kunnat utbyta åsikter utan att man behövt undvika något ämnesområde. De mänskliga rättigheterna är en viktig fråga; dialogen inom den sektorn är ett naturligt element i vårt umgänge. Tillsammans har vi skapat goda förutsättningar för ett konkret samarbete mellan de judiciella myndigheterna i de båda länderna. Finland har försökt presentera sitt rättssystem och dela med sig av de erfarenheter som utvecklandet av vårt system resulterat i. Detta samarbete är vi redo att fortsätta.

Folken i Finland och Kina har förts samman inte minst genom den kulturella växelverkan som i årtionden har baserat sig på olika överenskommelser om utbyte. Vid sidan av detta har även de kommersiella kulturrelationerna utvecklats gynnsamt. En värdefull insats står framför allt de finländska och kinesiska vänföreningarna för - dessa har inom ramen för överenskommelser om kulturutbyte kunnat bereda allmänheten möjlighet att ta del även av konst- och kulturformer av mindre känt slag. I samband med detta besök presenteras finländsk formgivning och danskonst. Vi tror att dessa evenemang skall öka den kinesiska allmänhetens intresse för vårt land och dess folk.

Finland värdesätter högt sina goda relationer med Kina. Vi hoppas att relationerna länderna emellan i framtiden skall kunna intensifieras ytterligare och att Finland och Kina skall kunna göra en unison insats för freden och välfärden i denna vår gemensamma värld. Jag tillönskar generalkonsulatet i Shanghai framgång i dess arbete för befästandet av relationerna mellan Finland och Folkrepubliken Kina.