VID LUNCHEN MED CHILES PRESIDENT
EDUARDO FREI RUIZ-TAGLE SOM SOM VÄRD
SANTIAGO DE CHILE 07.03.1997
Allra först vill jag tacka Er, Herr President, för de vänliga ord som Ni nyss riktade till Finland samt till min maka och mig personligen. Jag vill också framföra vårt hjärtliga tack för det varma mottagande och den gästfrihet som har kommit vår delegation till del i Er vackra huvudstad Santiago de Chile.
Relationerna mellan våra länder har en lång historia bakom sig. Chile erkände i juni 1919 som en av de första staterna republiken Finland, som knappt två år tidigare blivit självständig. Diplomatiska förbindelser knöts år 1931. Finlands första sändebud i hela Latinamerika, Georg A. Gripenberg överlämnade sitt kreditivbrev i Santiago samma år. Chiles första i Finland ackrediterade sändebud Enrique Wessel utnämndes till sitt uppdrag år 1936. Beskickningarnas huvudsakliga uppgift bestod på den tiden i handel och sjöfart.
En ny och fruktbar period i relationerna mellan våra länder började då Chile övergått till civilt styre och Er föregångare president Aylwin besökt Finland år 1993.
Finlands regering och det finska folket har med stor beundran följt och understött Chiles fredliga övergång till ett parlamentariskt och demokratiskt system. Den samhälleliga stabiliteten och rättvisan har förstärkts i Ert land och samtidigt har den ekonomiska tillväxten varit snabb och bestående. Ni, Herr President, har konsekvent och med framgång arbetat för dessa mål.
I internationella sammanhang har Chile blivit en viktig och aktiv aktör såväl på sin egen kontinent som i vidare kretsar. Vi uppskattar det arbete som Chile utfört som medlem i FN:s säkerhetsråd och er aktiva medverkan i bekämpningen av internationella konflikter och i den fredsbevarande verksamheten.
Finlands inträde i Europeiska unionen år 1995 utgör en ny, berikande och fördjupande faktor när det gäller Finlands relationer till Chile och de övriga staterna i Latinamerika. Vi har många gemensamma mål, såsom att främja internationell fred och säkerhet, att trygga samhällenas utveckling och stabilitet samt att högakta de mänskliga rättigheterna och förstärka utvecklingen mot demokrati, liksom också att främja en ansvarskännande attityd till miljön och våra naturresurser, ökade ekonomiska förbindelser, fri handel och ett förstärkt multilateralt handelssystem.
Det traditionella samarbetet mellan Europeiska unionen och Chile höjdes till en ny nivå i juni i fjol när parterna undertecknade ett vittomfattande ramavtal. Finland understöder aktivt ett fullt utnyttjande av i synnerhet de ekonomiska möjligheter som avtalet erbjuder för att handelshindren skall kunna undanröjas.
Jag ser Finlands EU-medlemskap som något som kompletterar våra bilaterala relationer och ger en solid grundval för ett vidareutvecklande av dem.
Mitt statsbesök är det första som ett finländskt statsöverhuvud avlägger i Chile och i den meningen historiskt. Det är ett bevis på Finlands genuina intresse och vilja att utveckla vårt mångsidiga samarbete med Chile på det politiska, ekonomiska och kulturella området.
Det finns inga politiska problem mellan våra länder. Vi förenas av samma värden och en strävan att samarbeta konstruktivt i internationella sammanhang.
Handeln och det övriga ekonomiska samarbetet mellan Finland och Chile har utvecklats snabbt särskilt under detta årtionde. Chile ligger redan på andra plats i vår handel med länderna i Latinamerika. Som investeringsobjekt för den finländska industrin är Chile det klart viktigaste landet. Finland är särskilt väl känt i Chile tack vare de investeringar som gjorts inom gruvindustrin. Vi har emellertid goda möjligheter att öka samarbetet också på många andra områden såsom energi, telekommunikation, miljö, transport och livsmedelsproduktion.
Med mig på detta statsbeök följer en industridelegation på hög nivå vars medlemmar i går deltog i det finländsk-chilenska industriseminariet som ordnades i Santiago. Jag hoppas att det och alla de övriga förhandlingar som förs i anslutning till statsbesöket skapar nya förutsättningar för ett ekonomiskt samarbete som gagnar bägge länder.
Vi bör ge nya impulser också åt det kulturella samarbetet mellan våra länder som skulle föra våra folk närmare varandra och ge en känsla av samhörighet. Jag tycker det vore speciellt viktigt att främja samarbetet och utbytet mellan universitet, forskningsanstalter och vetenskapsmän.
En viktig själslig resurs i relationerna mellan Finland och Chile utgörs av de talrika chilenare som på 1970-talet flyttade till Finland för en tid eller för gott. Många av dem utgör fortfarande en bestående länk mellan våra länder samtidigt som de med sina egna insatser har berikat det finländska samhället.
Jag värdesätter högt de intressanta och vittomfattande diskussioner som vi hade möjlighet, Herr President, att föra tidigare i dag. Jag är övertygad om att de för sin del främjar vänskapen och samarbetet mellan våra länder och folk.
Mina Damer och Herrar, jag ber att få utbringa en skål för President och fru Frei och för det chilenska folkets lycka och framgång.