I KARLSTAD DEN 18 MARS 1997
Vi befinner oss idag här i Stora Skoghall, för att inviga en maskin av toppklass i tekniskt avseende: världens största vätskekartongmaskin. Planeringen och byggandet av en maskin av det här slaget baserar sig på ett omfattande samarbete individer, företag och nationer emellan. Drygt tusen yrkeskunniga från olika branscher har i ett par års tid arbetat flitigt här i Karlstad för att av idJerna och ritningarna arbeta fram en fungerande helhet. Det resultat som nu kan bevittnas har man uppnått genom att dra nytta av Valmets och Storas mångåriga forskningsarbete och praktiska erfarenheter.
Det här projektet är samtidigt ett utmärkt exempel på de möjligheter som det finländska och svenska kunnandet kan erbjuda när det kombineras på rätt sätt. Här i trakterna av Norra Värmlands finnskogar finns långa gemensamma traditioner som sträcker sig bakåt i tiden ända till 1500-talet. Idag är Valmet-Karlstad AB med sina omkring 800 anställda den största privata arbetsgivaren i Karlstads kommun.
Valmet och Stora håller tillsammans på att profilera Karlstad som ett betydel- sefullt centrum för forskning och utveckling inom skogsindustrin.
Globaliseringen av världshandeln påverkar pappersförädlingsindustrin i hög grad. Marknaden omspänner hela världen och ägarbasen blir hela tiden allt mer internationell. I denna konkurrens har Valmet befäst sin ställning som ledande tillverkare av pappersmaskiner. Valmets avancerade teknologiska kunnande har i fråga om detta projekt kompletterat den speciella know-how som Stora har när det gäller kartongtillverkning.
Den starka nordiska skogsindustrisektorn utgör dock basen för både Valmets och Storas verksamhet. Vid sidan av att tillgodose marknadens och kundernas behov måste man inom pappersindustrin nu i ett globalt perspektiv fästa ökad vikt vid de nya konkurrens- och kvalitetsfaktorerna, dvs. vid frågor som gäller trivseln på arbetsplatserna, miljöaspekterna och tillgången till träråvara. Genom samarbete kan våra nordiska företag åstadkomma bättre lösningar också i dessa frågor. Finlands och Sveriges industriella samarbete är oerhört viktigt och värdefullt i sig, samtidigt som det är viktigt med tanke på utvecklandet av Östersjösamarbetet.
Jag tillönskar samarbetsparterna lycka och framgång även i fortsättningen.