TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN PUHE MADRIDIN HUIPPUKOKOUKSEN TYÖISTUNNOSSA

MADRIDISSA 9.7.1997

Kylmän sodan päättymisen jälkeiset muutokset ovat olleet suurempia kuin useimmat ihmiset ovat saattaneet kuvitella. Demokratia on juurtunut koko maanosaamme, vaikka olemme kokeneet tuskallisia kansallisuusriitoja. Vuosikymmenten ajan kykenimme välttämään sodan pelotteen ja patoamis-politiikan avulla. Tällä hetkellä ensisijainen tehtävämme on estää sotilaalliset selkkaukset ja hallita kriisitilanteet sekä luoda vakautta sitoutumisella ja yhteistyöllä.

Olemme nyt saattaneet unelman yhteistyövaraisesta turvallisuudesta paljon lähemmäksi todellisuutta. Poliittisella ja taloudellisella integraatiolla saavutettava vakaus on avain Euroopan turvallisuuteen tulevalla vuosisadalla.

Olemme edenneet hyvin tavoitteessa saada aikaan tehokas monenkeskisen sotilaallisen yhteistyön järjestelmä Euroopassa. Olemme jo onnistuneet siinä Balkanilla. IFOR- ja SFOR-operaatiot perustuivat rauhankumppanuuden periaatteille, ja niistä on saatu kokemuksia, joista on hyötyä kollektiivisten turvallisuusoperaatioiden edelleen kehittämisessä euroatlanttisella alueella.

Turvallisuutta voidaan luonnollisesti tavoitella monin erin tavoin. Jokaisella maalla on oikeus tehdä omat turvallisuusvalintansa. Euroopassa on lopultakin tilanne, jossa yksikään vastuullinen hallitus ei pyri asettamaan kyseenalaiseksi toisten olemassaolon oikeutta.

Uusi NATO on avautumassa uuteen ja yhtenäiseen Eurooppaan. Euro-atlanttisen kumppanuusneuvoston (Euro-Atlantic Partnership Council, EAPC) perustaminen on ratkaiseva askel yhteistyövaraisen turvallisuusjärjestelmän rakentamisessa Eurooppaan. Suomi on tukenut täysin näitä pyrkimyksiä. Eristäytyminen ei ole turvallisuusratkaisu tämän päivän Euroopassa. Sen sijaan meidän tulee kehittää käsitteitä kuten läpinäkyvyys ja yhteistoimintakyky.

Haluan korostaa täydellisen avoimuuden ja mukanaolon tarvetta samoin kuin asianmukaista vuorovaikutusta Pohjois-Atlantin neuvoston, EAPC:n ja NATO-Venäjä -neuvoston välillä. Olemme tyytyväisinä todenneet, että NATO-Venäjä -neuvoston osapuolet ovat ilmoittaneet neuvoston toimivan läpinäkyvyyden periaatteella.

EAPC:n ja vahvistetun PfP:n toimintakyky riippuu ratkaisevassa määrin liittokunnan halusta jakaa kumppaneidensa kanssa mahdollisimman paljon käsittelemistään asioista. On kuitenkin yhtä tärkeää, että kumppanit käyttävät EAPC:tä tarjoamalla sille yksittäin tai ryhmissä ajankohtaisia kansallista ja Euroopan turvallisuutta koskevia asioita yhteistä käsittelyä varten.

Tarvitsemme realistisen ja käytännöllisen työohjelman kumppanuusneuvostoa varten. Siihen tulisi kuulua sekä poliittinen asialista että PfP:n saattaminen toimivammaksi. Sen tulisi toteuttaa käytännössä ETYJ:n periaatteet ja tavoitteet sekä lujittaa PfP:n puitteissa tehtyä työtä.

EAPC voi luoda lisäarvoa alueellisille ratkaisuille. Me suhtaudumme myönteisesti ajatukseen sisällyttää turvallisuuden vahvistaminen Kaakkois-Euroopassa yhdeksi sopivaksi aiheeksi poliittiseen asialistaamme. Meille on myös luontevaa esittää, että Itämeren alueen turvallisuus otettaisiin toiseksi poliittiseksi aiheeksi. Olen varma, että muitakin ajatuksia tullaan esittämään. Tässä yhteydessä meidän on kuitenkin tunnustettava, että mitään aluetta ei voida pitää erillisenä, vaan pikemminkin kiinteänä osana euroatlanttista turvallisuusaluetta.

Elämme historiallista hetkeä. "Blokki-ajattelun" ja uusien vastakkain-asettelujen ajat ovat ohi. Mielestäni EAPC on oikea apuväline, kun on vastattava uusiin yhteistyövaraisen turvallisuuden vaatimuksiin lähestyessämme 21. vuosisataa.