American-Scandinavian Foundationin gala-illallinen New York City, lokakuun 14, 1997
Suomen Tasavallan Presidentin Martti Ahtisaaren puhe
(Suomennos)
Kiitos teille kaikille tästä lämpimästä vastaanotosta. Ja kiitos myös siitä, että olette kokoontuneet kunnioittamaan Suomea tänä iltana.
Eevasta ja minusta tämä on tuntunut ihanalta kuin kotiinpaluu. Hyvältä tuntuu myös ystävien, niin vanhojen kuin uusienkin tapaaminen. Heti alkuun haluan kiittää American-Scandinavian Säätiötä ja sen johtoa, säätiön puheenjohtajaa Albert Dowdenia ja hallituksen puheenjohtajaa Ed Gallagheriä, kaikesta mitä he ovat tehneet suomalais-amerikkalaisen koulutus- ja kulttuuriyhteistyön lujittamiseksi.
Me tunnemme myös syvää kiitollisuutta niitä kolmea henkilöä kohtaan, jotka ovat aikaansa uhraten johtaneet valmisteluja, joiden varassa tämä ilta on voinut toteutua: kiitoksemme kohteina ovat rouva Jane Erkko, rouva Linda Nordberg ja toimitusjohtaja Jorma Ollila.
Ja lopuksi, lämmin kiitos kaikille teille, jotka olette halunneet viettää tämän illan kanssamme ja siten tukea säätiön tärkeätä työtä Skandinavian ja Yhdysvaltain välisten siteiden lujittamiseksi.
Siitä lähtien, kun ensimmäiset suomalaiset siirtolaiset 360 vuotta sitten astuivat täällä maihin Atlantin yli purjehtineilta Kalmar Nyckeliltä ja Fogel Gripiltä, Amerikka on edustanut suomalaiselle vapauden ja mahdollisuuksien mannerta, Nämä eivät ole vain tyhjiä sanoja niille yli 350 000 suomalaiselle siirtolaiselle, jotka tulivat tänne ennen maamme itsenäistymistä. Siellä mistä he tulivat, taloudelliset mahdollisuudet ja poliittiset vapaudet olivat vähissä, Itsenäisen Suomen poliittinen perinne on omaksunut teidän arvonne - vapauden, demokratian, sananvapauden, ihmisoikeudet sekä markkinatalouden. Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, jossa nämä arvot, ja niille rakentuva perustuslaillinen järjestys, ovat säilyneet muuttumattomina toisen maailmansodan ja kylmän sodan myrskyistä, Koska me jaamme nämä arvot kanssanne, me voimme myös juhlia näiden arvojen uutta kukoistusta nyt kun kylmä sota on päättynyt ja kommunismi romahtanut.
Vaikka eräitä skandinaavisia ilmiöitä on täällä aika ajoin tarkkailtu kriittisesti, useimmiten maitamme arvostetaan Yhdysvalloissa myönteisesti. On totta, että pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan malli on kansainvälistymisestä ja yhdentymisestä johtuvien vakavien haasteiden edessä. Voi hyvin olla, ettei se enää takaa kaikille turvallisuutta kehdosta hautaan niinkuin aikaisemmin. Silti monet sen arvot ovat säilyneet, eikä niistä luovuta, Me uskomme yhä, että jokaiselle yhteiskunnan jäsenelle tulee taata elämässä yhtäläiset lähtökohdat, Myös siihen, että vakaat olot ovat yhtä tärkeät yksilöille ja yrityksille, Ja siihen, että luja koulutuspohja on olennainen tekijä kansainvälistä kilpailukykyä luotaessa.
Vaikka hyvinvointiyhteiskunnan monet piirteet varmasti kaipaavat pohdintaa, sen ydin on terve. Uskon, että me skandinaavit olemme hyvissä lähtökuopissa, kun ryhdymme vastaamaan ensi vuosituhannen haasteisiin. Olen vakuuttunut, että mallimme innostaa myös amerikkalaisia.
Yhdysvaltain ja Skandinavian kulttuurisuhteet ovat lujat ja moninaiset. Tällä kohdin American-Scandinavian Foundation syventää keskinäistä ymmärtämystämme koulutus-, kulttuuri- ja stipendiaattivaihdon avulla, ja vetää näin tuhansia amerikkalaisia Pohjolaan kohdistuvien hankkeiden pariin,
Paljon on toki vielä tehtävä. Me voisimme tuoda tänne tarjolle huomattavasti enemmän sellaista, joka olisi omiaan rikastuttamaan amerikkalais-skandinaavisia suhteita. Mutta tässä maassa, ja erityisesti tässä kaupungissa, meidän pienikokoisten maiden on taisteltava kiivaasti huomiosta lukuisien muiden maiden kanssa, joilla niilläkin on mielenkiintoista tarjottavaa - puhumattakaan siitä kilpailusta, jonka tuottaa tämän amerikkalaisen kulttuurin pääkaupungin kotijoukkue, Eli kuten laulussa sanotaan: Jos se menee läpi täällä, se menee läpi missä tahansa, Mutta ensin on onnistuttava täällä New Yorkissa
Tämän vuoksi haluan korostaa ASF:N käynnistämän kunnianhimoisen uuden projektin merkitystä pyrkimystä perustaa Scandinavia House - a Nordic Center tänne New Yorkiin. Tarjotessaan Pohjolan kulttuureille mahdollisuuden esittäytyä ja tarjotessaan tutkittaviksi alueemme sekä perinteisiä että uusia talouden, yhteiskuntaelämän ja politiikan kysymyksiä, uusi talo voi huomattavasti lisätä pohjoismaiden näkyvyyttä
Me suomalaiset olemme seuranneet tämän suunnitelman syntyä ja edistymistä innostuneina ja suurin odotuksin, Säätiöllä on nyt käynnissä laaja varojenkeruukampanja, joka on jo tuottanut hyviä tuloksia. Säätiö on myös pyytänyt tukea pohjoismaiden hallituksilta.
Tähän projektiin Suomi haluaa osallistua. Täten minulla on ilo tänä iltana ilmoittaa, että Suomen hallitus on varannut hankkeeseen puoli miljoonaa dollaria edellyttäen, että se voidaan viedä menestyksellä läpi yhteispohjoismaisena hankkeena.
On tosin myönnettävä, että islantilaiset ystävämme ovat jo ehättäneet edellemme, ja minä puolestani toivon, että muut seuraisivat meidän esimerkkiämme. Lisättäköön myös, ettei hanke toteudu ilman Skandinavian liike-elämän tuntuvaa myötävaikutusta,
Ja näin onkin sitten puheeni kirjanpidollinen osuus päättynyt kuten myös itse puhe. Käsittääkseni meillä on edessä ihana juhla ASF:n luvatessa ohjelmaa, joka on puheita kiinnostavampaa .
Kiitos vielä kerran, että olette kanssamme tänä iltana, Toivotan teille kaikille mitä miellyttävintä gala-iltaa. Kiitos.