Översättning
REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARIS ÖPPNINGSTAL VID BUSINESS FORUM, LONDON 25.11.1997
Under de närmaste veckorna firar Finland 80-årsjubileum med anledning av landets självständighet. Detta jubileum firas på många olika vis. Det internationellt sett mest anmärkningsvärda evenemanget, som också är det mångsidigaste vad kulturutbudet beträffar, äger rum här i Barbican Centre i London. Det är en stor ära för Finland att Hennes Majestät Drottningen har samtyckt till att tillsammans med mig vara beskyddare för detta evenemang och att Hennes Majestät i sällskap med HKH Prins Philip i afton kommer att närvara vid vår mottagning.
Vi finländare är stolta över denna festival, som presenterar det moderna EU-Finland just i London, staden som för finländarna tidigare i historien kom att bli inkörsporten till stora världen, till kulturell växelverkan samt handel och ekonomiskt samarbete.
I och med att Finland anslöt sig till Europeiska unionen för knappt tre år sedan har de av tradition starka ekonomiska banden mellan Finland och Storbritannien blivit allt intensivare och mångsidigare. Våra länder delar i stort sett samma visioner om den europeiska integrationens framtid. I och med att det i framtiden kommer att fattas vittgående beslut om unionens framtid har våra länder också ett exceptionellt stort ansvar att bära. Storbritanniens ordförandeperiod inleds om drygt en månad och Finland kommer att vara EU:s ordförandeland under 90-talets sista sexmånadersperiod, dvs. vid en tidpunkt då besluten om reformerna borde vara klara.
Finland har byggt sin välfärd med hjälp av utrikeshandeln, och Storbritannien har alltid varit en av våra viktigaste handelspartners. I dag är Storbritannien vårt nästviktigaste exportland; i vår importstatistik befinner sig Storbritannien på tredje plats. Vår traditionella export till Storbritannien har varit papper och andra skogsindustriprodukter. I dag intar också metallindustri- och högteknologiprodukterna en framskjuten plats. Importen till Finland har i alla tider gällt och gäller alljämt främst maskiner och transportmedel. Vår import och export har hela tiden blivit mångsidigare, samtidigt som andelen högteknologiska produkter har ökat. Varuutbytet har visat ett stort överskott för Finlands del, medan ombytta roller gäller beträffande handeln med tjänster. För oss finländare utgör Storbritannien ett viktigt investeringsobjekt: värdet av investeringarna uppgår till ca 600 milj. pund, och över hälften av detta står industrin för.
Företrädarna för Storbritanniens och Finlands industri, Sir Colin Marshall och Jukka Härmälä, kommer strax att presentera industrins syn på de förestående globala och europeiska utmaningarna samt ge en bild av hur förändringarna kan komma att inverka på de ekonomiska relationerna mellan våra länder.
Finlands ekonomi kan på tröskeln till genomförandet av EMU:s tredje etapp sägas ha positiva förtecken. Den ekonomiska tillväxten kommer åtminstone ett par år framöver att fortsätta utan risk för överhettning. Tillväxten kommer att ske i en takt på ca fyra procent per år. Detta kommer gradvis att reducera arbetslösheten och den offentliga sektorns underskott. Vår export har i år varit överraskande framgångsrik, och man kan anta att takten kommer att vara densamma också nästa år, dvs. stå för en sju procents ökning jämfört med året innan.
Finland är beroende av sin utrikeshandel och vi har därför insett vilka krav konkurrensen ställer samt på vilket sätt marknaden bör öppnas. Vi har satsat på framför allt utbildning och kompetens, och dessa två element utgör centrala mål också i Storbritannien. Forskning och utveckling är nyckelorden till framgång. Vår industri har framför allt koncentrerat sina resurser till ett begränsat antal nyckelsektorer, inom vilka vi finländare för närvarande kan erbjuda toppkunnande i världsklass. Exempel på dessa sektorer är skogssektorn, telekommunikationen, miljövårdsteknologin och, i synnerhet, know-how gällande energi- och transportfrågor samt logistik med koppling till nordliga förhållanden.
De politiska omvälvningarna i Europa har lett till att också de tidigare marknadsgränserna blivit föremål för förändringar. Norden, som av tradition producerat råvaror, har blivit ett viktigt marknadsområde som i dag innefattar Skandinavien, Östersjöregionen och Nordvästra Ryssland. Mitt i detta nya nordliga Europa utgör Finland "The Business Centre of the New Northern Europe".
Finlands och Sveriges medlemskap i Europeiska unionen tillförde EU en nordlig dimension: unionen fick en lång gräns mot Ryssland och en ny kontaktyta inom hela Östersjöregionen. Utvecklandet av denna dimension är något som gagnar hela unionen. Vår östra gräns är den kontaktyta mellan EU och Ryssland som erbjuder i Finland placerade företag nya möjligheter att utvidga sin verksamhet till en marknad som omspänner minst 80 miljoner människor.
Finland vill nästa vår vara med i EMU:s tredje etapp, tillsammans med majoriteten av EU:s medlemmar, eftersom vi anser det vara förenligt med landets intressen. EMU innebär en stabil tillväxtmiljö för Finlands ekonomi. För oss är EMU ett lika konsekvent steg som medlemskapet i EU var i tiden. Vi vill vara med och påverka skeendena i det forum där för vår ekonomi centrala beslut fattas.
I Europeiska unionen har Finland och Storbritannien i stort sett samma målsättning. Våra länder är förespråkare för öppenhet, frihet och sund penninganvändning. I fråga om EU:s utvidgning arbetar Finland och Storbritannien med samma mål för ögonen. Vi strävar efter ett stabilt och tryggt Europa, där den fria rörligheten för människor, varor och tankar skapar välfärd för alla folk i vår världsdel.
De ekonomiska relationerna våra länder emellan har för närvarande
goda utvecklingsmöjligheter. Detta evenemang ger deltagarna en möjlighet att medverka i debatten om olika aktuella internationella frågor som på europeisk och global nivå gäller Finlands och Storbritanniens industri. Jag önskar er framgång i ert arbete.