Rouva Eeva Ahtisaaren avauspuheenvuoro Mannerheimin Lastensuojeluliiton lapsitutkimusseminaarissa 4.10.1995
Arvoisat juhlaseminaarin osanottajat
"On vain kaksi kestävää perintöä, jotka kannattaa pyrkiä antamaan lapsilleen; juuret ja siivet". (Hodding Carter)
Tämä amerikkalaisen kirjailijan ja toimittajan Hodding Carterin esittämä ajatus on jäänyt puhuttelevana mieleeni. Näin sanoessaan Carter lienee ajatellut ennen kaikkea lasten vanhempia, mutta haluaisin laajentaa tuon ajatuksen koskemaan ihmisyhteisöä, suomalaista yhteiskuntaa.
Tällä hetkellä monen lapsen ja nuoren siivet ovat vaarassa joutua leikatuksi. Tulevaisuuden näköalat ovat monesti apeita, jopa toivottomia. Vanhemmilla ja muilla läheisillä ihmisillä ei riitä tulevaisuuden uskoa ja kannustusta nuorille. Uudet sukupolvet raivaavat aina oman tiensä. Mutta meidän vanhempien vastuulla on elämän eväiden antaminen.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto viettää 75-vuotissyntymäpäiväänsä tämän juhlaseminaarin merkeissä. Aiheeksi olette valinneet lapsitutkimuksen.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto korostaa tällä teemavalinnallaan vahvasti, että lapsiin liittyviä kysymyksiä on tutkittava entistä enemmän ja että lapset on asetettava etusijalle myös tiedeyhteisössä. Uskon järjestäjien tuovan esiin, että luotettava tutkimustieto auttaa parhaiten myös lapsia ja nuoria.
Lapsen näkökulma voidaan ottaa mukaan monenlaiseen tutkimukseen. Meillä ei tänä päivänä liene lainkaan yksiselitteistä vastausta siihen, mikä esimerkiksi on "lapsen etu". Monia ongelmia, olipa kyse neurologiasta, arkkitehtuurista tai matematiikan oppimisesta, voidaan lähestyä aivan uudella tavalla, jos lapset ja nuoret on selkeästi nostettu keskipisteeseen.
Juuri lapsitutkimuksella raotamme myös huomisen ikkunoita. Tai oikeammin; teemme huomista jo tänään. Uskon, että hyvä lapsitutkimus antaa meille selviytymisen avaimia.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton juhlasanoma "LAPSET ENSIN" on kirjoitettu myös tämän seminaarin ohjelmalehtisen kanteen.
Sanoma on hyvin ajankohtainen tänään. Mutta LAPSET ENSIN -viestiin kiteytyy juhlivan järjestön koko 75-vuotisen työn ydin.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton työ on ollut erittäin laaja-alaista. Tämän päivän ihmisetkin tuntevat liiton vuosikymmenten työn neuvoloiden kehittämisessä, hyvin palvelevan lastenhoitajavälityksen ja lasten ja nuorten auttavat puhelimet. Liiton työ on kattanut koko valtakunnan ja tempaissut mukaansa valtavan määrän suomalaisia. Toiminnassa ovat olleet mukana monet ammatti-ihmiset antamalla omaa osaamistaan, mutta ennen kaikkea tavalliset suomalaiset naiset ja miehet. Mannerheimin Lastensuojeluliiton työn painopisteet ovat vaihdelleet eri vuosikymmeninä, sillä liitto on elänyt tiiviisti mukana itsenäisen Suomen vaiheissa.
Toivon että Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarttuu rohkeasti tämän päivän lasten ja lapsiperheiden tärkeisiin kysymyksiin. Lapsilla ja nuorilla ei varmasti ole koskaan liiaksi aitoja, vastuunsa tuntevia puolesta puhujia. Lapset todella tarvitsevat juuret ja siivet.
LAPSET ENSIN on kansakunnallekin tulevaisuuden sanoma. Se sanoo sattuvasti, mihin järjestykseen arvot pitää asettaa. Silloinkin kun monesta asiasta joudutaan tinkimään, kestävän tulevaisuuden edellytys on, että lasten ja nuorten elämisen perusta on kunnossa.
Työttömyys ja velkaongelmat aiheuttavat tänä päivänä suurta huolta monessa kodissa. Selviytymisen tuskat eivät jää ainoastaan aikuisten murheiksi. Ne varjostavat myös monen pienen ihmisen elämää.
Mutta tänäkin aikana on usein vaikeata löytää riittävästi yhteistä aikaa lapsille ja vanhemmille. Liian moni suomalaislapsi jää ilman välittämistä ja vahvaa turvallisuuden tunnetta.
Näihin ongelmiin löytyy ratkaisuja ainoastaan yhteistyön kautta. Mikään taho ei pysty yksin turvaamaan lapsillemme juuria ja siipiä. Mutta voimia yhdistämällä ja ennakkoluulottomasti yhteistyöhön tarttuen on paljon tehtävissä. Uskon, että Mannerheimin Lastensuojeluliittokin haluaa olla tässä kumppanuuden rakentamisessa sydämellä mukana.
Esitän juhlivalle Mannerheimin Lastensuojeluliitolle parhaan tervehdykseni ja menestyksen toivotukseni sekä julistan Lapsitutkimusseminaarin avatuksi.