(Översättning)

REPUBLIKENS PRESIDENT MARTTI AHTISAARIS TAL VID UKRAINAS PRESIDENTS, LEONID KUTJMAS, FESTMIDDAG I KIEV 31.3.1998

Jag ber att på min hustrus och mina egna vägnar få tacka president Kutjma för att vi blivit inviterade hit till Ukraina. Jag är säker på att vi kommer att återvända hit för att stifta närmare bekantskap med Ukraina.

Herr President, vi har träffats i många olika sammanhang efter Ert besök i Finland i februari 1996. Jag värdesätter vår vänskap samt våra uppriktiga och nyttiga diskussioner. Det snabba tempo som präglar den europeiska toppmötes- och konferensdiplomatin återspeglar förändringstakten i vår världsdel.

Mitt besök infaller i ett vitalt skede i Ukrainas utveckling. Att besöket äger rum omedelbart dagarna efter valet av ledamöter till Verhovna Rada är ett bevis på förtroendet för Ukrainas unga demokrati. Makten tillkommer folket, som genom att rösta uttrycker sin vilja. Detta måste vi respektera. Jag vill i detta sammanhang också uttrycka min uppskattning och mitt stöd för president Kutjmas ledarskap. Det är inte lätt att leda ett land som tar sina första försiktiga steg på reformernas steniga väg.

Ukrainas historia är en del av Europas historia. Kievrikets förbindelser till Skandinavien och det medeltida Europa är en del av vårt gemensamma förflutna.

Ukrainas historia kännetecknas av kamp för fred och kamp mot inkränktare utifrån. Det är svårt att tänka sig att något annat folk under andra världskriget kan ha lidit mera än ukrainarna, detta folk vars pina tog sin början redan vid tiden för den blodiga tvångskollektiviseringen. I dag möts Finlands och Ukrainas historia på fredens och samarbetets väg i det integrerade Europa.

Ukraina har befäst sin ställning i Europa. De fördrag som ingicks i fjol är imponerande vad gäller såväl antal som omfattning. Grundfördraget med Ryssland, avtalen gällande Svartahavsflottan, grannfördraget med Rumänien och gränsfördraget med Vitryssland markerar landets politiska vilja att lösa problemen och att avancera genom samarbete. Ukraina har också slutit fördrag med Polen och Moldavien. Grundfördraget mellan Ukraina och NATO är likaså ett viktigt historiskt dokument.

För en månad sedan trädde partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan Ukraina och Europeiska unionen i kraft. Avtalet utgör också basen för de ekonomiska förbindelserna mellan Finland och Ukraina. Än så länge är handeln mellan våra länder dock av mycket blygsam omfattning. Genom partnerskaps- och samarbetsavtalet förbinder sig Europeiska unionen och de femton medlemsländerna att hjälpa och stötta Ukraina i dess reformarbete.

Utvidgningen av Europeiska unionen har en positiv inverkan också på Ukrainas utveckling. I och med Polens och Ungerns medlemskap kommer Ukraina att gränsa till Europeiska unionen. Redan om knappt två år blir euron dessutom en viktig faktureringsvaluta i Ukrainas utrikeshandel. Därmed kommer Ukraina att omfattas av den eftertraktade valutapolitiska stabilitet som euron bidrar till.

Förändringarna inom Europeiska unionen och EU:s förestående utvidgning österut innebär en stor utmaning också för Finland. Finlands regering har tagit ett initiativ som gäller Europeiska unionens nordliga dimension. Vårt initiativ baserar sig på uppfattningen att Europeiska unionen, dess medlemskandidater och samarbetspartner börjar stå varandra allt närmare. Förbindelserna mellan EU och nordvästra Ryssland blir allt bättre.

Europas nordliga dimension tangerar därmed också Ukraina. Utvecklandet av framför allt de europeiska trafik- och energinäten är en faktor som förenar oss på många plan. De gamla vikingalederna ledde i tiden ända till Konstantinopel. Alla de europeiska trafikkorridorer som via Finland sträcker sig till Ryssland fortsätter i dag till Ukraina och vidare till inte bara "Konstantinopel", utan också över Svarta havet till Kaukasien, Kaspiska havet och genom Centralasien ända till Kina. Å andra sidan tar miljöproblemen inte hänsyn till några gränser, de berör oss alla. Nedkörningen av Tjernobyl är en fråga som gäller hela Europa och som också Finland deltar i.

Jag vill också gärna i detta sammanhang konstatera att jag varmt stöder president Kutjmas initiativ vad gäller främjandet av det urgamla samarbetet mellan Östersjön och Svarta havet. Jag är också personligen beredd att delta i det toppmöte som Ukraina arrangerar vid Svartahavskusten hösten 1999, när Finland fungerar som EU:s ordförandeland.

Ukrainas storlek och historia befäster landets ställning i det nya Europa. Ukrainas inflytande grundar sig i sista hand på den ekonomiska prestationsförmågan och den interna sammanhållningen. Vi förstår utmärkt väl att ni inte kan göra er kvitt barlasten från det förgångna i en handvändning. Reformerna måste vara långsiktiga och konsekventa, och de måste förankras hos folket.

De europeiska och de globala normerna samt de principer som formulerats i Förenta Nationerna (FN), Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europarådet förpliktar både Finland och Ukraina. Geopolitiken erbjuder inte svaret på dagens problem. Det är ekonomin och den politiska stabiliteten som är avgörande. Finlands historia visar att ett land kan garantera sitt folks välstånd genom att delta i det internationella samspelet.

Jag ber att få utbringa en skål för det ukrainska folket och dess välgång samt för Er personliga välgång, Herr president och Fru Kutjma. Jag försäkrar att Finland och Europeiska unionen stöder Ukraina och vill hjälpa Ukraina att inta sin rättmätiga plats i det nya Europa.