TASAVALLAN PRESIDENTIN PUHE MONITOIMIMURTAJAN

KASTEJUHLASSA RAUMALLA 24.4.1998

 

 

Täällä Raumalla ovat asiat hyvin. Olen tänään todistanut kahta merkittävää tapahtumaa, jotka antavat uskoa parempaan ja turvatumpaan tulevaisuuteen, työpaikkojen säilymiseen ja Rauman seudun monipuoliseen kehittymiseen. Kummankin tilaisuuden järjestäminen samana päivänä on hyvä esimerkki toimivasta paikallisesta yhteistyöstä ja voimien yhdistämisestä kaikkien osapuolten eduksi. Tällaista yhteistyötä tarvitaan.

 

Botnica samoin kuin täällä Raumalla rakennetut monitoimimurtajat Fennica ja Nordica pystyvät avustamaan Itämeren talviliikennettä kaikissa mahdollisissa jääolosuhteissa. Avovesikaudella alukset palvelevat Pohjanmeren öljykentillä, jossa ne toimivat vaativissa tehtävissä kovassakin merenkäynnissä: laskevat kaapeleita, käsittelevät raskaita ankkureita ja toimivat öljynporauslauttojen huolto- ja tukialuksina. Ympärivuotinen käyttö onkin edellytys uusien murtajien hankinnalle.

 

Monitoimimurtajia saatetaan piankin tarvita lisää. Suomi on ottanut pohjoisen ulottuvuuden kehittämisen erääksi EU-politiikkansa painopisteeksi. Pohjoisen ulottuvuuden puitteissa kansainvälinen yhteistyö Venäjän energiavarojen hyödyntämiseksi lisääntyy Barentsin-meren ja Pohjois-Siperian edustan merialueen öljy- ja kaasukentillä.

 

Vielä haasteellisempia näköaloja arktisten olojen hallintatekniikan osaamisemme hyväksikäytölle tarjoaa pohjoisen meritien kehittäminen. Suomalaiset tankkerit ovat jo useamman vuoden ajan operoineet Koillisväylänä tunnetulla pohjoisella meritiellä. Koepurjehduksia alueella jatketaan parhaillaan EU:n komission rahoittaman projektin puitteissa, jossa on mukana suomalaisten, saksalaisten ja venäläisten yhtiöiden ja tutkimuslaitosten ohella osallistujia neljästä muusta maasta. Tavoitteena on kaupallisen meriliikenteen ympäristöllisesti kestävä lisääminen Venäjän pohjoisilla aluevesillä ja jopa uuden Euroopan ja Aasian välisen laivareitin avaaminen.

 

Botnica on tehokas ja kaunis alus. Tekniikka on uusinta mahdollista ja toteutettu ammattitaidolla ja käyttäjien tarpeet huomioon ottaen. Rauman telakka on siirtynyt uuteen dynaamiseen vaiheeseen osana kansainvälistä Aker Yards -telakkayhtiötä. Telakan huippuosaaminen ja vuosikymmenien kokemus, investoinnit ja kehitystyö tulevat nyt entistä paremmin hyödynnetyksi. Työntekijät voivat luottaa työpaikkansa pysyvyyteen ja suunnitella elämäänsä varmalla pohjalla. Tämä kaikki heijastuu myös ympäristön hyvinvointiin.

 

Onnittelen Merenkulkulaitosta, telakkaa ja norjalaisia yhteistyökumppaneita erinomaisesta työstä ja toivotan tälle hyvälle yhteistyölle menestystä.