Tasavallan presidentin puhe




Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe 1.1.2000


Kansalaiset,


Uusi tuhatluku alkaa Suomen kannalta myönteisessä ilmapiirissä. Taloudellinen kehitys on ripeää, ja yhteiskunnan yleinen asenne on tulevaisuuteen luottava.

Kulunut vuosi vahvisti Suomen aktiivista kansainvälistä roolia. Onnistunut puheenjohtajakausi Euroopan unionissa heijastuu asemaamme myös tulevaisuudessa. Meitä kuunnellaan ja meihin luotetaan.

Suomalaisen yhteiskunnan vahva kehitys näkyy myös kansainvälisessä vertailussa. Maamme on havaittu innovatiiviseksi ja kilpailukykyiseksi. Maailmalla ollaan entistä uteliaampia siitä, miten me omat asiamme hoidamme.

Taloudellinen menestys näkyy entistä useamman kansalaisen elämässä. Runsaat viisi vuotta sitten asetetut tavoitteet työttömyyden alentamisesta ovat toteutuneet varsin hyvin. Työttömyyden voittamiseksi on vielä paljon tehtävää, mutta kuluneet vuodet ovat osoittaneet, että johdonmukaisella ja määrätietoisella yhteistyöllä on mahdollista saada muutoksia aikaan.

Taloutemme menestykseen on tarvittu lahjakkaita ja koulutettuja ihmisiä sekä kilpailukykyisiä yrityksiä. Pelkät yksilösuoritukset eivät kuitenkaan riitä selittämään sitä harppausta, jonka Suomi on sadassa vuodessa tehnyt köyhästä ja syrjäisestä maasta yhdeksi maailman kehittyneimmistä ja vauraimmista yhteiskunnista.

Yksi menestyksen kulmakivi on Suomessa vallitseva tasa-arvokäsitys ja yhteisvastuullisuus. Jokaisella on mahdollisuus kouluttautua vanhempien varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Valttejamme ovat sekä yksittäiset huiput että vahva perusosaaminen.

Kattava sosiaaliturva ja terveydenhuolto ovat tuoneet ihmisten elämään turvallisuutta. Se on antanut hyvän pohjan oman osaamisen kehittämiselle. Luottamus yhteisvastuun voimaan on auttanut kansakuntaa selviämään kriisiaikojen yli.

Aika ajoin esiintyy mielipiteitä, joiden mukaan yhteisvastuullisuus on vain taakka, joka rajoittaa lahjakkaiden yksilöiden menestystä ja on siten haitaksi yhteiskunnan kehitykselle. Tällainen ajattelu on hiekalle rakentamista.

Yhteiskunta ei ole vain yksilöidensä summa, vaan sen vahvuus ja kehitys riippuu myös siitä sosiaalisesta pääomasta, joka koostuu ihmisten keskinäisestä luottamuksesta ja yhteistyökyvystä.

Poliittisena päättäjänä jää helposti tarkastelemaan vain keskiarvoja ja makrolukuja. Kansalaisten yhteydenotot auttavat näkemään myös yksittäisten ihmisten arkea ja muistuttavat, että kaikki eivät ole päässeet nousukaudesta osallisiksi. Haluankin omasta ja puolisoni puolesta kiittää näistä viesteistä, joita olemme vuosien mittaan saaneet. Meidän on pidettävä mielessä, että huolehdimme myös niistä kansalaisista, jotka eivät ole päässeet osallisiksi Suomen vaurastumisesta.

Tällainen tehtävä ei ole lainkaan helppo. Se edellyttää kaikilta yhteiskunnan jäseniltä vahvaa yhteisvastuun tunnetta ja valmiutta jakaa taloudellisen toimeliaisuuden tuloksia siten, että heikommassa asemassa olevia autetaan. Itsekäs yksilöllisyys saattaa osoittautua vaaraksi myös yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Tätä pitää varoa, sillä vain yhdenvertaisuudelle rakentuvassa yhteiskunnassa jokaisen sen jäsenen elämä on turvatulla ja vakaalla perustalla.

Vahvistin 17.7.1995 perustuslain muutoksen, jolla laaja perusoikeusuudistus saatettiin voimaan. Säännökset vastaavat käytännössä sitä, mihin Suomi on sitoutunut kansainvälisillä ihmisoikeussopimuksilla. Uudistetut perusoikeussäännökset sisällytettiin sellaisinaan myös uuteen perustuslakiin.

Perustuslaissa säädetään, että julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista. Nyt valtiolle ja kunnille sekä muille julkisyhteisöille on asetettu aktiivinen kehittämisvelvoite. Näin perusoikeuksiin tukeutuen voidaan viranomaisilta edellyttää toimia ihmisten turvallisuuden ja liikkumisvapauden takaamiseksi. Perusoikeussäännösten on ohjattava myös poliittista päätöksentekoa.

Yhteisvastuun periaate ei rajoitu pelkästään omaan maahan; sen noudattamista tarvitaan myös kansakuntien välillä. Erityisen paljon sitä tarvitaan silloin, kun jokin valtio syystä tai toisesta lakkaa huolehtimasta kansalaistensa perusoikeuksista ja alkaa rajoittaa ja rikkoa niitä.

Päättyneen vuoden aikana jouduimme useasti pohtimaan, missä kulkee yksittäisten valtioiden kohdalla omien kansalaisten kohtelussa se raja, jonka ylittämisen jälkeen kansainvälisen yhteisön on pakko puuttua asiaan. Kosovon tapahtumien kohdalla tuo raja ylitettiin. Yli miljoonan ihmisen ajaminen pakolaisiksi ja pois kodeistaan johti myös kansainväliseen voimankäyttöön.

Kosovossa ja lähes koko Balkanilla on nyt päästy rakentamaan aseellisen konfliktin jälkeistä yhteiskuntaa. Se on urakka, joka vaatii myös alueen ulkopuolisilta mailta vähintään sukupolven mittaisen sitoutumisen.

Myös naapurimaassamme Venäjällä joudutaan vakavasti pohtimaan, mistä löytyy sitoutuminen ja uudistusmieli, joita tarvitaan terveen yhteiskunnan rakentamiseen. Niiden on loppujen lopuksi löydyttävä venäläisistä itsestään; ulkomaailma voi olla vain tukena. Samalla Venäjän on kuitenkin vältettävä eristäytyminen kansainvälisestä yhteistyöstä ja kansainvälisen yhteisön normeista.

Kymmenen vuotta sitten, kun kylmän sodan järjestelmä oli purkautumassa, kuuluin niihin, jotka uskoivat, että olisi mahdollista vapauttaa asevarustelusta varoja köyhimpien maiden kehittämiseen ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseen.

Tässä toiveessa olemme joutuneet pettymään. Erilaisten kriisien hallinta on sitonut voimavaroja, eikä usein lyhytnäköinenkään itsekkyys ole kansainvälisestikään tuntematon ilmiö. Kriisien hallinnassa tarvitaan myös meidän osallistumistamme. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin myös pyrkiä ehkäisemään kriisejä ennalta tukemalla kestävää kehitystä köyhissä maissa.

Vastuu lähimmäisistä, yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus voivat toteutua vain suvaitsevassa yhteiskunnassa. Erilaisuuden hyväksyminen ja arvostaminen ovat uudella tuhatluvulla yhteisen menestyksemme edellytyksiä. Suvaitsevaisuus ei silti merkitse kaikkien tekojen hyväksymistä.

Samalla kun tunnustamme ihmisten erilaisuuden, meidän täytyy nähdä myös meitä eettisesti yhdistävät tekijät. On korostettava niitä arvoja, jotka yhdistävät ihmiskunnan yhteiseen kamppailuun eriarvoisuuden, nälän ja puutteen poistamiseksi.

Kestävää kehitystä ei synny vain taloudellisen globalisaation luomia epäkohtia korjaamalla. Kehitykseen tarvitaan myös kulttuurien ja uskontojen myönteinen, rakentava panos. Uudella vuosituhannella kehityksen täytyy olla myös kulttuurisesti kestävää.

Olen usein korostanut muutoksen tärkeyttä. Muutokseen sopeutumisen edellytys on pysyvistä perusarvoista kiinnipitäminen. Meidän on kunnioitettava toisiamme ja pidettävä toisistamme huolta.

Toivotan kaikille kansalaisille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta.