TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN PUHE
TERVETULOSEREMONIOISSA MEXICOSSA 22.2.1999

Haluan kiittää Teitä, Herra Presidentti, lämpimistä tervetulosanoistanne, jotka kohdistitte puolisolleni, minulle ja koko suomalaiselle valtuuskunnalle. Arvostan myös suuresti ystävällisiä lausuntojanne maastamme ja kansastamme.

Meksiko tunnetaan Suomessa värikkäänä ja kiehtovana maana, jonka voimavara on sen etninen ja kultturellinen monimuotoisuus. Atsteekkien, mayojen ja monien muiden intiaanikansojen mesoamerikkaan luomat korkeakulttuurit kuuluvat kiistämättä ihmiskunnan varhaishistorian loistokkaimpiin vaiheisiin. Ne eivät ole ainoastaan rikastuttaneet tätä maata, vaan jättäneet jälkensä koko ihmiskunnan kehitykseen.

Meksiko muodostaa sillan Latinalaisen ja Pohjois-Amerikan välille, mutta samalla maallanne on vahvat historialliset siteet Eurooppaan. Teidän johdollanne, Herra Presidentti, Meksiko on nyt määrätietoisesti vahvistamassa näitä suhteita erityisesti Euroopan unioniin. Suomi tukee voimakkaasti tätä tavoitetta ja työskentelee omalla EU-puheenjohtajuuskaudellaan kuluvan vuoden toisella puoliskolla aktiivisesti neuvoteltavana olevan vapaakauppasopimuksen aikaansaamiseksi. Sopimus on tärkeä molemmille osapuolille. Uskon, että neuvottelut saadaan pikaisesti päätökseen ja tuloksena on molempia osapuolia hyödyttävä tasapainoinen sopimus kaupan ja taloudellisen yhteistyön voimistamiseksi.

Suomi arvostaa Meksikon aktiivista ja rakentavaa roolia turvallisuuden ja vakauden lisäämiseksi maailmassa. Kansainvälisissä tehtävissäni olen henkilökohtaisesti voinut läheltä seurata maanne rakentavaa toimintaa kansainvälisen valtioiden välisen yhteistyön ja alueellisen integraation edistämiseksi sekä maailmanjärjestön vahvistamiseksi. Latinalaisen Amerikan ydinaseeton vyöhyke on tästä vain yksi konkreettinen saavutus. Toimintaanne on aina ohjannut suuren valtiomiehen Benito Juarezin lausuma kuolematon totuus: Niin kansakuntien kuin yksilöidenkin välillä rauha on toisten oikeuksien kunnioittamista.

Suomen ja Meksikon välinen maantieteellinen etäisyys ei ole estänyt ystävyyden ja yhteistyön siteiden solmimista maittemme ja kansojemme välillä. Ystävyyssopimuksemme allekirjoitettiin jo yli 60 vuotta sitten, ja syksyllä tulee kuluneeksi 50 vuotta diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Suomea ja Meksikoa yhdistävät monet historialliset ja kultturelliset tekijät. Meksikon tavoin Suomi on joutunut historiansa aikana puolustamaan vapauttaan ja itsenäisyyttään asein ja kallein uhrauksin. Meksikon kansan tavoin uskomme vakaasti demokratiaan, kansalaistemme oikeuksien kunnioittamiseen ja oikeudenmukaiseen yhteiskuntajärjestelmään. Kansainvälisellä areenalla maamme työskentelevät rakentavasti yhdessä maailmanjärjestön lujittamiseksi, aseriisunnan toteuttamiseksi ja kansainvälisen kaupan vapauttamiseksi.

Vierailuni on ensimmäinen Suomen tasavallan presidentin valtiovierailu Meksikoon. Uskon vakaasti, että sen aikana käydyt keskustelut ja tehtävät sopimukset vahvistavat entisestään kansojemme välistä ystävyyttä ja yhteistyötä. Meidän tehtävämme on ottaa käyttöön kaikki se suuri potentiaali, joka molemmissa maissa on talouden, kaupan ja kulttuurin aloilla. Kummallakin on siihen runsaasti poliittista tahtoa.

Minua seuraa tällä vierailulla laaja talouselämän valtuuskunta, joka järjestää useita kaupallisia kokouksia meksikolaisten yritysjohtajien kanssa.

Kauppaa ja investointeja tulevat helpottamaan ne sopimukset, joita maidemme välillä tullaan allekirjoittamaan tämän vierailun aikana.