TASAVALLAN PRESIDENTTI MARTTI AHTISAAREN PUHE 
NUEVO LEÓNIN KUVERNÖÖRIN FERNANDO CANALES CLARIONDIN 
TARJOAMALLA PÄIVÄLLISELLÄ MONTERREYSSÄ 24.2.1999



Sallikaa minun kiittää Teitä, herra kuvernööri, omasta ja kaikkien suomalaisten vieraiden puolesta siitä suurenmoisesta vieraanvaraisuudesta, jota olette tänä iltana osoittanut meitä kohtaan. Samoin haluan kiittää Teitä niistä ystävällisistä sanoista, jotka osoititte minua ja maatani kohtaan.

Minuun ja mukanani seuraavaan talouselämän valtuuskuntaan teki heti saapuessamme suuren vaikutuksen se dynaamisuus, joka on tyypillistä tälle taloudellisesti voimakkaalle osavaltiolle ja sen pääkaupungille Monterreylle. Vaikka Nuevo León muodostaakin alle 4 prosenttia maan väkiluvusta, sen osuus Meksikon teollisuustuotannosta on  neljännes. Vieläkin vaikuttavampi tilastotieto meille oli se, että peräti puolet Meksikon teollisuustuotteiden viennistä on kotoisin osavaltiostanne. Ei siis ihme, että Monterrey tunnetaan nimenomaan Meksikon bisneskaupunkina.

Tutustuessani etukäteen curriculumiinne, herra kuvernööri, huomasin Teillä olevan erittäin vahva tausta suurteollisuuden palveluksessa. Sen lisäksi olette toiminut aktiivisesti kauppakamarijärjestöjen kansallisissa ja osavaltion korkeissa luottamustehtävissä. Tämä laaja kokemuksenne koituu varmasti Nuevo Leónin talouselämän ja teollisuuden hyväksi nykyisissä kuvernöörin tehtävissänne.

Tällainen läheinen suhde viranomaisten ja liike-elämän välillä on Suomessakin jo käytännön todellisuutta. Kansainvälistyvät yritykset tarvitsevat viranomaisten taholta tukea ja sellaisen toimintaympäristön, jossa teollinen infrastruktuuri, työvoiman saatavuus ja korkea koulutustaso mahdollistavat kansallisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn lisäämisen.

Suomessa on monilla paikkakunnilla onnistuttu luomaan erityisen hyödyllinen yhteistyö yliopistojen ja teollisuuden välille. Soveltava tutkimus on valjastettu palvelemaan suoraan yritysten tarpeita, mikä kytkentä koituu molempia osapuolten hyväksi. Ymmärtääkseni myös Monterreyssä on useita korkeatasoisia yliopistoja ja korkeakouluja, jotka toimii läheisessä kanssakäymisessä johtavien teollisuuksien kanssa. Monterreyn teknologisella instituutilla on säännöllistä opiskelijavaihtoa suomalaisten oppilaitosten kanssa.

Suomen talouskasvu perustuu pitkälti ulkomaankauppaan ja nimenomaan vientiin. Yli puolet teollisuustuotannosta valmistetaan kansainvälisille markkinoille. Olemme pyrkineet lisäämään kilpailukykyämme erikoistumalla sekä panostamalla voimakkaasti tutkimukseen ja kehitystoimintaan. Huipputekniikka muodostaa jo 16 prosenttia viennistämme.

Nopeimmin kehittyvä sektori Suomessa on elektroniikka- ja tietoliikenneteollisuus, joka tuottaa jo neljänneksen vientituotteistamme ja on näin noussut perinteisen metsäteollisuuden ohi. Uuden vuosituhannen avainteknologioita tieto- ja viestintäalalla tule olemaan langattomuus ja mobiliteetti. Tässä suhteessa Suomi on maailman johtava valtio: yli puolella väestöstämme on oma matkapuhelin. Suomi toimiikin jonkinlaisena kansallisena laboratoriona matkapuhelinteknologian kehittämisessä.

Monterrey pyrkii määrätietoisesti kehittymään erääksi Meksikon johtavista elektroniikan ja  tietotekniikan keskuksista. Osavaltion hallituksen yrittäjäystävällinen politiikka vaikutti varmasti siihen, että nopeasti kasvava suomalainen elektroniikka-alan yritys Elcoteq päätti sijoittaa NAFTA-aluetta palvelevan tuotantolaitoksensa juuri tähän kaupunkiin. Minulla on huomenna ilo vihkiä sen uusi tehdas käyttöön.

Vierailuuni osallistuu huomattava valtuuskunta suomalaisia teollisuusjohtajia ja muita talouselämän edustajia. Tapaamme aamulla täkäläisiä yritysjohtajia aamiaiskokouksen merkeissä. Tällä valtiovallan ja yksityissektorin yhteisesiintymisellä pyrimme tuomaan Suomea esiin modernina korkean teknologian maana, joka on enemmän kuin halukas molempia hyödyttävään yhteistyöhön Nuevo Leónin talouselämän kanssa.

Suomen vuonna 1995 alkanut jäsenyys Euroopan unionissa on vahvistanut yhteyksiämme ja yhteistyötämme mantereemme ulkopuolisten maiden kanssa. Ottaessamme haltuumme unionin puheenjohtajuuden kuluvan vuoden toisella puoliskolla Suomen hallitus tulee pyrkimään aktiivisesti ja voimakkaasti siihen, että EU:n ja Meksikon välillä neuvoteltava vapaakauppasopimus saataisiin nopeasti valmiiksi ja allekirjoitettua. Se loisi varmasti paremmat edellytykset myös Suomen ja Nuevo Leónin välisen kaupan ja investointien lisäämiselle.

Haluan kohottaa maljan Nuevo Leónin asukkaiden hyvinvoinnille ja Teidän terveydeksenne.