Tasavallan presidentin puhe



TASAVALLAN PRESIDENTIN PUHE SVEITSIN LIITTOPRESIDENTIN RUTH DREIFUSSIN KUNNIAKSI JÄRJESTETYLLÄ JUHLAILLALLISELLA HELSINGISSÄ 30.9.1999



Olen erittäin iloinen että Te, Rouva Liittopresidentti, olette vieraanamme tänään. Pidän vierailuanne uutena osoituksena siitä lämpimästä ystävyydestä, mikä on syntynyt ja kehittynyt maidemme välille menneinä vuosina, erityisesti toisen maailmansodan jälkeen. Eurooppalaisina valtioina kansamme tuntevat toisensa hyvin ja kahdenväliset suhteemme ovat ilahduttavan läheiset ja ongelmattomat.

Virallisten kontaktiemme ohella ystävyysseuramme ja muut suomalais-sveitsiläiset organisaatiot ovat olleet merkittävässä osassa maidemme välisten suhteiden hoidossa. Myös yrityksemme ovat kasvavassa määrin löytäneet toisensa partnereina. Kaupallis-taloudelliset suhteemme ovatkin kehittyneet hyvin ja niiden näkymät ovat lupaavat.

Voisimme kenties pyrkiä edelleen kehittämään kahdenvälisiä suhteitamme muillakin aloilla, joilla sekä Suomi että Sveitsi ovat kansainvälisesti vahvoja. Olen vakuuttunut, että kiinnostusta ja yhteistyömahdollisuuksia on löydettävissä niin tieteen, tekniikan kuin kulttuurinkin alueilla.

Suomi on ensimmäisen Euroopan unionin puheenjohtajakautensa puolivälissä. Olemme ottaneet tehtävän vakavasti. Pienelle kansalle, kuten Suomelle, täysipainoinen osallistuminen eurooppalaiseen yhteistyöhön on erityisen tärkeää. Haluamme olla mukana rakentamassa mahdollisimman yhtenäistä, demokraattista ja ulospäin avointa Eurooppaa.

Olemme seuranneet suurella mielenkiinnolla Sveitsin Eurooppa-suhteiden viimeaikaista kehitystä. Seitsemän kahdenvälisen sopimuksen allekirjoittaminen EU:n kanssa viime kesäkuussa oli merkittävä askel Sveitsin ja unionin yhteistyössä. Olemme panneet tyytyväisinä merkille näiden sopimusten hyvin myönteisen käsittelyn Sveitsin parlamentin erityisistunnossa elokuun lopulla. Meillä on hyvä syy uskoa, että myös sopimusten molemminpuolinen ratifiointiprosessi sujuu viivytyksettä ja johtaa niiden mahdollisimman nopeaan voimaantuloon.

Suomi on vastaisuudessakin valmis tukemaan Sveitsin pyrkimyksiä suhteidensa tiivistämiseksi Euroopan unioniin ja mahdollisimman kiinteään osallistumiseen eurooppalaiseen yhdentymiseen.

Suomi ja Sveitsi ovat tarkastelleet varsin samankaltaisesti monia kansainvälisiä kysymyksiä. Meillä on ollut aktiivista ja rakentavaa yhteistoimintaa monissa kansainvälisissä järjestöissä kuten Euroopan neuvostossa, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa ja myöhemmin sen seuraajajärjestössä Etyjissä, Euroopan vapaakauppajärjestössä Eftassa sekä monissa Yhdistyneiden kansakuntien erityisjärjestöissä. Olen vakuuttunut, että tämä yhteistyö jatkuu vastaisuudessakin.

Tapahtumat Länsi-Balkanilla ovat olleet hyvin raskaita alueen väestölle. Ne ovat myös asettaneet aivan uusia haasteita kansainvälisen yhteisön kriisinhallintakyvylle ja -tahdolle. Viimeisimpään kriisiin Kosovossa löytyi kesäkuussa poliittinen ratkaisu juuri kansainvälisen yhteisön päättäväisyyden ansiosta. Nyt edessämme ovat luottamuksen palauttamisen ja yhteiskunnallisen sekä taloudellisen jälleenrakentamisen vaikeat haasteet.

Tilanne Länsi-Balkanilla ja erityisesti Kosovossa on koskettanut läheltä myös Sveitsiä. Asuuhan maassanne merkittävä tältä alueelta peräisin oleva väestönosa. Olette myös kantaneet suuren taakan pakolaisvirtojen aiheuttamien ongelmien hoitamisessa. Tässä on epäilemättä ollut suureksi avuksi Sveitsin kansan ja poliittisten päättäjien keskuudessa vallitseva voimakas humanitaarinen perinne.

Olemme panneet merkille Sveitsin aktiivisen kiinnostuksen Kaakkois-Euroopan vakausopimukseen ja sen johdosta perustettaviin uusiin kansainvälisiin toimielimiin. Tämä kiinnostus vastaa kuvaamme maastanne, onhan Sveitsi alusta pitäen ollut merkittävän avustajan ja neuvonantajan roolissa kestäviin demokraattisiin ja rauhanomaisiin ratkaisuihin tähtäävässä toiminnassa. Toivomme, että Sveitsi voi antaa täyden panoksensa rauhanprosessissa ja siihen kuuluvissa toimielimissä. Erityisen näkyvän mahdollisuuden tähän antaa ns. demokratiapöydän ensimmäinen kokous, joka järjestetään lähitulevaisuudessa Genevessä.

Minulla on runsaasti henkilökohtaisia kokemuksia Sveitsistä ajalta, jolloin asuin kauniissa ja ystävällisessä maassanne. Myös vajaan kahden vuoden takainen vierailuni yhdessä puolisoni kanssa jätti jälkeensä runsaasti lämpimiä muistoja.

Toivon, että tämä vierailunne Helsingissä jättää Teille positiivisen kuvan maastamme.

Haluan kohottaa maljani terveydeksenne, valaliiton ja Sveitsin kansan hyvinvoinnille sekä Sveitsin ja Suomen esimerkillisten suhteiden edelleen kehittymiselle.