Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 29.8.2004

Republikens presidents Tarja Halonens tal vid öppnandet av den 61. Krigsinvalidveckan och Krigsinvalidernas höstinsamling 29.8.2004

Medborgare,

Under de senaste månaderna har i våra minnen återkallats fortsättningskrigets avgörande stunder för 60 år sedan. Under avvärjningsstriderna 1944 skapades förutsättningarna för ingåendet av ett vapenstilleståndsavtal med Sovjetunionen. Det blev möjligt för Finland att lösgöra sig från andra världskriget samtidigt som landets självständighet och demokratiska system bevarades. Hösten 1944 stod man dock ännu inför det tunga och förlustkrävande Lapplandskriget, som pågick till följande vår.

Jag tror att vi alla känner stor aktning för de män och kvinnor har att tacka för att Finland räddades under dessa svåra år. Folkets förtroende för landets politiska och militära ledning under och efter kriget var givetvis också en viktig förutsättning för att Finland skulle klara sig.

Av de veteraner som tryggade vår självständighet lever i dag omkring 100 000. Av dem är 18 000 krigsinvalider. Medelåldern överstiger för närvarande 83 år. Den viktigaste uppgiften för det efter kriget grundade Krigsinvalidernas Brödraförbund har ända från början varit att självständigt hjälpa och stöda krigsinvaliderna. På detta sätt har Krigsinvalidernas Brödraförbund på ett fint sätt kompletterat den lagstadgade vård, till vilken statsmakten med under de första årens knappa, men senare växande resurser förbundit sig.

Krigsinvalidernas Brödraförbund har med sina årliga höstinsamlingar, av vilka den första ordnades redan under Lapplandskriget hösten 1944, inbringat medel för sin verksamhet.

Både staten och Krigsinvalidernas Brödraförbund behövs som ett stöd inte bara för krigsinvaliderna, utan i allt högre grad också för de makor som sköter krigsinvalider hemma. De har under dessa gångna årtionden vid krigsinvalidernas sida delat den psykiska och fysiska börda som krigsskadorna vållat. Dessa makor är tillsammans med krigsinvaliderna vardagens hjältar, som då åldern stiger och krafterna tynar behöver vårt stöd.

Av krigsinvaliderna och deras makor bor nästan 90 % i sina egna hem. Kommunerna ordnar med hjälp av statsunderstöd öppenvårdstjänster inom social- och hälsovården för minst 25 % krigsinvaliderna. Krigsinvalidernas Brödraförbund har sedan 1998, genom sitt eget projekt för assistentverksamhet, erbjudit tjänster för krigsinvalider med lindrigare handikapp och deras makor samt för andra veteraner. Projektets över 400 arbetstagare hjälper på olika håll i landet flera tusen krigsinvalider, veteraner och deras makor med att klara sig i vardagen. Det är beundransvärt att man till dessa assistentuppdrag anställt arbetslösa och på detta sätt gett många yngre människor tillfälle att arbeta med meningsfulla arbetsuppgifter. Denna assistentverksamhet är också det viktigaste användningsändamålet för den avkastning höstinsamlingen ger.

Krigsinvalidveckans och höstinsamlingens motto är "Det är inte över än". Med detta vill man påminna om att fastän kriget för vår del redan för länge sedan är över, känns verkningarna fortfarande. Krigsskador vållar krigsinvaliderna fysiska och psykiska smärtor under hela livet. Med tilltagande ålder blir det inte heller lättare. Behovet av vård och rehabilitering samt av olika tjänster för krigsinvaliderna och deras makor är sålunda inte över fastän leden glesnar dag för dag.

Årets höstinsamling är i enlighet med organisationernas eget beslut den näst sista. Detta faktum framhäver insamlingens betydelse och allas vår plikt att komma ihåg de tunga tiderna i vårt lands historia och alla dem som ansvaret då vilade på. Låt oss komma ihåg och hjälpa krigsinvaliderna och deras makor, dessa våra medmänniskor som är värda allas vår aktning.

Härmed förklarar jag den sextioförsta Krigsinvalidveckan och krigsinvalidernas höstinsamling öppnad.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.8.2004

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi