Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 6.11.2003

Tal av republikens president Tarja Halonen vid en middag med Chiles president Ricardo Lagos som värd 5.11.2003

Jag ber att få tacka Er, herr president, för de vackra ord som ni riktat till Finland och till mig och min make personligen. Jag vill rikta ett hjärtligt tack till Er för det vänliga mottagande och den gästfrihet som har kommit hela vår delegation till del här i er vackra huvudstad Santiago de Chile. Vi känner att vi är bland verkliga vänner.

Finland och Chile befinner sig nästan så långt från varandra som bara är möjligt här på jordklotet. På grund av vår historia avviker våra levnadsförhållanden mycket från varandra. Våra folk har dock känt värme och vänskap för varandra. Era ord var än en gång ett uttryck för de vänskapsband som förenar finländarna och chilenarna.

Detta statsbesök i Chile är speciellt viktigt för mig. Under årtionden har jag följt utvecklingen i ert land. Det gläder mig att ert samhälle har utvecklats till en etablerad demokrati där de mänskliga rättigheterna respekteras, den ekonomiska välfärden stärks och där medborgarnas samhälleliga och kulturella jämställdhet främjas. Finland och dagens Chile verkar tillsammans för en rättvisare och bättre värld.

Er personliga insats i Chiles dynamiska utveckling på demokratins, ekonomins och kulturens område har varit betydande. Ett viktigt etiskt rättesnöre har hela tiden varit Er strävan efter nationell enighet. Vår egen historia, och särskilt vår självständighets första år, har lärt oss att det är en varken snabb eller enkel process att återförena ett delat folk. Mot bakgrunden av Finlands historiska erfarenhet förstår vi också att värdesätta Chiles framsteg under de senaste åren.

De goda relationerna mellan Finland och Chile går långt bakåt i tiden. Chile erkände Finlands självständighet 1919, diplomatiska förbindelser upprättades 1931 och besöken på högsta nivå mellan våra länder har blivit allt mer frekventa under de senaste tio åren.

Det finns inga politiska problem mellan våra länder. I Förenta Nationerna och på andra internationella forum arbetar vi tillsammans och delar samma värderingar och målsättningar. Vi har med stor uppskattning följt Chiles agerande och roll i FN:s säkerhetsråd, där Chile även när det gällt svåra problem har lyckats följa en konstruktiv och samarbetsinriktad linje.

Finland och Chile är trogna anhängare av multilateral samverkan. Multilateralism ligger uttryckligen i små länders intresse. Samtidigt är det ytterst viktigt att få även de stora länderna att förbinda sig till multilateralism. Det internationella systemet bör utvecklas så, att det bättre än hittills kan svara på utmaningarna i dagens värld. Detta gäller såväl fred och säkerhet som mänskliga rättigheter, miljö och jämställdhet samt ett brett spektrum av andra frågor - inklusive handel.

Att kontrollera globaliseringen är en stor utmaning både för nationalstaterna och för hela det internationella systemet. Tanzanias president Benjamin Mkapa och jag har som ordförande för den världskommission för globaliseringens sociala dimension som Internationella arbetsorganisationen (ILO) har tillsatt i vårt arbete lärt oss att samarbete är en ofrånkomlig förutsättning för en kontrollerbar globalisering. Vi önskar att vår rapport, som ges ut i början av nästa år, hjälper oss att få till stånd en bättre globalisering som beaktar människornas behov.

I detta sammanhang vill jag konstatera att vårt samarbete med ILO:s generaldirektör Juan Somavia, er landsman, har varit ypperligt och att hans insats i detta arbete är utomordentlig.

Associationsavtalet mellan Europeiska unionen och Chile banar väg för många nya möjligheter också när det gäller utvecklandet av Finlands och Chiles bilaterala samarbete. Ratificeringsprocessen framskrider i Finlands riksdag och enligt de uppgifter jag fått kommer den att slutföras före utgången av detta år. Jag vill försäkra att Finland som medlem av EU också i framtiden kommer att göra sitt bästa för att de traditionella historiska banden mellan Chile och hela Latinamerika å ena sidan och Europa å andra sidan skall bli allt fastare på det politiska, ekonomiska och kulturella livets samtliga arenor.

Till mitt följe hör under detta besök en finländsk näringslivsdelegation på hög nivå. Dess medlemmar representerar viktiga finländska företag, av vilka många är internationellt kända för sin avancerade teknik och toppkompetens. Deras deltagande är ett konkret budskap om finländska företags fasta vilja att öka handeln, importen och exporten mellan våra länder samt att främja företagsetablering och tekniköverföring. Enligt siffrorna för det första halvåret i år har Chile redan passerat Brasilien som Finlands viktigaste exportmarknad i Latinamerika. Vi sätter stort värde på att Ni, herr president, och många av medlemmarna i er regering personligen har deltagit i vår handelsdelegations program här i Santiago. Samtidigt vill jag tacka representanterna för Chiles företagsvärld för deras aktiva intresse när det gäller att utvidga de kommersiella och ekonomiska förbindelserna mellan våra länder.

De tragiska händelserna 1973 ledde i Finland till en omfattande solidaritetsaktion för Chiles folk. Under årens lopp har denna solidaritet utvecklats till en levande och mångsidig vänskap mellan våra länder.

På kulturens område har vi under den senaste tidens samarbete mellan våra länder kunnat notera stora framgångar. Jag vet vilket fint mottagande operagästspelet från Nyslott fick i Santiago de Chile i maj. Teatro Municipals imponerande framträdande vid operafestivalen i Nyslott i juli-augusti i år var en stor konstnärlig triumf, en verklig succé, vilket jag personligen fick bevittna. Pablo Neruda-seminariet som ordnades i anslutning till gästspelet påminde än en gång oss finländare om Chiles stora litterära tradition. Till min glädje har jag hört att detta operasamarbete, som fått en så fin start, kommer att fortsätta och att gemensamma projekt planeras redan i detta nu.

Latinamerika har utsetts till prioriterat område när det gäller Finlands kulturexport år 2004. Jag är övertygad om att detta också i Chile kommer att ge tillfälle till en mer omfattande presentation av finländsk musik, konst och litteratur. Vi i vår tur hälsar chilenska kulturevenemang hjärtligt välkomna till Finland. Förhoppningsvis kommer också utbytet mellan studenter, forskare, universitet och andra vetenskapliga institutioner att bli allt livligare.

Vi har blivit mottagna med stor värme och vänskap här i Chile. Det värdesätter vi storligen. Det är en glädje att än en gång vara i Chile och det är en utomordentlig ära att vara här som Er gäst.

Jag vill utbringa en skål för Chiles folks och president och fru Lagos lycka och välgång samt för samarbetet och vänskapen mellan Finland och Chile.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 6.11.2003

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi