Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 27.5.2004

Tal av republikens president Tarja Halonen till presidenter av högsta domstolar i EU 27.5.2004

Jag önskar Er välkomna till Helsingfors för att för första gången hålla Er viktiga konferens här och samtidigt besöka Presidentens slott. Särskilt vill jag önska deltagarna från EU:s nya medlemsländer välkomna med i samarbetet.

Jag anser det vara synnerligen viktigt att representanter för unionens medlemsländers och gemenskapens domstolar samt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna och åklagarmyndigheterna samlas för att diskutera gemensamma rättsliga frågor. Betydelsen av en sådan regelbunden samman-komst är särskilt stor just nu då regeringskonferensen på allvar strävar efter att färdigställa fördraget om upprät-tande av en konstitution för Europa. Den nya konstitutionen skulle innebära ändringar i bestämmelserna om de grundläg-gande rättigheterna och det rättsliga samarbetet på straff-rättens område, vilka teman även behandlas vid Era konferen-ser.

De grundläggande fri- och rättigheterna har fått allt bättre fotfäste i Europeiska unionen. Utvecklingen är oundviklig. I dagens värld kan man inte tänka sig en lagstiftnings- och verkställighetsmakt som sträcker sig till samhällslivets olika områden utan att vikt läggs vid de grundläggande fri- och rättigheterna och kontrollen av förverkligandet av des-sa.

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheter-na, som rådet, kommissionen och parlamentet tillsammans ut-färdade i samband med Europeiska rådet i Nice år 2000, var en viktig milstolpe när det gäller utvecklingen av de euro-peiska grundläggande fri- och rättigheterna och mänskliga rättigheterna - även om den inte i sig är rättsligt förplik-tande.

Det är dock ännu öppet vilket öde unionens konstitutionella fördrag går till mötes, men om och när ett sådant fördrag fås till stånd kommer det, som sådant eller med mycket små ändringar, att innehålla den stadga om de grundläggande rät-tigheterna som antogs som en förklaring i Nice. Stadgan kom-mer nu att utgöra en del av den rättsliga grund för unionen som är bindande för all verksamhet. Det nya konstitutionella fördraget skulle samtidigt öppna vägen för Europeiska unio-nen till att förbinda sig att följa och ansvara för förplik-telserna i en europeisk stadga om de grundläggande rättighe-terna.

Straffrätten har traditionellt hört till lagstiftningens kärnområden i varje enskild stat. Brottsligheten respekterar dock inte gränserna stater emellan. Vikten av mellanstatligt samarbete har redan länge varit en självklarhet. Vi kan sä-kert alla enas om de internationella organisationernas, så-som FN:s, Europarådets och även Europeiska unionens, bety-delse såväl när det gäller att främja det gemensamma goda som att bekämpa den svåra internationella brottsligheten.

De nationella straffrättsliga systemen skiljer sig från varandra – i annat fall skulle ju en harmonisering av bestämmelserna inte vara nödvändig. De nationella systemen bygger på långa traditioner och kriminalpolitiska synsätt. Av denna orsak är det inte lätt att harmonisera bestämmelserna. En harmonisering kan inte heller lyckas om man inte i tillräckligt hög grad respekterar nationellt viktiga principer.

När det gäller bekämpning av internationell brottslighet, undersökning av brott, rättshjälp i samband med rättegång och verkställighet av straff är det lättare att nå framsteg. Det är ju fråga om det praktiska samarbetet myndigheter emellan och erkännandet av domar. Ömsesidigt erkännande av domar är det straffrättsliga samarbetets hörnsten inom EU. Denna princip kan godkännas av medborgarna bara om man kan vara övertygad om existensen av ett rättvist rättsväsende och respekt för de grundläggande fri- och rättigheterna i alla medlemsländer. Ni, ärade medlemmar av domstolar och åklagare har här ett stort ansvar.

Jag vill också uppmuntra Er till ett samarbete som sträcker sig utöver vår egen kontinent i akt ock mening att stärka rättsstatsprincipen och folkrätten. Medvetenheten om miljö-hoten på vår gemensamma planet och globaliseringens intrång i vårt dagliga liv har ökat vår oro, men också övertygat oss om vikten av samarbete. Jag tror att tiden nu är mogen för detta.

Jag önskar Er en givande konferens och intressanta diskussioner.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 27.5.2004

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi