Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 3.6.2005

Tal av republikens president Tarja Halonen vid befordrandet och utnämnandet av kadetter den 3 juni 2005

Jag gratulerar er till er med framgång avlagda officersexamen. Jag befordrar er till premiärlöjtnanter och utnämner er till tjänster inom försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet.

***

Finlands säkerhets- och försvarspolitiska linje tar sikte på att trygga landets självständighet och de grundläggande värderingarna i samhället samt på att främja medborgarnas säkerhet och välfärd. Finlands linje grundar sig på ett trovärdigt eget försvar, ett fungerande samhälle samt en stark internationell ställning och ett aktivt medlemskap i Europeiska unionen. Vi vill vara med och bära ansvaret för den internationella säkerheten och stabiliteten och vi vill axla vårt ansvar när det gäller fredliga förändringar i enlighet med våra gemensamma värderingar och principer.

Vi främjar vår säkerhet genom framför allt utrikes- och säkerhetspolitiska åtgärder, men också utifrån den viktiga uppgift som försvarsmakten har. Försvarsmakten har till uppgift att försvara Finland och finländarna, och den bidrar till att främja tryggandet av det demokratiska samhällets funktion i alla förhållanden.

Säkerhetspolitiken handlar i hög grad om förebyggande verksamhet. Finlands trovärdiga försvarsförmåga är en del härav, och det är vår uppgift att utveckla vår försvarsmakt så att den också i framtiden uppfyller detta krav.

Vårt försvar grundar sig på allmän värnplikt. Systemet har fungerat bra och på jämlika villkor, och det har också brett stöd hos folket. En stor majoritet av dem som är i värnpliktsåldern fullgör sin tjänstgöring. Det innebär att försvarsmakten har möjlighet att i sina led uppta sådana mångsidigt och högklassigt utbildade unga personer som med tiden blir utmärkta reservister med breda kunskaper inom olika samhällssektorer.

Lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor har varit i kraft tio år. Under den här tiden har drygt 3 000 kvinnor fullgjort militärtjänst. Antalet är inte särskilt stort, men med tanke på jämställdheten är det relevant. Erfarenheterna av den frivilliga militärtjänsten för kvinnor är positiva. Kvinnorna är mycket motiverade och de blir oftare än männen valda till ledarutbildning och till uppdrag som kräver specialkunskaper hos manskapet. Dessutom har kvinnornas inträde i militärtjänsten förbättrat samarbetsandan i kasernerna.

***

I egenskap av utbildare inom försvarsmakten bär ni nu ansvaret för att våra värnpliktiga – både män och kvinnor – skall få en bra grundutbildning. Ni skapar en plattform också för den senare utbildningen. Ni skapar den anda och det handlingsmönster som behövs både här hemma och i internationella sammanhang. Jag är övertygad om att ni med hjälp av er officersutbildning och era personliga kvalifikationer kommer att fullgöra detta krävande uppdrag med glans.

***

Finland har sedan 1956 deltagit i fredsbevarande operationer. I de fredsbevarande insatserna har hittills mer än 45 000 finländare deltagit. För närvarande medverkar ca 850 finländare i tio operationer på olika håll i världen.

Krishanteringsuppdragen är viktiga för bevarandet av internationell fred och säkerhet. Därför deltar också Finland i dessa operationer. Vår medverkan främjar Finlands säkerhet. Syftet är att försöka bekämpa kriserna och förhindra att de utvidgas. Finlands medverkan i internationella uppdrag främjar likaså våra truppers prestationsförmåga och förbättrar hemlandsförsvaret.

Finland håller som bäst på att reformera sin krishanteringslagstiftning så, att den skall motsvara förhållandena av idag, inklusive Finlands medverkan i Europeiska unionens snabbinsatsstyrkor. När det gäller Finlands medverkan i internationella krishanteringsoperationer kommer ett mandat av FN:s säkerhetsråd alltjämt att gälla som huvudregel för vårt vidkommande.

Det är tänkbart att Finland i framtiden under exceptionella omständigheter kan delta i krishanteringsoperationer som inte har mandat av säkerhetsrådet. En förutsättning för vår medverkan är i så fall att syftet med operationen är att, med beaktande av målen och principerna i FN:s stadga samt övriga bestämmelser inom den internationella rätten, upprätthålla eller återställa internationell fred och säkerhet, att stödja humanitär biståndsverksamhet eller skydda civilbefolkningen. Jag vill ytterligare konstatera att utvecklandet av Europeiska unionens snabbinsatsstyrkor ju gäller ett utvecklande av krishanteringen och inte några krigsoperationer.

Avsikten är att, vid sidan av frågan kring mandatet för krishanteringsoperationer, se över de bestämmelser i lagstiftningen som gäller dels den finska krishanteringsstyrkans, dels den enskilda fredsbevararens användning av maktmedel.

***

De internationella uppdragen ingår allt oftare i officerskarriären. Jag hoppas att ni med öppet sinnelag ser på möjligheterna att delta i krishanteringsuppdrag.

Försvarshögskolans rektor, chefer och lärare!

Jag tackar er för ett väl utfört arbete. Ni har än en gång visat att den finska officersutbildningen är av hög internationell klass. Ni har genom er undervisnings- och ledarskapsverksamhet gett de unga officerarna en modell att följa i det krävande officersyrket. Jag önskar er framgång i er uppgift.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 3.6.2005

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi