Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 2.9.2001

Republikens president Tarja Halonens tal vid öppnandet av den 58 Krigsinvalidveckan och krigsinvalidernas höstinsamling 2.9.2001

(med reservation för ändringar)

"För en mänsklig ålderdom" lyder årets tema för krigsinvalidernas höstinsamling. Vi förknippar begreppet mänsklighet med människans värde, hennes rätt att vara människa. I den diskussion som betonar de materiella och ekonomiska aspekterna är det viktigt att ta upp frågor kring mänsklighet, eftersom ett effektivt och dynamiskt samhälle kan skapas endast med utgångspunkt i respekten för människovärdet.

Åldringsvårdens betydelse accentueras i vårt samhälle i och med att befolkningens medelålder stiger. Den gemensamma service som kommunerna tillhandahåller utgör grunden för åldringsvården. Servicen kompletteras sedan av tjänster som i huvudsak finansieras med offentliga medel och som medborgarorganisationerna producerar i icke-vinstbringande syfte. De flesta äldre människor vill bo i sitt eget hem. Detta gäller också våra krigsinvalider. I vår krets finns för närvarande ca 23 500 krigsinvalider och deras medelålder är 81 år. Nästan 90 procent av krigsinvaliderna bor fortfarande i sina hem.

På framför allt 1980-talet byggdes i vårt land ett nätverk av sjuk- och brödrahem för krigsinvaliderna. Dessa hem erbjuder vårdplatser där krigsinvaliderna i kretsen av bekanta bröder och i en trivsam miljö kan få högklassig vård och rehabilitering.

Krigsinvalidernas Brödraförbund har bistått med råd när det gällt att få krigsinvalidernas hem reparerade. Rådgivningsverksamheten har lett till att drygt 9 500 krigsinvalider har fått sina hem renoverade och därmed getts bättre möjligheter att kunna leva och bo hemma. Dessutom har det byggts servicebostäder, som är ett mellanting mellan hemmaboende och sjukhemsboende och som utgör en viktig del av en fungerande helhet. All denna verksamhet har varit möjlig tack vare intäkter från olika insamlingar och bidrag från Penningautomatföreningen.

För att de åldrande krigsinvaliderna skall kunna reda sig hemma behöver de service av olika slag. Krigsinvalidernas Brödraförbund har på frivillig basis gått in för att ordna sådan service och förbundet kompletterar därmed på ett betydelsefullt sätt den service som samhället erbjuder. I förbundets assistentprojekt deltar för närvarande ca 250 personer som hjälper mer än fyratusen hemmaboende krigsinvalider och deras anhöriga.

Behovet av hjälp är emellertid större än vad som kan erbjudas inom ramen för de nuvarande resurserna. Kostnaderna för de personer som har anställts för att hjälpa krigsinvaliderna har till största delen kunna täckas med sysselsättningsmedel, bl.a. med det sammansatta stöd som anvisats för minskande av långtidsarbetslösheten. Samtidigt har man kunnat erbjuda meningsfullt arbete åt personer som saknat sysselsättning. Kommunerna och många andra sammanslutningar har likaså stött denna verksamhet. För att trygga verksamheten behöver Brödraförbundet alltjämt rikligt med insamlings- och donationsmedel. Också små gåvor bidrar till att verksamheten kan utvidgas och effektiveras.

Krigsinvalidernas Brödraförbund var ofta en föregångare när det gällde att under efterkrigsåren utveckla handikappvården i vårt land. Idag vill Brödraförbundet gärna vara med om att skapa nya verksamhets- och tänkesätt samt servicemodeller inom åldringsvården. Med hjälp av bidragen till denna insamling kan man t.ex. erbjuda den ålderstigna krigsinvaliden en assistent som följer med honom till hälsocentralen eller butiken, som städar i hans hem eller som tvättar och stryker hans kläder. Samtidigt innebär stödet från medmänniskorna för de till åren komna krigsinvaliderna en förvissning om att vi bryr oss om dem och vill ta hand om dem.

Ålderdomen innebär att människan får möjlighet att vara självständig, att påverka de beslut som gäller henne själv, att så länge som möjligt leva i sitt eget hem och att få vård och närhet som tar hänsyn till människovärdet. Det är synnerligen viktigt att den service som erbjuds åldringarna håller en hög nivå och att en värdig ålderdom tryggas alla och envar.

Härmed förklarar jag den femtioåttonde Krigsinvalidveckan och krigsinvalidernas höstinsamling öppnade.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.1.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi