Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 22.5.2001

Tal av republikens president Tarja Halonen vid den officiella middagen för Irlands president Mary McAleese 22.5.2001 i Helsingfors

(Med reservation för ändringar)



Det är en särskild glädje för mig att få hälsa er, fru President, doktor McAleese och kulturminister Sile de Valera samt er delegation välkomna på den irländska presidentens första officiella statsbesök i Finland.

Det har funnits många beröringspunkter mellan våra länder på vår långa och svåra väg mot den självständighet och välfärd som vi har idag. Också det nuvarande läget i våra länder är på många sätt detsamma. Vi värnar om vår självständighet och vår identitet, våra språk och vår kultur. Inom utrikespolitiken värdesätter vi båda speciellt den militära alliansfriheten.

Irland och Finland har samarbetat i Förenta Nationerna, där vi redan i ungefär fyrtio år har deltagit i den fredsbevarande verksamheten - i praktiken sedan vi gick med i FN 1955. Vi har också samarbetat inom Europeiska unionen, och jag sätter stort värde på råden och stödet från Irland då vi ansökte om medlemskap. Det är med glädje jag konstaterar att Finland för sin del har kunnat dra sitt strå till stacken i fråga om strävandena att stärka freden på Nordirland.

Mot denna bakgrund faller det sig naturligt att vi tar oss an frågor som gäller internationella relationer och i synnerhet utvecklingen i Europa med liknande förhoppningar och farhågor. Våra länder är båda starkt beroende av exporten och ivriga förespråkare för den fria handeln. Vi stöder båda en utvidgning av Europeiska unionen, och vi understryker den politiska stabilitet och välfärd som en utvidgning ger den europeiska kontinenten.

Som bäst förs det diskussioner om Europeiska unionens framtid. De kulminerar i regeringskonferensen 2004. Irland kommer att vara ordförande för EU under årets första hälft, och ni spelar en stor roll för resultatet av konferensen.

Samtidigt som vi i dagens läge beundrar Irlands starka ekonomi och skickliga utrikespolitik får vi inte glömma den irländska kulturen. Irland har påverkat världen i synnerhet genom sin kultur, som irländska missionärer och senare författare, musiker och emigranter har fört med sig till andra länder. Det faktum att tiotals miljoner människor världen över uppger sig ha irländska rötter säger mycket om den irländska kulturens styrka.

Irland har också i Finland länge varit känt som ett kulturens, litteraturens, lyrikens och musikens land. James Joyces Odysseus översattes till finska av Pentti Saarikoski, som också själv var diktare och en av de mest betydande författarpersonligheterna under den senare hälften av 1900-talet. Festivaler med irländsk musik är årligen återkommande händelser i många städer i Finland. Irländsk popmusik och riverdance har gått hem hos den stora allmänheten. Jag vill också passa på att nämna min senaste irländska favoritförfattare, Frank McCourt, som Irlands tidigare i Finland ackrediterade ambassadör, Dáithí O'Ceallaigh rekommenderade för mig. McCourts roman "Ängeln på sjunde trappsteget" gjorde ett djupt intryck på mig.

Gaeliska har undervisats vid Helsingfors universitet i ungefär 20 år redan. I Finland är det allmänt känt att språken i våra länder är mycket gamla och skiljer sig stort från de språk som allmänt talas idag. Ett kanske mindre känt faktum är att båda våra länder har två officiella språk, som undervisas i skolorna. Vi vet av egen erfarenhet hur värdefullt det är med ett nationellt språk - utan det har ingen verkligt nationell kultur kunnat utvecklas.

Finländarnas intresse för Irland har under de senaste åren ökat tack vare bättre internationella kommunikationer. Under de senaste åren har över 20 000 finländare årligen besökt Irland. Nya flyg är regelbundet fullbokade. Antalet irländare som kommer till Finland har också ökat, och det uppgår till över 12 000 varje år. De aktiva irländsk-finländska och finländsk-irländska föreningarna och affärsklubbarna i vartdera landet är av stort värde för våra kulturella och ekonomiska relationer.

De bilaterala relationerna, t.ex. politiska diskussioner, kulturutbyte, handel, investeringar, turism och mycket mer, utvecklas gynnsamt. Den nya teknologin skapar hela tiden nya tillfällen till diskussioner och kontakter mellan länder som Finland och Irland, som är föregångare när det gäller utvecklandet av informationssamhället.

Det gläder oss mycket att ni, fru president, doktor McAleese och er delegation är här i Finland. Vi hoppas att ni kommer att njuta av ert besök, och vi vill visa er vad vi har att erbjuda för relationerna mellan våra länder.

Låt oss höja en skål för Irland och irländarna. Må ert lands välfärd och kultur stärkas. För de goda relationerna mellan våra länder samt för er, för doktor McAleese, och för ert folks lycka och välgång!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 12.7.2001

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi