Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 10.12.2003

Republikens president Tarja Halonens tal vid FN:s världstoppmöte om informationssamhället i Genève den 10 december 2003

Vid millennieskiftet betygade vi företrädare för världens nationer vår tro på möjligheten att skapa en fredligare, rättvisare och mer välmående värld. Vi erkände att vi har ett kollektivt ansvar för att principerna om människors värdighet, jämlikhet och jämställdhet upprätthålls på det globala planet. Informationsteknologin kan i detta arbete vara en partner som hjälper oss att snabbare nå vårt mål.

Den nya informationsteknologin är ett effektivt verktyg, men endast ett verktyg. Människan, inte teknologin, står i centrum. Vid detta världstoppmöte åtar vi oss alla att bygga upp ett samhälle där människan står i centrum och där deltagande och utveckling främjas.

Den informationstekniska revolutionen medför stora omvälvningar i människans liv, både när det gäller arbete och fritid. Den har för sin del bidragit till globaliseringens uppkomst.

Nu arbetar vi med att skapa ett globalt informationssamhälle. Våra gemensamma ansträngningar öppnar nya möjligheter till ökad välfärd, förbättrad livskvalitet och hållbar utveckling. Dessa möjligheter borde vara inom räckhåll för alla människor.

Varje land bär självt det primära ansvaret för sin utveckling. Alla bygger informationssamhället utifrån sina egna utgångspunkter. Historien och kulturen liksom även många andra förutsättningar för utveckling är olika i olika länder. Inom FN är dock informationssamhällets värdegrund och principer gemensamma för oss alla. Mänskliga rättigheter och åsiktsfrihet utgör en grund för informationssamhället, i vilket människan har rätt att utan hinder ta emot, bearbeta och förmedla information.

I informationssamhället är informationen i sig av central betydelse. Alla människor bör ha tillgång till information. Regeringarnas uppgift är att garantera informationens tillgänglighet. Information är en grund för demokrati.

Just nu ligger den nya teknologins fördelar utom räckhåll för största delen av världens människor. En digital klyfta har uppstått mellan de rika och de fattiga länderna. Skiljelinjen går dock även mellan unga och gamla och mellan utbildade och icke utbildade människor. Det är vår gemensamma uppgift att överbrygga denna digitala klyfta.

Detta toppmöte har ett klart budskap. Världen behöver solidaritet – gemensamt ansvar och åtaganden som syftar till att eliminera olikvärdighet. Detta är en absolut förutsättning för att vi skall kunna skapa ett globalt informationssamhälle. Informationssamhället för sin del kan och måste främja uppnåendet av utvecklingsmålen enligt FN:s millenniedeklaration.

Mitt eget land Finland har uppnått relativt goda resultat när det gäller utvecklandet av informationssamhället. Varje nation skapar framgång utifrån sina egna utgångspunkter – det finns alltså inga färdiga modeller att tillämpa. Vi kan dock sinsemellan dela med oss av våra erfarenheter, och vi kan samarbeta. Med tanke på de erfarenheter vi haft i Finland vill jag understryka följande omständigheter.

Informationssamhällets utveckling hänger samman med den allmänna ekonomiska och sociala utvecklingen. Det allmännas uppgift är att skapa en verksamhetsmiljö som är gynnsam för informationssamhället och där initiativrikedom och skaparkraft kan ges utrymme. För utvecklandet av informationssamhället krävs ett fullödigt deltagande från alla parters sida – från såväl den offentliga sektorn, affärslivet och medborgarsamhället som från enskilda medborgare.

Den viktigaste grunden för ekonomiska och sociala framsteg är utbildning. Utbildning är också en grundläggande förutsättning för jämställdhet. Dess betydelse framhävs ytterligare i informationssamhället. Alla människor – flickor och pojkar, män och kvinnor – måste ges en god grundläggande utbildning samt bibringas de kunskaper och färdigheter som krävs i informationssamhället.

Utvecklandet av informationssamhället förutsätter forsknings- och utvecklingsverksamhet. Innovationer är nödvändiga för att vi skall kunna bevara och stärka välfärdssamhällets ekonomiska grund.

Finland är i en anda av gemensamt ansvar redo att med andra länder dela sina egna erfarenheter gällande utvecklandet av informationssamhället. Vi är också beredda att i syfte att utveckla informationssamhällena stärka vår egen insats inom vårt utvecklingssamarbete.

I syfte att främja informationssamhällets utveckling bygger Finland aktivt upp nya partnerskapsförhållanden med den privata sektorn, medborgarsamhället och internationella organisationer. Ett exempel på detta är millenniumpriset i teknologi, som utdelas vartannat år som ett internationellt erkännande för en betydande teknikbaserad insats som främjar hållbar social utveckling och livskvaliteten.

För att vi skall kunna bygga ett globalt informationssamhälle krävs samarbete som omfattar alla länder och alla samhällssektorer. I centrum för allt detta, som alltings utgångspunkt, står människan. Människan, som ges möjlighet att ge utlopp för sin skaparkraft, initiativrikedom och samarbetsförmåga.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 10.12.2003

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi