Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 29.4.2004

Tal av republikens president Tarja Halonen vid festmiddagen för diplomatkåren i Presidentens slott den 29.4.2004

Ärade i Helsingfors ackrediterade diplomater, bästa finländska gäster! Min make och jag har glädjen att denna vårkväll önska Er välkomna till den traditionella festmiddagen i Presidentens slott.

Under det gångna året har mycket hunnit hända både här i Finland och ute i världen. I juni fick Finland en ny regering, som både internt och i fråga om samarbetet med republikens president och med riksdagen fungerat utmärkt, och som dessutom åtnjuter medborgarnas förtroende. Detta är också nödvändigt i en värld som karakteriseras av snabba förändringar.

Årets viktigaste händelse för oss européer är att EU utvidgas till en union som omfattar 25 stater och mer än 450 miljoner medborgare. Den stora dagen kommer i övermorgon.

Utvidgningen utgör en historisk milstolpe på den väg som gradvis fört Europas folk ut ur krigen och splittringen under det förra århundradet. Det nya samarbetet kommer ännu att möta många utmaningar.

Reformarbetet i det utvidgade EU är ännu inte på långt när genomfört. Dessutom måste de pågående anslutningsförhandlingarna med Bulgarien och Rumänen slutföras enligt den överenskomna tidtabellen. I sinom tid kommer vi att inleda förhandlingar med andra länder som ansökt om medlemskap i unionen och som är redo att axla detta ansvar. Vårt gemensamma mål är ett stabilare, tryggare och rikare Europa.

Samtidigt måste vi dock komma ihåg att inte ens ett utvidgat EU omfattar hela Europa och att Europa inte är hela världen. Vi måste se till att EU utifrån principerna om jämlikhet och solidaritet arbetar för att bygga ett gemensamt Europa och en värld som fungerar genom samarbete. Miljöfrågorna fick oss att inse att vi bokstavligen delar denna planet med varandra. Förhoppningsvis kommer globaliseringen att leda oss till ett ännu närmare samarbete.

Finland har i många avseenden betraktats som en vinnare i de senaste årtiondenas globaliseringsprocess. Men också vi har under de allra senaste månaderna varit tvungna att konstatera att vi när vi försöker garantera våra medborgare sysselsättning, utkomst och välfärd har att möta hård internationell konkurrens.

Globaliseringen är mycket mer än ett tekniskt och ekonomiskt fenomen. Både nyttan och de negativa effekterna av globaliseringen fördelas ojämnt och orättvist såväl inom länderna som mellan dem. För att vi skall kunna styra globaliseringen i en mer rättvis riktning, så att människornas önskemål och behov bättre beaktas, behövs mycket, mycket samarbete.

Nationalstaterna är fortfarande de viktigaste påverkarna i globaliseringsprocessen. För det första påverkas människornas erfarenheter av globaliseringen i vardagen i stor utsträckning av det land de bor i. Främjandet av demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och social rättvisa ger människorna fördelar också i en globaliserad värld. För det andra skapar företrädarna för regeringarna det vi kallar för global styrning. Nationalstaten har inte spelat ut sin roll, utan står inför nya utmaningar. Vi behöver demokratiska stater som är allt starkare och som både internt och på det internationella planet främjar rättvisa.

Världshandelsorganisationens, Världsbankens, Internationella valutafondens och många andra globalt verkande organisationers egen verksamhet måste utvecklas och samarbetet organisationerna emellan och med FN göras effektivare. När vi dessutom vet vilken unik ställning FN trots sina brister har när det gäller att upprätthålla internationell fred och säkerhet, gäller det för oss alla att göra vårt yttersta för att stärka FN:s auktoritet och effektivitet.

Människornas vardag berörs idag mer än någonsin av hot från resten av världen, men också av de möjligheter den erbjuder. Antalet aktörer i den internationella verksamheten har mångdubblats. Diplomaternas arbetsbörda har dock inte för den skull minskat. Tvärtom har betydelsen av sådana högt kvalificerade sakkunniga inom den internationella verksamheten som ni företräder bara ökat.

För min egen och min makes del vill jag tacka de i Helsingfors ackrediterade diplomaterna för ett utmärkt samarbete. Jag höjer en skål för Er och för det internationella samarbetet.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.4.2004

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi