Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 14.6.2000

Republikens presidents tal vid Rådet för europeiska kommuner och regioners (CEMR) 21:a generalförsamling i Uleåborg 14.6.2000

Med reservation för ändringar

Jag är glad över att få hälsa er välkomna till Finland och Uleåborg. Det är första gången CEMR:s generalförsamling hålls i Nordeuropa. Ert val av mötesplats är lyckat.

I Finland är kommunalförvaltningens ställning stark och vedertagen. Medborgarna identifierar sig spontant med den. Detta är också min personliga erfarenhet, jag var ju länge ledamot av stadsfullmäktige i Helsingfors. Kommunerna svarar - antingen ensamma eller gemensamt - för all basservice till medborgarna. Kommunerna sköter skolor, daghem och hälsocentraler. De svarar för omsorgen om åldringar och människor med handikapp. Dessutom upprätthåller kommunerna infrastrukturen, vilket betyder att de bland annat bygger och underhåller gator samt har hand om vattenförsörjning och avlopp, och särskilt i de större städerna också om produktionen av el och fjärrvärme. Under de senaste åren har också kommunernas aktiva arbete för främjande av sysselsättningen varit viktigt. Vårt system har ett brett stöd både politiskt och bland medborgarna.

Vi i Finland vill vidareutveckla denna samhällsmodell, som bygger på tre centrala principer.

Basservicen är universell, med andra ord oberoende av boningsort och, även, inkomster.

Servicen bör vara på samma nivå i hela landet, från Helsingfors till Lappland.

Servicen bör vara avgiftsfri, eller om avgift tas ut bör den vara skälig i förhållande till inkomsterna.

I en tid då globaliseringen och den övriga internationaliseringen blir allt starkare är det viktigt att se de rätta proportionerna mellan den lokala, den regionala, den nationella och den internationella verksamheten. Regional- och lokalförvaltningens betydelse för uppbyggnaden av Europa har varit och är fortfarande stor; som motvikt till globaliseringen behövs beslutsfattande nära medborgarna. CEMR är en viktig organisation för de europeiska kommunerna och regionerna, den allra mest betydande. CEMR tog initiativ till inrättandet av Europeiska unionens Regionkommitté. Er främsta strävan är att kommunerna och regionerna skall vara med när beslut om Europapolitikens riktlinjer fattas.

Byggandet av Europas framtid förutsätter medverkan och stöd från medborgarnas sida. Medborgarna måste kunna förstå och godta besluten. Kommunernas och regionernas deltagande i processen främjar uppnåendet av målet. Kommunerna och regionerna måste få tillfälle att vara med när unionen utvecklar sig. Detta bidrar till att närma unionen till medborgarna.

Dialogen mellan unionen och medlemsländernas olika förvaltningsnivåer är viktig. Unionen utför ett regionalpolitiskt sett viktigt arbete bland annat med strukturfondernas hjälp, men det räcker inte. Medlemsländerna får inte glömma sin egen regionalpolitik.

Temat good governance, god förvaltning, som diskuteras i unionen, betraktas i Finland som mycket angeläget. God förvaltning möjliggör genomförandet av praktisk demokrati. Det är nödvändigt att eliminera korruptionen, men det är inte nog. Vi har efterlyst större offentlighet, effektivitet och överskådlighet inom hela förvaltningen. Öppenhet hör samman med en fungerande demokrati. Unionens effektiva institutionella system förutsätter givetvis goda kontakter mellan unionens egna institutioner, men framför allt också mellan EU och medborgarsamhället.

Detta års regeringskonferens är mycket viktig för unionens framtid. De viktigaste frågorna vid konferensen handlar om kommissionens storlek, röstviktningen i rådet och ökning av besluten med kvalificerad majoritet. Konferensen måste befästa det institutionella systemet i unionen med hänsyn till utvidgningen, så att det står på en hållbar och fungerande grund. Samtidigt gäller det att stärka jämlikheten mellan medlemsländerna och se till att själva utvidgningsprocessen inte avmattas.

Konferensen dryftar också antalet ledamöter i Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén efter utvidgningen. Dessa organs betydelse för EU-medborgarnas möjligheter att utöva inflytande har ökat oavbrutet. Regionkommittén har den viktiga uppgiften att utgöra en kontaktlänk mellan den lokala nivån och EU:s beslutsnivå. Den lokala nivån bör medverka aktivt och systematiskt i beslutsprocessen för att medborgarnas bekymmer och önskemål skall beaktas i beslutsfattandet.

I och med Finlands och Sveriges medlemskap fick Europeiska unionen en ny nordlig dimension. I Uleåborg är det nordliga något mycket konkret. Nu är solen uppe nästan dygnet runt, men annat är det på vintern. Då syns solen knappt bakom horisonten. Ingen kan få solen att skina året om, men finländarna bör genom sitt eget och unionens agerande kunna göra framtidsutsikterna ljusare.

Ljusbringare är bland annat strukturfondspolitiken och jordbrukspolitiken. I Finland och Sverige, alldeles som i de andra EU-länderna, är också nationella regionalpolitiska avgöranden nödvändiga för tryggandet av en balanserad regional utveckling. De nationella åtgärderna och EU:s åtgärder bör stödja varandra.

Finlands medlemskap innebar nya möjligheter för unionen också i fråga om de yttre förbindelserna och det gränsöverskridande samarbetet. Unionen och Ryssland fick en 1 300 km lång gemensam gräns. Detta grannförhållande kommer att få allt större betydelse då de baltiska länderna och Polen har anslutit sig till unionen. Ett av syftena med den politik kring den nordliga dimensionen som Finland tog initiativet till och som nu är gemensam för hela unionen är att anta de utmaningar som hänför sig till den gemensamma gränslinjen.

När Europeiska rådet sammanträder nästa vecka kommer det att ta emot ett helhetsbetonat handlingsprogram som gäller den nordliga dimensionen och syftar till att effektivera unionens verksamhet i samarbete med de nordliga partnerskapsländerna. Unionen har aldrig förr på ett så övergripande och samtidigt så detaljerat sätt tagit ställning till de nordliga samarbetsfrågorna och utmaningarna.

Europeiskheten utgör ett inslag i medborgarnas vardag. Därför bör den lokala nivån aktivt och strukturerat delta i det europeiska beslutsfattandet. Jag önskar er lycka och framgång i er uppgift att undersöka nya utsikter för det samarbete som gäller Europa-bygget och stabiliteten i vår världsdel.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.10.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi