Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 16.4.2003

Tal av republikens president Tarja Halonen vid undertecknandet av EU-anslutningsfördragen i Aten 16.4.2003

Det råder en känsla av feststämning här idag – precis som vid ett bröllop. Vardagen tar vid så småningom och liksom i äktenskapet skapas lyckan i livet av vardagens slit. Vi måste ännu arbeta länge sida vid sida för att göra vår utvidgade union allt bättre.

Unionen måste bli starkare. EU måste på ett effektivt och verkningsfullt sätt främja medborgarnas säkerhet och välfärd samt bevaka europeiska intressen när det gäller internationell ekonomi och politik. I och med utvidgningen ökar Europeiska unionens betydelse som en aktör i ett multilateralt internationellt system.

Finland och det finska folket betraktar idag det egna - nu åttaåriga - medlemskapet som en i positiv bemärkelse vardaglig sak och ser i det ett sätt att främja Europas gemensamma intressen och, som en del därav, våra nationella intressen.

Medlemskap i unionen medför både fördelar och utmaningar. Från om med första dagen efter anslutningen hör hela landet och alla dess medborgare till unionen. Medlemskapet berör inte endast en liten elit. En medlemsstat som är redo att genast från den dag anslutningen sker delta i alla gemenskapens verksamheter drar även den största nyttan av medlemskapet. Medlemskapet medför obestridliga fördelar. För en liten medlemsstat är medlemskapet även en ansvarsfull uppgift som kräver uthållighet. Det råd jag på Finlands vägnar gärna vill ge de nya medlemsstaterna är följande: genomför en noggrann nationell beredning och slå fast era prioriteter.

Att vår ekonomiska union bygger på en fast grund och på ett nära samarbete inom det finanspolitiska området är en viktig faktor för den ekonomiska tillväxten i Europa. Den inre marknaden fungerar just så väl som de medlemsstater som deltar i den. Utvidgningen av EU ger oss en unik möjlighet att öka välståndet och vidga tillämpningsområdet för principerna gällanade demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och rättstaten i Europa.

Finland har kraftfullt stött utvidgningen av Europeiska unionen. Europeiska rådet i Helsingfors beslutade 1999 om inledandet av förhandlingar om medlemskap med sex länder. Motsvarande process hade redan tidigare inletts för sex andra länders vidkommande.

Finland vill fortsättningsvis stödja utvecklingen i de nya medlemsstaterna så, att dessa så snart som möjligt skall kunna delta fullt ut i unionens verksamhet. Vi anser det viktigt att utvidgningsprocessen fortsätter för de länders del som inte ännu idag undertecknar anslutningsfördrag och i fråga om de länder, vilkas utsikter till EU-medlemskap klarnar på något längre sikt.

Finland anser det även viktigt att utveckla samarbetet mellan unionen och dess nya grannar. Det transatlantiska samarbetet förblir ett centralt element i unionens yttre förbindelser, dock inte på så sätt att unionens globala förbindelser skulle åsidosättas.

Respekt för demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen utgör kärnan i den europeiska integrationen. Vi har samma grundläggande värderingar och använder samma arbetsmetoder. Var och en av oss, liten eller stor, har både skyldighet och möjlighet att påverka.

De allmänna ramarna för samarbetet inom den utvidgade unionen utformas med utgångspunkt i konventets förslag i samband med nästa regeringskonferens. Med tanke på vår gemensamma europeiska framtid är det viktigt att unionen bibehåller sin livskraft och fortsätter att utvecklas.

Finland och det finska folket tar med glädje emot sina nya samarbetspartner och önskar dem välkomna i Europeiska unionen.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 17.4.2003

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi