Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 24.4.2003

Tal av republikens president Tarja Halonen vid en middag för diplomatkåren 24.4.2003

Det är en stor glädje för min make och mig själv att få välkomna cheferna för de i Finland ackrediterade diplomatiska beskickningarna med gemåler till denna traditionella middag. Samtidigt vill jag önska representanterna för republiken Finlands nya regering hjärtligt välkomna till presidentens slott i kväll.

Jag vill även uttrycka min sorg över att Antti Satuli, uppskattad och omtyckt statssekreterare vid utrikesministeriet, saknas bland gästerna. Många av oss minns honom som en mycket god vän, men han var också en utomordentligt skicklig diplomat som milt målmedvetet skötte både EU-ärenden och övriga åligganden. Vi kommer alla att med djup saknad minnas Antti Satuli.

Det gångna året har varit händelserikt. Såsom Ni samvetsgrant har rapporterat till Era regeringar ordnades här i Finland för litet mer än en månad sedan riksdagsval. I Finland bildades nu regering för första gången under den tid den nu treåriga nya grundlagen varit i kraft. Vi kunde alla med en suck av lättnad konstatera att de nya bestämmelserna även i detta hänseende fungerar väl.

Jag har redan i offentligheten tackat statsminister Jäätteenmäki och alla dem som medverkat vid regeringsbildningen för ett exceptionellt raskt agerande. När det gäller jämlikheten mellan könen var regeringsbildningen en historisk händelse. Förutom att vi för första gången har en statsminister som är kvinna ingår nu både i regeringen och i varje regeringsgrupp för första gången lika många kvinnor som män. Även i politiskt hänseende är sammansättningen ny eller åtminstone nygammal: centern och socialdemokraterna sitter nu för första gången sedan 1987 i samma regering. Vad som följer gammal, god tradition är däremot att vi har en koalitionsregering som åtnjuter majoritetsstöd i riksdagen. Många har även något skämtsamt sagt att svenska folkpartiets medverkan i regeringen likaså är en gammal tradition. Svenska folkpartiet har ju under praktiskt taget hela Finlands självständighetstid varit med i många olika regeringssammansättningar.

Den nya regeringen och riksdagen står inför samma utmaningar som sina föregångare. Finland är ett land med liten folkmängd och har med undantag av sina skogar inga särskilda naturtillgångar. Ändå måste Finland reda sig i en värld som kännetecknas av hård konkurrens. Genom att satsa på befolkningen via utbildning och olika former av social trygghet skapar vi med stöd i demokratin, respekten för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen en fast grund för vårt samhälle som vi hoppas skall uppmuntra till både arbete och företagsamhet.

Lyckligtvis är vi inte ensamma. EU innebär hård konkurrens på den inre marknaden, men även gemensamma regler. De femton nuvarande och de tio blivande medlemmarna i Europeiska unionen undertecknade förra veckan i Aten ett avtal om en utvidgning av EU, och förpassade samtidigt en gång för alla den konstgjorda gränslinje i Europa som skapades under det kalla kriget till historien.

Arbetet är dock inte ännu avslutat, ty medlemskap i EU är en krävande uppgift. Från och med första dagen är medlemskapet en hela landets angelägenhet som berör alla landets medborgare. Utan folkets stöd kan inte EU-medlemskapet vara framgångsrikt. Finland kommer fortsättningsvis att stödja utvecklingen i de nya medlemsstaterna så, att dessa så snart som möjligt skall kunna delta fullt ut i unionens verksamhet.

Det är nu viktigt att man även fortsätter att förhandla med Bulgarien och Rumänien samt att idka aktivt samarbete med de länder vilkas utsikter till EU-medlemskap klarnar på något längre sikt.

Jämsides med utvidgningsprocessen har det konvent som dryftar utvecklingen av EU fortsatt med sitt arbete. Arbetet beräknas vara slutfört före utgången av juni och regeringskonferensen inleds redan i höst. Enligt Finlands uppfattning har konventet och den påföljande regeringskonferensen två bärande teman: jämlikhet mellan medlemsstaterna och en starkare union.

Unionen måste bli både större och starkare för att kunna främja medborgarnas säkerhet och välfärd samt för att kunna bevaka europeiska intressen när det gäller internationell ekonomi och politik. EU får ändå inte inskränka sig till att endast främja sina egna intressen. Vi måste tillsammans arbeta för att skapa en bättre värld. I och med att Europeiska unionen utvidgas och blir starkare kommer dess betydelse som en aktör i ett multilateralt internationellt system att öka.

Den internationella situationen är svår, både på det politiska planet och när det gäller ekonomin. Vi får dock inte låta oss nedslås av detta, utan vi måste modigt blicka framåt. Kriget i Irak är i praktiken slut, men arbetet med att bygga upp ett samhälle som återspeglar det irakiska folkets egna vilja har bara inletts. Det är en krävande uppgift, och för att den skall lyckas krävs hela det internationella samfundets insats. Därför är det viktigt att Förenta Nationerna har en central roll i detta arbete.

Även mitt eget internationella engagemang har under det gångna året varit mycket intensivt. Delvis har detta berott på ordförandeskapet i ILO:s världskommission för den sociala dimensionen av globaliseringen. Detta arbete har varit mycket givande och har gett mig många nya insikter – men har också varit krävande.

Mina uppgifter är naturligtvis till övervägande del av det mer traditionella slaget. Antalet statsbesök och andra besök i Finland har ökat betydligt. För många länders del är det nu första gången man på hög nivå avlägger besök i Finland. Detta gläder mig mycket, och jag vill tacka alla dem som genom sin insats medverkat till att besöken lyckats så väl, och kan försäkra dem som ännu har dessa besök framför sig om min vilja till ett gott samarbete.

Jag tackar på mina egna och min makes vägnar den i Helsingfors ackrediterade diplomatkåren för ett utomordentligt samarbete och ber att få utbringa en skål till Er ära.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 25.4.2003

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi