Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 22.11.2002

Republikens president Tarja Halonens inlägg vid Euroatlantiska partnerskapsrådets toppmöte i Prag 22.11.2002

Jag vill rikta ett varmt tack till president Havel och republiken Tjeckiens regering för inbjudan till Prag och för de arrangemang genom vilka ni har skapat ramarna för detta historiska toppmöte i Prag.

Nato har nyligen beslutat att bjuda in sju kandidatländer - bl.a. Finlands nära grannar Estland, Lettland och Litauen - till medlemskapsförhandlingar. Finland framför sina varma lyckönskningar till de framtida nya medlemsländerna och till Nato.

Detta historiska beslut stärker en fortsatt tillämpning av Natos "öppna dörrarnas politik" i Europa. Samtidigt bereder sig också Europeiska unionen just nu på en utvidgning. Dessa två processer, som är oberoende av varandra men pågår parallellt, är ägnade att skapa ett ännu stabilare och tryggare Europa.

Finland hoppas att frågan om arrangemangen kring förhållandet mellan EU och Nato skall få en snabb lösning. Samtidigt som det är skäl att understryka att både EU och Nato har en självständig roll, är det viktigt att se till att dubbla militära system inte skapas i Europa. Europeiska unionen bär sitt ansvar för säkerheten såväl i Europa som på det internationella planet. EU är dock i första hand en civil aktör. Unionens eventuella betydande militära krishanteringsoperationer måste utföras i nära samarbete med Nato.

Finland uppskattar det samarbete som inom ramen för partnerskapet för fred bedrivs med Nato. Till följd av de nya former av hot och utmaningar som är relaterade till framför allt den internationella terrorismen måste man också inom partnerskapssamarbetet finna nya verksamhetsformer. Finland är alltjämt redo att medverka i utvecklandet av partnerskapsverksamheten och vi deltar också i fortsättningen aktivt i krishanteringsinsatserna på Balkan.

Den resolution gällande Irak, resolution 1441, som FN:s säkerhetsråd enhälligt antog är ett betydelsefullt tecken på styrkan i det internationella samarbetet. Irak måste uppfylla det internationella samfundets krav utan förbehåll. Det vore förenligt med allas intresse om man på fredlig väg kunde avvärja det hot som massförstörelsevapnen utgör. Militära aktioner är ur allas perspektiv den yttersta metoden när det gäller att upprätthålla internationell fred och säkerhet.

Vårt gemensamma mål är att stärka säkerheten - i ordets vida bemärkelse - i såväl Europa som hela världen. I denna strävan behövs alla folks och alla organisationers gemensamma ansträngningar.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 22.11.2002

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi