Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 20.3.2004

Festtal hållet av republikens president Tarja Halonen vid SOK:s 100-årsjubileum i Operahuset 20.3.2004

Ärade festpublik, bästa kooperativa vänner av S-gruppen,

De engelska grundarna av den kooperativa rörelsen var djärva innovatörer. De ville förbättra serviceutbudet och eliminera vissa osunda fenomen inom handeln som i synnerhet drabbade den fattigare delen av befolkningen. Sina knappa resurser kompenserade de med sin idealism och sin vilja att påverka samhällsutvecklingen. De var övertygade om att kooperativ verksamhet främjar ekonomisk demokrati och utvidgar den sociala jämlikheten till att omfatta alla folkskikt. Nu 160 år senare grundar sig andelslagens verksamhet fortfarande på demokrati, jämlikhet, rättvisa och solidaritet, på omsorg om människorna och på samhälleligt ansvar.

De inre motsättningarna, som undergrävde det finska samhället innan landet blev självständigt, drevs till sin spets också inom den kooperativa rörelsen. År 1916 tudelades andelsverksamheten i vårt land. Vid sidan av den kooperativa organisationen SOK bildades andelsrörelsen OTK (KK), som senare blev E-rörelsen. Båda andelshandelsorganisationerna växte sig starka. Under flera årtionden lyckades de framgångsrikt öka sina medlemmars välstånd och bidrog till att bygga det finska samhället.

Som en följd av den inre flyttningsrörelsen på 1960-talet genomgick det finska samhället en strukturomvandling. I och med att levnadsstandarden steg förändrades samtidigt konsumtionsvanorna och konkurrensen inom handeln skärptes.

I efterhand kan man konstatera att den kooperativa handeln trots sina ansträngningar inte tillräckligt snabbt kunde förändra sin verksamhet på det sätt konkurrensen krävde. Då man sökte lösningar på problemen återupptäckte man inom den tudelade andelshandelsorganisationen det kooperativa samarbetet, och fick till stånd bl.a. ett gemensamt logistik- och inköpsföretag. Genom samarbetet förbättrades kostnadseffektiviteten, vilket gjorde det lättare för de båda kooperativa handelsgrupperna att klara av sina problem. Också fusioneringen av Helsingin Osuuskauppa och andelslaget Elanto vittnar om att andelsfolket gör gemensam sak för att värna om konsumenternas intressen i huvudstadsregionen.

Idealismen har varit och är fortfarande en nyckel till andelslagens - och därmed även handelslagens - framgång. Verksamhetens hörnstenar är att tillhandahålla tjänster och skapa medlemsförmåner för medlemmarna. I administrationen förverkligas medlemsdemokrati genom principen om en medlem och en röst. Samhällsansvaret ingår som en mycket central tanke i andelsrörelsens värderingar.

Andelsrörelsens ideella grund har blivit starkare under de senaste åren. Medlemskapet beskrivs numera med termen kundägare. Termen reflekterar väl medlemmens tudelade roll – medlemmen är samtidigt kund och ägare i handelslaget. Handelslagen inom S-gruppen är demokratiska organisationer som styrs av närmare 1,4 miljoner finländska medlemmar, som beslutar om riktlinjerna för verksamheten. Eftersom S-gruppen etablerat sig inom alla regioner upplever kunderna handelslagen som närbutiker som betjänar den egna regionens invånare.

Globaliseringen har lett till stora omvälvningar inom handelsbranschen. Traditionella hinder för handeln har undanröjts och detaljhandeln har blivit internationell. Detta syns på ett påtagligt sätt också i Finland. Under de senaste åren har många multinationella företag etablerat sig i Finland.

I ett Europa som betonar landskapens betydelse är handelslagen en betydande resurs såväl regionalt som på det lokala planet. De som fattar besluten i handelslagens styrelser, förvaltningsråd och representantskap har valts av medlemmarna i samma region och de åtnjuter medlemmarnas förtroende. Genom dem kan medlemmarna påverka handelns verksamhet och servicen till medlemmarna. Regionhandelslagen stöder utvecklingen av tjänsterna inom den egna regionen. De för medlemmarna och kunderna närmare den egna affären – vår regionala affär – som känner sitt ansvar för serviceutbudet i den egna regionen och är medveten om utvecklingsbehoven.

Avkastningen från internationella företag i handelsbranschen tillfaller ofta de internationella ägarna. Regionhandelslagens vinst fördelas på medlemmarna, andelslaget, det egna verksamhetsområdet och samhället. Avkastningen försvinner inte bortom det egna verksamhetsområdets gränser. Andelslagets vinst används till investeringar som syftar till att förbättra servicen i regionen. På så sätt sysselsätter man andra regionala företag och näringsidkare. I enlighet med de ursprungliga kooperativa principerna från Rochdale ger andelslagen sina medlemmarna fördelar som står i proportion till deras inköp.

Förutom att den kooperativa organisationen är ett affärsföretag är den också en medborgarorganisation. Den har alltid använt en del av sitt affärsresultat till att understöda samhällsaktiviteter, kultur och gemensamma angelägenheter. Jag hoppas att den kooperativa organisationen också i framtiden kommer att stöda samhällsaktiviteter som främjar finsk kultur, ungdomsarbete, demokrati och jämlikhet. På detta område deltar de globala aktörerna sällan.

Under mer än 100 år har den kooperativa andelsverksamheten gett arbete och utkomst åt hundratusentals människor inom servicebranschen. Eftersom andelslagen sysselsätter så många människor har krav på förnyelse ofta till allra först riktats till dem. En orsak till detta är säkert att personalen och kunderna är jämbördiga ägare. Jag är övertygad om att personalen inom andelslagen engagerar sig med själ och hjärta i sitt arbete. I annat fall hade det inte varit möjligt att så framgångsrikt vandra denna långa väg från 1900-talets början till denna dag.

SOK har ända sedan organisationen grundades haft en viktig roll för handelslagen, då den stått till tjänst med ekonomisk rådgivning och ordnat utbildning för hela personalen. Den yrkeskunniga personalen har bidragit till att hos kunderna skapa förtroende för det egna handelslaget. De medlemmar som deltagit i handelslagens administration har utfört ett värdefullt arbete när de planerat och beslutat om ärenden som rör den egna affären. Förtroendeuppdrag inom handelslaget har gett tusentals människor färdigheter som de kunnat tillämpa även i det övriga samhälleliga beslutsfattandet och på andra förtroendeposter.

Då andelsverksamheten först inleddes hade kvinnor få möjligheter att påverka frågor som gällde andelslaget. Detta berodde till stor del på samhällsförhållandena. Demokratin i andelsverksamheten gällde bara männen. Idag är situationen en annan. Av representantskapet i handelslagen inom S-gruppen är andelen kvinnor ca 52 procent och av medlemmarna i förvaltningsråden 40 procent. Av medlemmarna i handelslagens styrelser är dock endast en fjärdedel kvinnor.

Historien förtäljer att grundandet av SOK för hundra år sedan i Tammerfors förenade de små, spridda andelshandlarna till en enhetlig grupp. Samtidigt antog man gemensamma verksamhetsprinciper och samarbetsmål. Centrallaget gav andelsfolket större självförtroende och stärkte deras framtidstro. SOK hade rätt snart på olika håll i landet distriktskontor och lager via vilka den växande andelshandelsorganisationens varuförsörjning sköttes. När man inte lyckades skaffa tillräckliga mängder högklassiga varor till andelshandlarna inledde man en egen, omfattande industriverksamhet som under mer än 70 år försåg konsumenterna med kvalitetsvaror.

Det är bra att komma ihåg att SOK under sina 13 första verksamhetsår verkade i storfurstendömet Finland, som hörde till det ryska kejsardömet. För vår generation är det svårt att föreställa sig hur olika de samhälleliga förhållandena var på den tiden. Andelsfolket bidrog för sin del aktivt till att förbättra de svåra levnadsförhållandena under denna tidsperiod. Den kooperativa verksamheten påverkade också vårt lands självständighetssträvanden och bidrog till att skapa en nationell identitet.

Få företag i vårt land har uppnått 100 års ålder. SOK är idag en uppskattad aktör i vårt finska samhälle. SOK har varit vittne till alla våra sorger och glädjeämnen sedan landet blev självständigt. I mån av möjlighet har SOK strävat efter att tillhandahålla tjänster för sina medlemmar.

Ärade festpublik,
Bästa S-gruppens personal och vänner,

Det bereder mig stor glädje att få lyckönska 100-årsjubilaren Centrallaget för Handelslagen i Finland SOK och hela S-gruppen, dess förtroendevalda och anställda samt dess närmare 1 400 000 medlemmar.

Jag tackar S-gruppen för det värdefulla arbete det i egenskap av andelshandelsorganisation och betydande medborgarorganisation utfört för vårt samhälles och vår nations självständighet och ekonomiska välfärd. Ständig förändring har varit en konstant faktor i andelsrörelsens historia. Också framtiden kommer utan tvivel att bjuda på många förändringar och nya utmaningar.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 20.3.2004

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi