Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 14.2.2006

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe kansainvälistymispalkintojen jakotilaisuudessa Presidentinlinnassa 14.2.2006

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkintoja on myönnetty – hieman eri nimikkeillä – kansainvälisesti menestyneille suomalaisyrityksille lähes 40 vuoden ajan. Palkinto on valtiovallan tunnustus yritysten tekemälle työlle.

Yrittäjyyden merkityksestä, suomalaisten suhtautumisesta yrittämiseen ja yritystoiminnan ongelmista on käyty viime aikoina runsaasti keskustelua. Suomalaiset arvostavat tervepohjaista ja eteenpäin katsovaa yritystoimintaa, mutta he myös asettavat sille korkeita odotuksia. Yrityksen pitää sekä menestyä että työllistää ja lisäksi täyttää kestävän kehityksen vaatimukset.

Työ on taloutemme selkäranka ja sillä on tärkeä merkitys yhteisen hyvinvointimme rakentamisessa. Huomattava osa Suomen kansantulosta syntyy pk-yrityksissä. Niissä työtä tekevät sadat tuhannet ihmiset saavat toimeentulon itselleen ja perheilleen, ja verotuloilla rahoitamme hyvinvointiimme kuuluvia palveluita.

Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että maahamme syntyy kasvuyrityksiä ja innovaatiotoiminta pysyy vahvana. Osa yrityksistä siirtää eri syistä toimintojaan ulkomaille. Osa teistäkin on pohtinut samaa asiaa. On tietysti tärkeää, että Suomessa pystytään luomaan uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja. Toivon, että suomalaisyritykset olisivat aktiivisia yhteistyöverkostojen luojia sekä kotimaassa että ulkomailla.

Menestyvät innovaatiot syntyvät sekä yrityksissä että tutkimuslaitoksissa. Hyvä yhteistyö julkisen vallan ja elinkeinoelämän välillä hyödyttää molempia. Esimerkiksi tasokas koulutusjärjestelmä takaa, että yritykset löytävät myös tulevaisuudessa osaavia työntekijöitä entistä haasteellisempiin työtehtäviin. Maassamme on tehty pitkään määrätietoista työtä ihmisten koulutustason nostamiseksi. Väestön ikääntymisen myötä tästä tulee entistä tärkeämpää. Suomi on ollut jo tähän asti EU-maiden parhaita tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Tämä politiikka on tuottanut erinomaista tulosta myös suomalaisen elinkeinoelämän kannalta ja tällä tiellä pitää jatkaa. Toivon myös yritysmaailman itsensä sijoittavan aikaisempaa pitkäjänteisemmin tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Yrittäjyyskasvatuksessa riittää vielä tehtävää, vaikka asenteet yrittäjyyttä kohtaan näyttävätkin muuttuneen hyvään suuntaan viime vuosina. Kuluneiden kuuden vuoden aikana olen pyrkinyt antamaan yrityksille taustatukea. Suomeen syntyy jo suhteellisen paljon yrityksiä, mutta kannustaminen kasvuun ja rohkaiseminen kansainvälisyyteen tarvitsee lisätukea. Naisten osuus yritystoiminnassa on kasvanut, mutta huomiota tulisi kiinnittää sosiaaliturvaan liittyviin kysymyksiin, työn ja perheen yhteensovittamiseen ja tukiverkostojen lisäämiseen. Monet naisyrittäjien ongelmana pidetyt asiat ovat tänä päivänä myös nuorten miesten yrittäjäuran tiellä.

Kansainvälistyminen on tärkeää jo pienillekin yrityksille. Osaaminen, innovaatiot, uusien teknologioiden tehokas soveltaminen ja niiden kaupallistaminen ovat avainsanoja myös tulevaisuudessa. Ja näiden menestystekijöiden merkityksen ovat tänään palkitut yritykset esimerkillisesti oivaltaneet. Toivon, että heidän menestyksensä rohkaisee myös muita yrittämään.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto kannustaa jatkamaan ansiokasta työtänne. Haluan toivottaa palkituille yrityksille ja niiden koko henkilökunnalle onnea ja menestystä myös jatkossa.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 14.2.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi