Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Pressmeddelanden och nyheter

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 29.6.2004

Allmänt anförande av republikens president Tarja Halonen vid Euro-Atlantiska partnerskapsrådets toppmöte i Istanbul 29.6.2004

Två betydande parallella utvidgningsprocesser har precis verkställts i Europa nämligen Europeiska unionens och Natos utvidgning. Finland anser båda utvidgningarna vara mycket välkomna. De är av stor betydelsen såväl för de nya och gam-la medlemmarna som för de utvidgade samfunden som helhet. Det är viktigt att dessa dörrar hålls öppna även i framti-den.

Stärkandet av samarbetsarrangemangen mellan EU och Nato av-speglar det internationella samfundets vilja till en nära samverkan. EU har aktivt utvecklat sin krishanteringsförmå-ga. EU:s beredskap att överta ledningen av operationen i Bosnien av Nato är ytterligare ett tecken på ansvarskänsla och beredskap att dela på bördan. De internationella organi-sationerna borde sträva efter att tillsammans anta krävande utmaningar.

Samarbete med Nato inom ramen för Partnerskap för fred har idkats redan i tio års tid och med dess hjälp har man kunnat stärka stabiliteten och demokratin inom hela det euro-atlantiska området. Nato har även strävat efter att tillsam-mans med partnerländerna anta nya utmaningar. Ett viktigt och mycket välkommet bevis på detta är godkännandet av Natos riktlinjer om människohandel.

Finland stöder förslagen att vidareutveckla det euro-atlantiska samarbetet med beaktande av de olika parternas behov. För vår del har vi aktivt deltagit i denna process och vi är redo att göra en insats också i framtiden. Sär-skilt bekämpningen av terrorism och massförstörelsevapen kräver sådana internationella ansträngningar.

Finland anser ett nära samarbete med Nato vara viktigt. Vi deltar aktivt i Natoledda krishanteringsoperationer. Fin-lands insats i KFOR-operationen har varit betydande. Vi har också särskilt satsat på stabiliserande åtgärder i Kosovo och på hela västra Balkan.

Finland anser Natos verksamhet gällande planeringen av civil beredskap (CEP, Civil Emergency Planning) vara nyttig och synnerligen viktig även inom ramen för EAPC. Finland är värd för denna sektors andra årliga plenarsammanträde i Helsing-fors våren 2005.

Den civila beredskapen är inte viktig bara för lösandet av en kris. Den är också ett väsentligt steg på vägen då man strävar efter att återgå till ett demokratiskt samhälles normaltillstånd. Detta är viktigt också då vi i framtiden försöker förbereda oss på att möta de nya hot vi har framför oss.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 29.6.2004

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi