Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 4.2.2003

Republikens president Tarja Halonens middagstal i Tanzania den 4 februari 2003

(med reservation för ändringar)

Jag vill tacka er, herr President, för att jag blivit inbjuden att besöka Tanzania. Detta besök gläder mig alldeles speciellt. Jag har fina minnen från mitt senaste besök i Tanzania, då jag 1997 deltog i min föregångares, Martti Ahtisaaris, statsbesök i ert land. Det var också en stor ära och glädje för mig att delta i arrangemangen när du, Ben, besökte Finland 1998.

Efter de här besöken har våra vägar mötts i och med att vi båda utsetts till ordförande i den världs kommission som internationella arbetsorganisationen ILO har tillsatt och som har i uppgift att undersöka den sociala dimensionen av globaliseringen. Det gläder mig att få arbeta med dig i denna kommission. Våra länder har avancerat på mycket olika sätt i dagens globaliserade värld. Jag tror att våra olikartade utgångspunkter och erfarenheter kan lämna värdefulla bidrag till kommissionens arbete.

Vårt gemensamma mål är en globalisering som har ett "mänskligare ansikte", som främjar en balanserad och jämlik utveckling, tillväxt och sysselsättning och som lindrar fattigdomen. Strävan är således att åstadkomma en globalisering som främjar ett drägligt liv.

Vi har idag konstaterat att relationerna mellan våra länder är utmärkta. Som en följd av det missionsarbete som pågått i mer än femtio år och det utvecklingssamarbete som bedrivits allt sedan början av 1960-talet är relationerna mellan Finland och Tanzania särskilt förtroliga. Detta framgår tydligt av bl.a. de frekventa besök som vi utväxlar på hög nivå, den aktiva verksamhet som medborgarorganisationerna bedriver och det samarbete som våra högskolor upprätthåller. Men visst finns det mycket som fortfarande kan göras när det gäller att bredda och fördjupa relationerna våra länder emellan: bland de mest konkreta utmaningarna under den närmaste framtiden kan jag här nämna främjandet av handeln, men också tillgången på ny informationsteknologi i Tanzania.

I Finland uppskattas Tanzania som det stabilaste landet i regionen. Ert land betraktas som en fredens stödjepunkt mitt i konfliktområdet kring de stora sjöarna i Afrika. Tanzania har för egen del arbetat för att man skall finna förhandlingslösningar i de regionala kriserna. Trots ert lands egna svårigheter har ni solidariskt påtagit er ansvaret att ta emot flyktingar i Tanzania. Oberoende av det internationella humanitära biståndet är detta ansvar tungt att bära.

Tanzania har arbetat för att lösa inte bara problem av regional natur. Ni har också visat er förmåga att lösa konflikter som rör ert eget land. Det förlikningsavtal som gäller krisen på Zanzibar är ett bra exempel på det afrikanska sättet att lösa ett afrikanskt problem.

Ärade president, bäste Ben, Under din ledning har Tanzania allt starkare bundit sig till flerpartisystemet och marknadsekonomin. Enligt vad jag förstår har Tanzania också engagerat sig djupt i de regionala integrationsfrågorna och stått för aktiva insatser inom både SADC och EAC. Tanzanias roll inom SADC kommer att betonas ytterligare när landet 2004 övertar ordförandeskapet i organisationen.

Jag vill i detta sammanhang understryka den centrala betydelse de demokratiska strukturerna, respekten för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen har som stöttepelare i dagens moderna samhälle. Skapandet och utvecklandet av dessa element främjar också den ekonomiska tillväxten. Bekämpandet av korruption är till sin karaktär både förebyggande och kurativt. Jag lyckönskar Tanzania med anledning av dess målmedvetna arbete på detta svåra område.

Tanzania är det land som Finland har bedrivit utvecklingssamarbete med under en längre era än med något annat land. Tanzania är också en av våra största biståndsmottagare. Utvecklingssamarbetet kommer också i fortsättningen att vara det centrala elementet i relationen mellan våra länder. Enligt ett principbeslut som Finlands regering fattade i februari 2001 hör Tanzania fortfarande till våra långtidssamarbetspartners.

Finlands monetära hjälp till Tanzania är avsevärd mätt enligt vår egen måttstock. I den tanzaniska verkligheten är hjälpen dock relativt liten. Vår andel av utvecklingsbiståndet till Tanzania understiger 2 procent. Man kan inte låta bli att fråga sig hur koordineringen mellan biståndsgivarna egentligen fungerar. Likaså undrar man hur mycket tid ni tanzanier lägger ner på att förhandla med olika biståndsgivare och att göra upp rapporter.

Jag har förstått att Tanzania och det internationella biståndssamfund som agerar här redan i flera år har fäst seriöst avseende vid dessa problem och att ni med stöd av ett partnerskaps initiativ har effektiverat biståndskoordineringen på ett för bägge parter konstruktivt sätt. Tanzania har ju också varit ett föregångsland vad gäller bl.a. genomförandet av OECD/DAC-kommitténs harmoniseringsprinciper. Harmoniseringen har kommit igång på ett föredömligt sätt och jag hoppas att det fortsatta arbetet skall bli lika resultatrikt.

Ärade president, bäste Ben, Du har betonat att det demokratiska samhällets hållbara utveckling förutsätter en tillräcklig ekonomisk tillväxt och en tillväxt som tryggar framför allt de fattigas förmåner. Du har också uttryckt din oro över Tanzanias kontinuerliga beroende av hjälp. Jag hoppas och tror att Tanzanias ekonomiska tillväxt under din ledning kommer att öka snabbare och att ert beroende av utländsk hjälp kommer att minska gradvis och på ett behärskat sätt. Förändringar öppnar ju alltid möjligheter till ny växelverkan och nytt umgänge - detta gäller säkert även Tanzania och dess samarbetspartners, en grupp som också Finland med stolthet tillhör.

Ärade president, bäste Ben, Jag ber att få utbringa en skål för Er och Er makas hälsa och välgång samt för Tanzania och hela dess folk!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 4.2.2003

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi