Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 27.4.2003

Tal av republikens president Tarja Halonen till de nyutexaminerade kandidaterna vid promoveringen till hedersdoktor vid Finlandia University, Förenta Staterna 25.4.2003

Jag tackar Finlandia University för den hedersgrad som tilldelats mig. Jag ser detta som en hedersbetygelse inte bara till mig personligen utan till alla finländare samt som en hyllning till Finlandia Universitys finska arv. Att finska immigranter för över hundra år sedan beslutade grunda detta universitet, vars ursprungliga namn var Suomi College, på andra sidan världshavet, är ett gott exempel på den tidens internationalism och på hur högt finländarna värdesatte utbildning. Den envishet och fördomsfrihet man då visade prov på är egenskaper som man behöver än i dag för att kunna möta kommande utmaningar.

Dagens Finland ser mycket annorlunda ut än det land utvandrarna lämnade bakom sig. Det fattiga och till övervägande del agrara land som var ett storfurstendöme i det ryska imperiet är idag ett välbärgat och på många områden ledande land. Den finska träförädlingsindustrin är sedan årtionden känd runt om i världen. I dag är Finland framförallt känt som ett högteknologiland, i synnerhet tack vare Nokiakoncernen men även tack vare många andra företag.

Jag är särskilt stolt – väl medveten om att självhävdelse passar illa ihop med den finska mentaliteten - över att de finska skolelevernas inlärningsresultat enligt en jämförande undersökning som gjordes i OECD-länderna är på toppnivå både när det gäller matematik och modersmål. Finländarna värderar fortfarande utbildningen högt: i detta hänseende har alltså ingen förändring skett under de senaste 107 åren.

Finland har också under de senaste åren intagit första eller andra plats i internationella mätningar av konkurrenskraft och i fjol rankades Finland som etta även i fråga om hållbar utveckling. I ett avseende ligger dock Finland lägst på skalan (fast detta är inte heller precis något vi behöver skämmas över): enligt Transparency Internationals bedömning är Finland världens minst korrumperade land.

För tio dagar sedan tog Finland även ett stort steg på vägen mot jämställdhet mellan könen då Anneli Jäätteenmäki blev Finlands första kvinnliga statsminister. Finland torde i detta ögonblick vara det enda landet i världen som har både en kvinnlig president och en kvinnlig statsminister. Till råga på allt ingår i den finska regeringen nu exakt lika många kvinnor som män.

Bästa kandidater

Det må vara nog talat om Finland för den här gången. Jag vill nu säga några ord om vår gemensamma värld, i vilken vi också har vår gemensamma framtid.

Terrordåden i USA den 11 september 2001 har fört med sig en ny känsla av otrygghet - rädsla, rentav - som inte enbart drabbar amerikanerna utan även alla andra, och det på ett sätt man aldrig kunnat föreställa sig. Osäkerheten och oförutsägbarheten försvinner inte genom enstaka handlingar.

Trygghet är ett mycket vitt begrepp. Med trygghet avser vi inte endast individernas och samhällenas fysiska trygghet. Förutom terrorismen är t.ex. också nedsmutsningen av miljön, vattenbristen, klimatuppvärmningen, smittosamma epidemier såsom SARS, den internationella brottsligheten och narkotikahandeln företeelser som inte respekterar nationella gränser. Inget land kan ensamt ta sig an dessa utmaningar, än mindre finna lösningar på dem. Ingen kan existera oberoende av andra.

Detta ömsesidiga beroende är även en resurs, eftersom inget land längre kan lämnas att ensamt sköta sina politiska eller ekonomiska problem. Verkningarna av dessa märks omedelbart i form av osäkerhet eller växande flyktingströmmar eller i någon annan form i grannländerna och överallt i världen.

I dagens värld måste man även då man driver sina egna intressen också ta hänsyn till andra. Den som strävar efter att trygga det egna landets och det egna folkets välfärd måste arbeta för större trygghet och välfärd även i ett mycket bredare perspektiv. Min utgångspunkt är att alla människor har samma värde – så står det både i bibeln och i deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Det bästa sättet att främja trygghet både när det gäller oss själva och andra är internationellt samarbete. Det viktigaste samarbetsverktyget är politisk vilja. When there is a will, there is a way. Förenta Nationernas millenniumtoppmöte i New York i september 2000, konferensen om utvecklingsfinansiering i Monterrey i mars 2002 och världstoppmötet om hållbar utveckling i Johannesburg i september 2002 visade alla tydligt att det internationella samfundets gemensamma vilja att skapa en bättre framtid fortfarande är stark.

Samarbete förutsätter att man beaktar alla parter. Om de olika parternas intressen inte sammanfaller måste man söka kompromisslösningar. Samarbete är också något man måste vara engagerad i. Det är inte ett valbart ämne, som man tar itu med då det passar en själv. Samarbete är något man kan använda för att stödja andra och samtidigt själv ha nytta av.

Ett säkerhetssystem som grundar sig på samarbete måste vara så starkt att det på ett trovärdigt sätt kan hantera situationer där det internationella systemets principer hotar att åsidosättas. Här har FN en oumbärlig roll. FN:s säkerhetsråd har ett mandat att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Detta begränsade organ, som representerar alla FN:s medlemmar och som agerar på FN:s vägnar, har tilldelats en ansvarsfull uppgift vars fullgörande kräver gemensam vilja och att man ger avkall på snävt definierade nationella intressen.

I det internationella samarbetet, som skall garantera vår säkerhet, behövs alla länder, stora och små. Även USA behövs i det internationella samarbetet. USA har till följd av sin politiska, ekonomiska och militära makt en enastående förmåga – och ett unikt ansvar – då det gäller att sörja för sin egen och andras välgång.

Den internationella situationen idag är svår, både på det politiska planet och när det gäller ekonomin. Medan kriget i Irak pågick och under den kris som föregick kriget växte sig motsättningarna mellan medlemmarna i FN:s säkerhetsråd oroväckande starka. Dessa motsättningar måste så snabbt som möjligt överbryggas.

Kriget i Irak är i praktiken slut, men arbetet på att bygga upp ett samhälle som återspeglar det irakiska folkets egna vilja har bara inletts. Det är en svår uppgift, och för att den skall lyckas krävs hela det internationella samfundets insats. Därför är det viktigt att Förenta Nationerna har en central roll i detta arbete. I svåra förhållanden och i tider av stora utmaningar har vi mer än någonsin behov av internationellt samarbete.

Bästa kandidater

Ni som är unga har betydligt bättre förutsättningar än min generation att möta dagens globaliserade värld. Den kunskap och de färdigheter man nuförtiden i en mycket tidig ålder förvärvar bidrar till att göra denna informationsnätens värld mycket liten. Man har en känsla av att allt finns precis inom räckhåll. I en värld som hela tiden snabbt förändras förmedlas nyheter omedelbart, till och med direkt från slagfältet. För att man skall kunna ta till sig denna information krävs kritiskt tänkande och mognad på ett helt annat sätt än tidigare.

Även resor och studier i utlandet ger er som är unga idag beredskap att möta världen. Genom att ni lär känna andra folk och främmande kulturer får ni en inblick i människors olika utgångslägen och omständigheter. Vardagslivets enkla realiteter medför också en helt annan förståelse för de globala utmaningarna än enbart den som böcker ger.

De unga och barnen är mänsklighetens framtid. Ni har livet framför er. Jag hoppas att ni kommer ihåg att ni genom att göra små uppoffringar i ert eget liv kan få till stånd stora förändringar i någon annans. Jag hoppas att ni växer upp till internationalism och lär er förstå och stödja andra unga människor, som kanske inte har en möjlighet att utexamineras som kandidater från Finlandia University.

Kära nya kandidater
Förenta staternas hopp

Bob Dylan sjön i sin låt "Forever Young" för ca 30 år sedan:

May God bless and keep you always,
May your wishes all come true,
May you always do for others
And let others do for you.
May you build a ladder to the stars
And climb on every rung,
May you stay forever young,

Jag önskar er lycka och framgång i livet!

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 28.4.2003

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi