Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 24.10.2003

Tal av republikens president Tarja Halonen vid FN-förbundets evenemang på Sanomahusets Medietorg på FN-dagen 24.10.2003

För exakt 58 år sedan innebar grundandet av FN ett hopp om en bättre morgondag. "Aldrig mer" var tanken som förenade folk och länder efter världskrigets lidanden.

Världen och dess folk har efter FN:s grundande sett och upplevt alldeles för mycket lidande och smärta, men lyckligtvis också haft anledning att glädja sig över en positiv utveckling. En del av tacket går till FN, vars verksamhet för att främja dels fred och dels utveckling har gjort världen till en stabilare och säkrare plats.

Förenta Nationerna är fortfarande en nödvändig organisation. Den fungerar inte alltid så effektivt som vi skulle vilja. Organisationen när den är som bäst kan vara mer än summan av sina medlemsländer. När den är som sämst är den mycket mindre. Organisationens funktionsförmåga hänger i sista hand ändå på medlemsstaternas vilja, deras vilja att fatta och genomföra beslut tillsammans och deras vilja att ge världsorganisationen tillräckliga resurser för att sköta sina uppgifter. Det gläder mig att Finlands regering i år på ett mer konkret sätt har förbundit sig att gradvis höja anslaget för utvecklingsbiståndet till 0,7 procent av bruttonationalprodukten. I Finland är vi beredda att ge vårt fulla stöd åt de strävanden efter ett effektivare FN som generalsekreterare Kofi Annan tillkännagivit.

***

En bättre värld förutsätter att medlemsländerna förbinder sig att respektera FN:s stadga och att FN:s millenniedeklaration och besluten från de senaste konferenserna verkställs. De politiska - och även de juridiska - utfästelserna är många, men i det praktiska genomförandet finns allvarliga brister. Detta gäller såväl demokratin, de mänskliga rättigheterna och miljön som utvecklingsbiståndet.

En bättre värld förutsätter samarbete. Fred och säkerhet är en förutsättning för en hållbar utveckling. Allmänhetens intresse riktar sig i hög grad just mot säkerhetsrådets arbete eftersom det är så svårt och eftersom besluten fattas av så få för så mångas del. Beslutsfattarna och innehållet i besluten måste ha medlemsländernas och medborgarnas förtroende. Medlemmarna av säkerhetsrådet bör vara ett föredöme för andra. Det är inte meningen att FN:s medlemsländer skall försöka kringgå FN eller dess säkerhetsråd, utan alla skall eftersträva metoder som sätter FN:s verksamhet i centrum.

Situationen i Irak visar hur ett kringgående av det multilaterala säkerhetssystemet kan leda till en olycklig situation och stora svårigheter för alla parter och för hela det internationella samfundet. Situationen i Irak visar på ett handgripligt sätt att man kan föra, och till och med vinna, krig på egen hand. När man bygger en varaktig fred och säkerhet behövs partners - internationellt samarbete.

***
En bättre värld förutsätter utveckling och återuppbyggnad. Millenniets utvecklingsmål är alla medlemsländers enhälliga politiska utfästelse för en bättre gemensam värld. Att uppnå målen kräver inga omöjliga ekonomiska uppoffringar, utan solidaritet och beslutsamhet.

FN-dagens tema i år är återuppbyggnad. Återuppbyggnad betyder att man bygger hem, skolor, sjukhus, vägar och broar. Men återuppbyggnad betyder också, och framför allt, att man bygger upp ett förtroende för samhället. Demokratin, de mänskliga rättigheterna och principen om rättsstaten förverkligas i krigshärjade länder lika dåligt som utbildning och hälsovård. Dessa länder är för fattiga och konflikthärjade för att klara av återuppbyggnadsarbetet på egen hand. De behöver stöd av medborgare, regeringar och hela FN-familjen. Nyheterna drar vår uppmärksamhet till aktuella områden. Vi får ändå inte glömma de länder vilkas nyhetsvärde upphör mycket snabbare än den brist och nöd de upplever.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan vädjar till oss om att hjälpa Irak med återuppbyggnaden. Resolution 1511, som antogs enhälligt av säkerhetsrådet förra veckan, är ett betydande framsteg när det gäller situationen i Irak. Resolutionen banar väg för en lösning som innebär att makten i Irak äntligen övergår till det irakiska folket. Vidare konstateras i resolutionen att FN:s ställning i Irak bör stärkas och att en internationell styrka skall ges befogenheter att vidta nödvändiga åtgärder för upprätthållande av säkerhet och stabilitet i landet.

Säkerhetsrådet agerade då det antog resolutionen inom ramen för befogenheterna i kapitel VII i FN:s stadga. Detta förpliktar alla medlemsländer - också beslutsfattarna själva - att agera i enlighet med resolutionen.

När det gäller Irak accentueras det faktum att stabilitet, säkerhet och återuppbyggnad går hand i hand rent tidtabellsmässigt. FN och andra internationella organisationer har svårt att fungera i ett land där säkerhetsläget är dåligt. Vi vet att ett förbättrat säkerhetsläge till väsentliga delar är förknippat med att återuppbyggnaden går framåt. Att agera samordnat, enhälligt och på lång sikt samt att vinna irakiernas förtroende är den enda lösningen.

Finland stöder det irakiska folket i återuppbyggnaden av deras land och skapandet av ett demokratiskt system. Vi stöder också FN:s verksamhet i Irak och deltar i verkställandet av resolution 1511. I år och nästa år stöder vi återuppbyggnaden av Irak med 5 miljoner euro.

***

Det gläder mig mycket att jag kan tala vid denna tillställning, som medborgarorganisationerna har arrangerat på FN-dagen. Jag uppskattar stort ert arbete när det gäller att sprida kunskap om FN och dess principer. Jag är tacksam för det arbete som finländska medborgarorganisationer världen runt utför för en bättre morgondag.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 24.10.2003

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi