Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 12.6.2005

Republikens president Tarja Halonens hälsning vid Finska Missionssällskapets riksomfattande missionsfest i Vammala söndagen den 12 juni 2005

Redan i 150 års tid har Finska missionssällskapet bedrivit missionsverksamhet för de finländska församlingarna. Verksamheten bottnar givetvis i Jesu uppmaning att göra alla folk till hans lärjungar. Samtidigt har man följt budskapet om kärleken till nästan genom att tusentals fackmän inom olika områden under årens lopp sänts ut till utvecklingsländerna för att hjälpa människor i materiell och andlig nöd.

Arbetet har också utgjort en pionjärinsats inom området fostran till internationalism. Budskapet om att vi bokstavligen är bröder och systrar är viktigt både när det gäller att trygga miljön och välfärden för människorna på vår jord.

Finlands utrikespolitik har som centralt mål att bygga en bättre, mer human värld. Mottot för Ert temaår - "Rättvisa åt alla" - ligger mycket nära denna tanke. Det gläder mig, eftersom Finland är en demokrati, och i en demokrati är det också meningen att folkets vilja skall påverka det politiska beslutsfattandet.

Finland strävar efter att aktivt främja en rättvis och jämlik globaliseringsutveckling. Vi arbetar alltså för att stärka de positiva effekterna av globaliseringen, vilka borde fördelas mer rättvist mellan länderna och inom dem.

Globaliseringen har medfört att människornas och ländernas inbördes beroende ständigt ökar. Globaliseringen har huvudsakligen gynnat utvecklade industriländer som Finland, medan utvecklingsländerna hör till förlorarna. För att utvecklingsländerna skall kunna erbjuda sina medborgare samma trygghet och välstånd som vi har här i norden, måste vi se till att globaliseringens regler blir rejälare och rättvisare. Utvecklingsländerna står dock själva inför ett omfattande arbetsfält när det gäller att stärka demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen.

För att dessa mål skall kunna uppnås måste vi stöda utvecklingsländerna i detta reformarbete. Här är utvecklingssamarbetet ett ypperligt stöd. Genom samarbetet hjälper vi individen, som i sig har rätt till ett värdigt liv, och stöder samtidigt den sociala gemenskapen.

Alldeles särskild uppmärksamhet borde ägnas de människor eller människogrupper i vilkas liv principen om lika behandling fungerar sämst. I fråga om de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna utgår man ifrån att alla människor skall ha vissa rättigheter. Som Ni väl vet utsätts många människor för diskriminering på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller handikapp.

Den finska regeringen har i sitt utvecklingssamarbete gjort en insats särskilt i fråga om kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. Att vi i Finland internationellt sett har det bra ställt vad gäller jämställdhet ger oss trovärdighet och den auktoritet som kommer med erfarenhet, även om dessa element inte som sådana går att överföra från ett land till ett annat. Också medborgarorganisationerna har i sitt arbete gärna fokuserat på kvinnor och barn.

Jag vet att också Ni, bästa arbetare inom Finska missionssällskapet, har gjort mycket för att förbättra barnens och kvinnornas ställning i världen. Brister i hälso- och sjukvårdstjänster för kvinnor reflekteras i allmänhet också i barnens hälsa. Genom att undanröja fördomar och ge större mängder riktig information kan vi både minska barndödligheten och bekämpa spridningen av HIV/AIDS och lindra det lidande sjukdomen orsakar.

Alltid är det dock inte fråga om brist på information. Problemen kan också helt enkelt bottna i fattigdom, vilken i utvecklingsländerna ofta har en kvinnas ansikte. Ett anständigt arbete, som en människa kan försörja sig och sin familj med, är en dröm som miljoner människor överallt i världen har. Den drömmen kan vi med hjälp av en mer human globalisering förverkliga tillsammans. I detta arbete strävar jag efter att göra mitt bästa. Vi behöver alla varandra.

Ni som arbetar inom Finska missionssällskapet, som hjälper Era medmänniskor och som är våra kompanjoner. Jag vill rikta mitt varmaste tack till Er för Ert värdefulla arbete för att skapa en rättvisare värld. Måtte det bringa Er glädje både här i hemlandet och i de länder där Ni utför Er uppgift.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 22.6.2005

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi