Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 22.11.2002

Presidentti Halosen puheenvuoro Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston huippukokouksessa Prahassa 22.11.2002

Kiitän lämpimästi presidentti Havelia ja Tshekin tasavallan hallitusta kutsusta ja järjestelyistä, joilla olette luoneet puitteet tälle historialliselle huippukokoukselle Prahassa.

Nato on juuri päättänyt kutsua seitsemän hakijamaata, näiden joukossa naapurimme Viron, Latvian ja Liettuan jäsenyysneuvotteluihin. Suomi esittää parhaat onnittelunsa tuleville uusille jäsenille ja Natolle.

Tämä historiallinen päätös vahvistaa Naton avointen ovien politiikan jatkuvuutta Euroopassa. Samanaikaisesti myös Euroopan unioni valmistautuu parhaillaan laajentumiseen. Nämä kaksi toisistaan riippumatonta, mutta rinnakkaista prosessia rakentavat entistä vakaampaa ja turvallisempaa Eurooppaa.

Suomi toivoo, että EU:n ja Naton suhdejärjestelyistä saavutetaan pikainen ratkaisu. Samalla kun on syytä korostaa sekä EU:n että Naton itsenäistä roolia on tärkeätä välttää kaksinkertaisten sotilaallisten järjestelmien rakentamista Eurooppaan. Euroopan unioni kantaa vastuunsa sekä Euroopan että kansainvälisestä turvallisuudesta. EU on kuitenkin ensisijaisesti siviilitoimija. Unionin mahdolliset merkittävät sotilaalliset kriisinhallintaoperaatiot pitää tehdä läheisessä yhteistyössä Naton kanssa.

Suomi arvostaa rauhankumppanuusyhteistyötä Naton kanssa. Uudentyyppisten uhkien ja haasteiden, erityisesti kansainvälisen terrorismin takia on myös kumppanuusyhteistyössä löydettävä uusia toimintamuotoja. Suomi on edelleen valmis työskentelemään kumppanuustoiminnan kehittämiseksi ja osallistumme jatkossakin aktiivisesti Balkanin kriisinhallintatoimintaan.

YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisesti hyväksymä päätöslauselma 1441 koskien Irakia on merkittävä osoitus kansainvälisen yhteistyön voimasta. Irakin on täytettävä ehdoitta kansainvälisen yhteisön vaatimukset. Kaikkien edun mukaista olisi, että joukkotuhoaseiden muodostama uhka voitaisiin torjua rauhanomaisesti. Sotilaalliset toimet olisivat kaikkien kannalta äärimmäinen keino kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Meidän yhteinen tavoitteemme on turvallisuuden lujittaminen, sanan laajassa merkityksessä, niin Euroopassa kuin kaikkialla maailmassa. Tässä pyrkimyksessä tarvitaan kaikkien kansojen ja kaikkien järjestöjen yhteisiä ponnistuksia.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 22.11.2002

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi