Gå direkt till innehållet

Republiken Finlands president: Tal och intervjuer

Republiken Finlands President
Normal textstorlekStörre textstorlek
Tal, 3.2.2008

Republikens president Tarja Halonens tal den 3 februari 2008 vid öppnandet av den 59:e insamlingen Gemensamt ansvar

(med reservation för ändringar)

Vi människor har ansvar för varandra. Insamlingen Gemensamt ansvar sporrar oss att ta hand om våra närmaste både nära och fjärran. Genom Kyrkans utlandshjälps biståndsprojekt och krishjälp används de insamlade medlen för att hjälpa tusentals människor runtom i världen. Här i Finland kanaliseras hjälpen via ett flertal olika medborgarorganisationer och via församlingarna.

I år är insamlingens tema "Jag vill ha ett arbete". Arbete skapar samhörighet och bidrar till att bygga upp samhället. Här i hemlandet är kampanjen inriktad på att höja sysselsättningsnivån för utvecklingsstörda personer. På det internationella planet axlas det gemensamma ansvaret genom insamling av medel för att hjälpa Liberia, som återhämtar sig efter ett långvarigt och tungt inbördeskrig.

Det tunga inbördeskriget i Liberia varade i 14 år. Under kriget tvingades största delen av landets invånare att lämna sina hem. Vägar, broar, skolbyggnader och hälsostationer förstördes. Krigets värsta förödelser är emellertid psykologiska. Många har förlorat sina närmaste och många tvingades delta i striderna - till och med barn. Såren är djupa och kommer att läkas långsamt. Det råder fred i Liberia sedan 2004. Nu fokuserar man på återhämtning och återuppbyggnad. Från humanitärt bistånd har man nu kunnat gå vidare till ett långsiktigt utvecklingssamarbete. Till de största utmaningarna hör att uppmuntra dessa människor, som lamslagits av kriget och blivit utan utbildning, att bygga upp sin framtid på nytt.

De insamlade medlen används för att ordna yrkesutbildning så att liberianerna ska kunna lära sig nya yrken. Genom att hjälpa invånarna att utveckla sina färdigheter inom fiske och jordbruk säkerställer man familjernas matförsörjning och ger dem också möjligheter att skaffa extra inkomster. Avsikten är också att återuppliva hantverksfärdigheter som gått förlorade under kriget, och för landets återuppbyggnad behöver befolkningen kunskaper i byggande. Mikrolån gör det möjligt för människorna att starta små företag. Genom att lära människorna att läsa och skriva skapar man en grund både för vidare utbildning och för fullvärdigt deltagande i medborgarsamhället.

Här i hemlandet främjar insamlingen Gemensamt ansvar 2008 de utvecklingsstördas sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden. FN:s nya konvention om rättigheter för personer med funktionshinder och Europeiska rådets handlingsprogram kring handikappfrågor, och också många andra internationella dokument som Finland också har förbundit sig till, betonar att personer med funktionshinder har rätt att arbeta på lika villkor som andra. Också vår egen grundlag garanterar alla människor rätt till arbete. Många finska organisationer, exempelvis den evangelisk-lutherska kyrkan, har förbundigt sig att främja sysselsättning för människor med funktionshinder.

Det är bra att vi är eniga om våra mål. Ändå förverkligas varken dessa program eller de handikappades rättigheter i praktiken ännu i tillräcklig grad. Insamlingen Gemensamt ansvar har som mål att öka beslutsfattarnas, arbetsgivarnas och allmänhetens medvetenhet om sysselsättningsstödet för utvecklingsstörda personer, och att öppna nya sysselsättningsmöjligheter för de utvecklingsstörda.

En utvecklingsskada är bara en del av en människas personlighet, och den behöver inte utgöra ett hinder för sysselsättning. Arbetsförmågan kan vara 100-procentig när rätt person är på rätt plats. Arbetstränare kan främja detta på arbetsplatsen och bidra till att förbättra samspelet mellan arbetstagarna. På så sätt tränar arbetstränaren alltså hela arbetsgemenskapen. Många arbetsgivare har de facto kunnat konstatera att anställandet av en utvecklingsstörd har lett till en positiv förändring inom hela arbetsgemenskapen. För den utvecklingsstörda själv är det vid sidan av löneinkomsten viktigt att han eller hon får uppleva sig som en del av en arbetsgemenskap och som en fullvärdig samhällsmedlem.

Det krävs kunnande av många olika slag i arbetslivet. I Finland finns närmare 3000 utvecklingsstörda personer med yrkesutbildning som gärna skulle komma ut i arbetslivet. Av dem befinner sig just nu bara en av tio i förvärvsarbete.

I hemlandet används intäkterna från insamlingen Gemensamt ansvar för att främja utvecklingsstörda personers sysselsättning genom stöd.

Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Nuorten Ystävät, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl och Kirkkopalvelut utmanar tillsammans de samhälleliga beslutsfattarna, arbetsgivarna och enskilda medborgare till detta sysselsättningstalko.

Bästa medmänniskor,

Genom att på olika sätt uppmuntra personer som behöver stöd hjälper vi dem att delta i samhället som fullvärdiga medlemmar. I egenskap av beskyddare för insamlingen Gemensamt ansvar vill jag tacka er för ert stöd till dem som behöver hjälp.

Härmed förklarar jag den 59:e insamlingen Gemensamt Ansvar öppnad.

Skriv ut
Bookmark and Share
Detta dokument

Uppdaterat 3.2.2008

© 2012 Republikens presidents kansli Mariegatan 2, 00170 Helsingfors, tel: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Information om webbplatsen   webmaster[at]tpk.fi