Presidentti Alexander Stubb avasi vuoden 2024 Kultaranta-keskustelut torstaina 13. kesäkuuta 2024. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Euroopan rooli muuttuvassa maailmassa – Kultaranta-keskustelut alkoivat


Tasavallan presidentti Alexander Stubbin isännöimät Kultaranta-keskustelut käynnistyivät 13. kesäkuuta Presidentinlinnassa keskustelulla Euroopan roolista muuttuvassa maailmassa. 

Presidentti Stubb kertoi aloituspuheenvuorossaan toivovansa avoimia keskusteluja: “Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei voi olla salatiedettä vaan osa avointa yhteiskunnallista keskustelua varsinkin nyt, kun maailmanpoliittinen tilanne on jännitteinen.”

Päivän avauskeskustelussa presidentti Stubb ja Hollannin pääministeri Mark Rutte keskustelivat Dagens Nyheterin päätoimittaja Peter Wolodarskin kanssa Euroopan roolista muuttuneessa maailmanjärjestyksessä.

“EU:n täytyy pelata korttinsa oikein pärjätäkseen kilpailussa, Se tarkoittaa, että meidän on ylläpidettävä dialogia ja ettei meidän pidä provosoida, mutta meidän on oltava jämäköitä tietyissä avainasioissa”, presidentti Stubb sanoi.

Presidentin mukaan nousevat alueelliset suurvallat kuten Intia, Indonesia ja Saudi-Arabia ovat ratkaisevassa asemassa mihin maailma on menossa. 

“He eivät halua valita idän ja lännen välillä, vaan haluat oman tilan toimia globaalisti”, presidentti sanoi.

Pienienkin yhteisten nimittäjien päälle rakennettava yhteistyötä

Päivän toiseen keskusteluun osallistuivat ulkoministeri Elina Valtonen, Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis ja Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide. Keskustelua moderoi Financial Timesin kirjeenvaihtaja Richard Milne.

Ulkoministerit keskustelivat Euroopan poliittisesta tilanteesta vaalien jälkeen ja muun muassa siitä, onko Euroopan yhtenäisyyttä vaikeampi ylläpitää kuin ennen. Ulkoministereiden mukaan Euroopassa ei pitäisi jumiutua ajatukseen yksimielisyydestä. Sen sijaan pitäisi löytää pieniäkin yhteisiä nimittäjiä ja rakentaa niiden päälle.

“EU:n päätöksentekoprosessia pitää muuttaa niin, että se pärjää erilaisten mielipiteiden kanssa, koska demokratiassa ei voi vaatia, että kaikki ovat samaa mieltä”, ulkoministeri Elina Valtonen sanoi.

Eurooppa muun maailman silmin

Päivän kolmanteen keskusteluun osallistuivat Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski, Latvian ulkoministeri Baiba Braže sekä Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Moderaattorina toimii ajatuspaja International Crisis Groupin johtaja Comfort Ero. Keskustelussa käsiteltiin erityisesti Euroopan globaaleja suhteita.

Olli Rehnin mukaan Eurooppa on kauppasopimusten kautta auttanut satoja miljoonia ihmisiä nousemaan köyhyydestä. 

“Sopimukset olivat vasta toiseksi paras vaihtoehto. Olisimme halunneet toimia maailman kauppajärjestön kautta, mutta näimme että se ei enää toimi.”

Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorskin mukaan Eurooppa on maailman kateuden kohde.

“Olemme Helsingissä. Monella tapaa Skandinavia on maailman paras paikka asua. Kysymys on, pystymmekö säilyttämään tämän.”

Keskustelut jatkuvat perjantaina

Perjantaina 14. kesäkuuta klo 9.15 keskustelut jatkuvat presidentti Stubbin ja pääministeri Petteri Orpon keskustelulla, jonka aiheena on Suomi uuden aikakauden edessä.

Päivän toinen keskustelu alkaa klo 10.45 aiheella Suomi osana globaalia länttä. Aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala, puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela ja Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen. Keskustelun moderoi Miltton Oy:n johtava neuvonantaja Katri Makkonen.

Tilaisuuden viimeinen keskustelu käynnistyy klo 12.15, jolloin aiheena on Suomi globaalina kumppanina. Keskustelijoina ovat Suomen Pekingin-suurlähetystön suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola, sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin toimitusjohtaja Janne Taalas. Keskustelun moderaattorina toimii Ulkopolitist-lehden vastaava päätoimittaja Annastina Haapasaari.

Kultaranta-keskustelut päättyvät tasavallan presidentin päätössanoihin klo 13.30.

Tämän vuoden Kultaranta-keskusteluihin on kutsuttu noin 100 keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta. Osallistujina on kotimaisia ja ulkomaisia poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median edustajia.

Yleisradio välittää tapahtuman suorana lähetyksenä Yle TV1 -kanavalla ja Yle Areenassa.

Tallenne: Presidentti Stubbin mediatapaaminen ennen Kultaranta-keskusteluja 13.6.


Lisää uutisia

Lisää uutisia