Minulta on tämän päivän keskusteluissa kaivattu lisää kannanottoja asiassa. Moni näkyy toivovan tukea välikysymyskeskusteluun omalle linjalleen. Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn.
Presidentin kynästä: Vaalirauhaa
Olemme eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa käyneet jo syksyllä keskustelun tulevista eduskuntavaaleista ja siitä, miten vältettäisiin paitsi ulkopuolinen vaikuttaminen myös vaalitunnelman ylikuumeneminen.
Presidentin kynästä: Kirjoista, tulkinnoista ja totuuksista
Kuluneella viikolla on ilmestynyt kaksi kirjaa tasavallan presidentin elämästä ja toiminnasta. On aivan ymmärrettävää, että kirjoissa ja niiden pohjalta julkisuudessa halutaan arvioida toimintaani. Kummankaan kirjan tekoon en ole osallistunut enkä niihin myötävaikuttanut. Näin ollen on selvää, että niissä esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja. Niitä kaikkia on mahdotonta ja tarpeetontakin lähteä julkisesti kommentoimaan.
Presidentin kynästä: Pallo hallussa?
Tätä kysytään Kultaranta-keskusteluissa kesäkuussa. Pari kuukautta sitten pohtiessamme aiheita Kultarantaan tapetilla olivat erityisesti Ukrainan, Syyrian ja Korean niemimaan tilanteet. Kysymys yli muiden nousi: mihin ovat kadonneet kansainvälinen sopimusjärjestys ja rakenteet, aina YK:ta myöten? Voima ja vahvuusko vain sanelevat? Yhtä lailla kysymyksen voi esittää Jemenin, Sahelin, Afganistanin ja monien alueellisten kriisien osalta.
Presidentin kynästä: Ongelmatonta yhteistyötä
Tämän työn varjopuolia on kun jostain sivulta tungetaan päähäni ajatuksia ja motiiveja, joita siellä ei ole.
Presidentin kynästä: Arktinen dilemma – taloutta vai ympäristöä?
Suomi on nyt aloittamassa kaksivuotista puheenjohtajakauttaan Arktisessa neuvostossa. Meillä on selkeitä, jo julkilausuttuja konkreettisia tavoitteita, joihin on helppo yhtyä.
Presidentin kynästä: Nato ja Venäjä samaan pöytään?
Nato ja Venäjä ovat viikolla jatkaneet vuoropuheluaan, joka lähti liikkeelle lentoturvallisuuden takaamisesta Itämerellä. Aivan ilmeisesti kumpikin on laajentamassa keskustelua yleisempiin turvallisuuskysymyksiin ja se on hyvin perustelua. Jo se, että keskustelua käydään, on myönteistä.
Presidentin kynästä: Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tehdään huolellisesti
Helsingin Sanomat väitti pääkirjoituksessaan 17. elokuuta sekä toimittaja Kari Huhdan analyysissa 14. elokuuta, että tekemäni aloite Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseksi on synnyttänyt ”hämmennystä”. Lisäksi lehti katsoo, että tässä yhteydessä Suomen ulkopolitiikan toimintatavat eivät olisi olleet selkeitä.