Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe juhlapäivällisillä Kiinan presidentti Xi Jinpingin ja rouva Peng Liyuanin kunniaksi Presidentinlinnassa 5.4.2017

Olen erittäin iloinen saadessani puolisoni kanssa toivottaa teidät tervetulleiksi Suomeen. Meille on erittäin suuri kunnia, että vierailette maassamme viettäessämme itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlaa.

Minä ja vaimoni saimme neljä vuotta sitten vierailla luonanne. Se matka oli ikimuistoinen. Sama lämmin henki on vallinnut myös tänään, aivan kuten kaikissa muissakin kohtaamisissamme eri puolilla maailmaa.

Suomen ja Kiinan väliset suhteet ovat erinomaiset, syvät ja pragmaattiset. Ne juontavat juurensa jo vuosikymmenien taakse. Suomi oli vuonna 1950 ensimmäisiä länsimaita, joka tunnusti Kiinan kansantasavallan ja solmi diplomaattisuhteet sen kanssa.

Suomi oli myös ensimmäinen länsimaa, joka teki Kiinan kanssa kahdenvälisen kauppasopimuksen. Huomattavaa on myös, että kansallinen lentoyhtiömme Finnair oli ensimmäinen länsieurooppalainen lentoyhtiö, joka aloitti suorat reittilennot Kiinaan. Yhteydet ja yhteistyö maidemme välillä ovat kehittyneet monipuolisiksi ja jokapäiväisiksi.
  
Korkean tason vierailuvaihto välillämme on aktiivista. Uskon, että se jatkuu sellaisena myös tulevaisuudessa. Vieraillessani Kiinassa vuonna 2013 sovimme yhteistyömme tiivistämisestä tulevaisuuteen tähtääväksi kumppanuudeksi. Tänään siitä on tullut täyttä totta.

Kiina on Suomen tärkein kauppakumppani Aasiassa. Maailmantalouden vaikeasta tilanteesta huolimatta kaupalliset suhteemme ovat kehittyneet suotuisasti. Vuosi 2016 oli tässä suhteessa ennätyksellinen. Toivotamme kiinalaiset investoijat lämpimästi tervetulleiksi tänne Suomeen.

Tervehdimme myös ilolla kiinalaisia matkailijoita. Heidän määränsä on nopeassa kasvussa. Matkailun kasvu lisää myös ihmisten välisiä suoria kontakteja ja siten ymmärrystä toinen toistamme kohtaan.

* * *

Maailmassa on noussut esiin epävarmuutta konfliktien, hallitsemattoman maahanmuuton, suvaitsemattomuuden, taloudellisen epävarmuuden ja terrorismin myötä. Näitä ongelmia ei voida ratkaista hetkessä ja ne vaativat kaikkien maiden yhteisiä toimia.

Arvostamme Kiinan aktiivista ja vastuullista roolia globaaleissa kysymyksissä. Kiinalla on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä keskeinen rooli globaalien haasteiden ratkaisemisessa ja maailmanlaajuisen vakauden turvaamisessa.

Yhdessä pystymme vastaamaan paremmin globaaleihin haasteisiin. Hyvänä esimerkkinä tästä on yhteistyömme ympäristöasioissa ja erityisesti ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, jossa Kiina on osoittanut merkittävää johtajuutta.

Suomi korostaa myös sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen merkitystä valtioiden välisten suhteiden perusperiaatteena. Toimiva, oikeudenmukainen ja kansainväliseen lakiin sekä normeihin nojaava kansainvälinen järjestys on kaikkien etu.

* * *

Tiedän teidän olevan suuri jalkapallon ystävä ja olemme panneet merkille Kiinan määrätietoisen panostuksen lajiin. Tässäkin asiassa yhteytemme ovat historialliset. Kun kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA oli kesäkuussa 1952 virallistanut Kiinan kansantasavallan jäsenyyden, esitti Suomi Kiinan jalkapallojoukkueelle välittömästi kutsun osallistua Helsingin olympialaisiin. Tämä ei ikävä kyllä toteutunut, mutta Suomi järjesti erikseen Helsingissä ystävyysmaaottelun maidemme välillä 4. elokuuta 1952. Tietojeni mukaan tämä oli Kiinan kansantasavallan jalkapallomaajoukkueen ensimmäinen virallinen kansainvälinen ottelu.

Viheriön lisäksi meitä yhdistävät myös lumi ja jää. Tervehdin tyytyväisenä maidemme välisten yhteyksien ja yhteistyön tiivistymisen talviurheilun alalla. Tämä koskee myös jääkiekkoa, joka on minulle ja meille suomalaisille hyvin rakas laji. Toivon, että maiden välinen yhteistyö talviurheilun alalla jatkuu tiiviinä tähtäimessään tietysti menestyksekkäät Pekingin talviolympialaiset.

* * *

Vierailunne on ajoitukseltaan erinomainen. Kuluvana vuonna juhlimme itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa. Suomi on varsin lyhyessä ajassa noussut köyhästä ja syrjäisestä kansakunnasta pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi ja kansainväliseksi vastuunkantajaksi. Myös Kiinan kehitys on ollut poikkeuksellista: vain muutamassa vuosikymmenessä sadat miljoonat kiinalaiset ovat nousseet pois köyhyydestä, ja Kiinasta on kasvanut maailman toiseksi suurin talous.

Miten me kaksi olemme näin onnistuneet? Otitte eilen Suomeen saapuessanne esille suomalaisen sisun (”the sisu spirit”) vaikeuksista selviytymisen symbolina. Mielestäni seuraavat, suuren kiinalaisen filosofin Laotsen sanat kuvaavat osuvasti niin suomalaista sisua kuin myös kansojemme samanhenkistä sielunmaisemaa: ”Hän ei pidä itseään esillä. Siksi hän loistaa. Hän ei ole olevinaan oikeassa. Siksi hän on huomattava. Hän ei kehu itseään. Siksi hän menestyy. Hän ei ylpeile. Siksi hän kestää.”

Suomen ja Kiinan suhteet ovat aina perustuneet luottamukseen ja arvostukseen. Tänään virallistettu pandojen suojeluyhteistyö heijastaa mielestäni hyvin kaikkia näitä periaatteita. Tiedämme pandojen merkityksen Kiinan kansalle. Voin vakuuttaa myös Suomen arvostavan tätä yhteistyötä. Pandojen saapuminen Suomeen näin juhlavuonna olisi meille erittäin suuri kunnia.

Haluan kohottaa maljan meidän maidemme välisten suhteiden hyvälle tulevaisuudelle sekä kansojemme yhteistyölle, onnelle ja terveydelle.