Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiovierailun lounaalla Meksikossa 25.5.2015

(muutosvarauksin)

Olemme puolisoni kanssa ensimmäistä kertaa Meksikossa ja olemme ehtineet saada vasta välähdyksen suuren maanne vaikuttavasta historiasta ja kulttuurista. Jo näin lyhyen vierailun perusteella voin sanoa, että kaunis pääkaupunkinne Mexico City on huumannut meidät vauhdillaan ja eläväisyydellään. Ohjelmamme jatkuu tänään kulttuuripainotteisesti ja huomenna on vuorossa tutustuminen kaupanvaihdon mahdollisuuksiin. Elämme Meksikoa joka solullamme.

On sanomattakin selvää, että tämä valtiovierailu on meille erittäin tärkeä. Vaikka olemme maantieteellisesti etäällä, ovat tavoitteemme ja arvomme jaettuja ja yhteisiä. Meitä yhdistää niin halumme kehittyä ja menestyä kuin tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen perustuvat arvomme. Välillämme oleva valtameri ja lähes 10 000 kilometrin etäisyys ei nykyisten yhteyksien maailmassa meitä erota. Vaikkakin 12 tunnin lento edellyttää istujalta hieman pitkäjänteisyyttä.

* * *

Meksikolla on valtavasti tarjottavaa Suomelle – niin kulttuurin, talouden kuin politiikan saralla. Olemme kylmässä Pohjolassa kaikki tietoisia Meksikon kulttuurin rikkaudesta ja kuumasta dynaamisuudesta. Suomessa tunnetaan hyvin Meksikon rikas menneisyys ja loistokas alkuperäiskulttuuri. Suurnimet Frida Kahlo ja Diego Rivera ovat suuren yleisön tietoisuudessa. Nykypolven edustajista haluaisin erikseen esille elokuvaohjaajat Alejandro González Iñárritu, Alfonso Cuarón  ja Guillermo del Toro, jotka ovat tuoneet elokuviin Meksikon taikaa ja innostaneet elokuvantekijöitä myös meillä Suomessa.

Elokuvia rakastavassa Meksikossa puolestaan tunnetaan Kaurismäen veljekset, erikoislaatuisen suomalaisen kulttuurin suurlähettiläät, suomalaisen hiljaisuuden edustajat. Suomessa vietämme tänä vuonna lisäksi säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään erilaisia konsertteja ja tilaisuuksia eri puolilla maailmaa, myös täällä Meksikossa. Ja vaikka perinteisesti Suomi tunnetaan muotoilun maana, pääsi myös nykytaiteemme esittäytymään meksikolaisille viime vuonna, kiitos Arte Alamedan kehutun suurnäyttelyn.

On kiintoisaa ajatella mitä kaikkea voisi tiiviimmästä kulttuuriyhteydestä maidemme välillä syntyäkään, yhdistämällä kuumaan Meksikon ja viileän Suomen. En tiedä. Mutta sen tiedän että tuotos olisi kaikkea muuta kuin haalea!

* * *

Ulkopoliittisissa kysymyksissä Suomi ja Meksiko ovat harrastaneet jo pitkään tiivistä yhteistyötä, erityisesti YK-foorumeilla. Suomi tukee Meksikon ja Ranskan yhteisaloitetta, jossa pyritään YK:n pysyvien jäsenten veto-oikeuden rajoittamiseen ääritilanteissa, joissa syyllistytään laajoihin ihmisoikeusrikkomuksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Meksikon lailla Suomi katsoo, että YK:n turvallisuusneuvostoa on tarpeen uudistaa siten, että se vastaa paremmin nykyajan haasteisiin. Ukrainan tilanne ja Krimin kansainvälisen oikeuden vastainen annektointi Euroopassa, ISIL:in terrori Lähi-idässä sekä globaali ilmastonmuutos, ovat kaikki vakavia kriisejä, joihin vastaaminen edellyttää yhteistyötä. Yksin emme voi ratkaista niistä yhtäkään.

Talouden osalta olemme seuranneet tiiviisti Meksikon kulkemaa polkua. Olette kyenneet toteuttamaan valtavan suuria reformeja hyvinkin lyhyessä ajassa, tämä on suuri saavutus. Energiareforminne on perustavanlaatuinen ja mahdollistaa nykyään myös ulkomaiset investoinnit tälle sektorille. Olen varma, että tämä tulee toimimaan piristysruiskeena tälle sektorille ja tulee näkymään myönteisesti koko Meksikon talouden kasvuluvuissa. Telekommunikaatiosektorin vapauttaminen kilpailulle on ollut yhtä mittava harjoitus ja se on jo poikinut huomattavia etuja kuluttajille. Kolmas iso uudistus koskee opetussektoria, jossa sielläkin on tapahtunut huomattavaa edistystä.

Kaikki edellä mainitut reformit ovat nostaneet suomalaisen yritysmaailman kiinnostusta Meksikoa kohtaan. Suomesta löytyy tuotteita ja palveluja juuri edellä mainituilta sektoreilta; energia-alalta, telekommunikaatiosta ja opetussektorilta. Kauppavaihtomme on nyt hyvällä tasolla, mutta potentiaalia löytyy vielä suuremmalle. Tästä on oivana esimerkkinä viime maaliskuussa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan tekemä vienninedistämismatka. Matkalle osallistui lähes 40 yritysedustajaa ja matka on jo tuottanut konkreettisia tuloksia uusina kauppaneuvotteluina ja tarjouspyyntöinä. Myös tällä vierailulla on mukana edustajia suomalaisista yrityksistä, mikä osoittaa kiinnostuksen Meksikon markkinoita kohtaan olevan suurta.
Herra Presidentti,

Suomen ja Meksikon suhteet ovat erinomaiset ja elinvoimaiset – suuresta välimatkasta huolimatta. Yhteytemme perustuu molemminpuoliseen taloudelliseen hyötyyn, jaettuun haluun ylläpitää vakaata ja rauhanomaista kansainvälistä järjestystä sekä kulttuuriemme tarjoamiin elämyksiin ja jaettuihin kokemuksiin. Ja tämän matkan myötä toivoakseni myös henkilökohtaiseen ystävyyteen.

Puolisoni ja omasta puolestani haluankin kiittää lämpimästi suurenmoisesta vieraanvaraisuudestanne. Kohotan maljani Teidän ja puolisonne kunniaksi sekä Meksikon ja Suomen välisen yhteistyön menestykselle!