Inhemska råvaror på ett miljövänligt sätt

Menyn på republikens presidents festmottagning på självständighetsdagen 2019 är liksom tidigare år företrädesvis inhemsk och miljövänlig.

Inhemska ekologiskt producerade grönsaker, rotfrukter och spannmålssorter ingår i många av de salta rätterna. Buffén dukas upp traditionsenligt med bland annat fisk och vilt. I de söta munsbitarna används buskblåbär från Gullranda och andra inhemska bär i olika kombinationer.

Miljövänligheten kommer till synes också i de drycker som serveras. I år är alla ingredienser i slottets traditionella bål av ekologiskt ursprung. Vinerna är både veganska och ekologiska och ölet är framställt av brödsvinn. Dessutom serveras äppelmust pressad av äpplen från trädgården på Gullranda. Kaffet är ansvarsfullt producerat och det ekologiska teet är klimatkompenserat.

Liksom i fjol är varutransporterna miljövänliga och förpackningsmaterialen återvinningsbara. Till exempel glasflaskorna vidareförädlas till återvinningsdesign. Avsikten är också att minska matsvinnet.

Vid festmottagningen 2019 fortsätter också det traditionella samarbetet med läroanstalter. Sammanlagt 32 studerande vid yrkesläroanstalten Perho Liiketalousopisto bistår i köket och vid serveringen. En del av bufférätterna tillreds vid läroanstalter inom restaurangbranschen i Reso och Tammerfors.

Meny för självständighetsdagens festmottagning 2019

Salta rätter:

  • Smörgåstårta med gädda, rom och abborre
  • Smörgåstårta med ren
  • Smörgåstårta med tomat och basilika
  • Havtornscrêpes med strömming och nässelcrêpes med gös
  • Korntunnbröd med sik
  • Rullar med ris och mört och snittar med ris och regnbåge
  • Pajer med älg och stensopp
  • Kornpiroger med basturökt får
  • Kornpiroger med trattkantarell och skogssvamp
  • Petits-chouxer med örtfärskost
  • Tarteletter med blomkål och palsternacka
  • Vegetariska bullar av bondböna
  • Inhemska ostar med fröknäckebröd

Söta rätter:

  • Ellen Svinhufvud-tårta
  • Hallon-chokladtårta med blåbär à la Gullranda
  • Lingontosca
  • Salmiakbakelser
  • Potatisbakelser med choklad
  • Munsbitar med röda vinbär, åkerbärshallon och lingon
  • Munsbitar med äpple och kanel, gräddkola och havtornsfärskost
  • Pepparkakor
  • Bärmarmelader och chokladkonfekter

Drycker:

  • Slottets ekologiska bål
  • Miljövänligt kaffe och klimatkompenserat ekologiskt te
  • Ekologiskt rött och vitt vin
  • Brödsvinnsöl
  • Äppelmust från Gullranda
  • Vatten